Hirdetés

Jedik, akik túlélték a 66-os parancsot

|

Palpatine végső nagy terve a Star Wars univerzum összes erőhasználójának végét jelentette volna, de azért akadtak olyanok, akiknek sikerült kicsúszniuk a klónkatonák markából.

Hirdetés

A Star Wars: The Clone Wars sorozat utolsó évadával elérkezett a hírhedt 66-os parancshoz, mikor is az Uralkodó arra kötelezte a köztársaság hadseregének klónkatonáit, hogy végezzenek azokkal a hősökkel, akik eddig az oldalukon harcoltak a szeparatisták ellen, vagyis meg kellett ölniük az összes jedit. A harctéren tehát a klónok fordultak a mesterek és padawanok ellen, eközben pedig a sötét oldal csábításának engedő Anakin Skywalker a jedi templom ifjait mészárolta le. Az Uralkodó terve majdnem tökéletesnek bizonyult, de végül azért páran csak megúszták a nagy tisztogatást. Most az ő névsorukat szedtük össze. A listán nemcsak konkrét jedik szerepelnek, hanem olyan más erőhasználók is, akikkel a 66-os parancs következtében végezni akartak, ugyancsak nem kerültek fel az inkvizítorok, és értelemszerűen Darth Vader sem, mivel ők átálltak a Birodalom oldalára - amennyiben érdekel titeket, magukról az inkvizítorokról később születhet egyébként külön cikk is. Fontos, hogy most végig az új kánont vesszük alapul, tehát a legendák eseményei és a régebbi videojátékok történései most nem számítanak. 

Hirdetés

Obi-Wan Kenobi

Kenobi mester volt az első jedi, akivel megismerkedhettek a Csillagok háborúja-rajongók. Az 1977-es Egy új reményben ráadásul még halvány sejtésünk sem volt arról, hogy rajta kívül más erőhasználók is túlélték a nagy háborút. Ekkorra már galaxis szerte is mítosszá halványult a jedi rend, az Uralkodó kis híján még az emléküket is sikeresen eltörölte. Obi-Wan Kenobinak hála azonban újra megindult a jediképzés, elvégre ő vette először szárnyai alá az egykori kiválasztott, Anakin fiát, vagyis Luke Skywalkert. Kenobinak fontos szerepe volt abban, hogy maradjon remény a galaxis számára, hiszen ugyancsak ő rejtette el Anakin és Padmé gyermekeit: Leiát az Alderaanra vitte, ahol Bail Organa vált a lány nevelőapjává, a kis Luke pedig a Tatuinra került, apja mostohabátyához, Owen Larshoz, és feleségéhez, Beruhoz. Kenobi mester tehát nemcsak a klónháborúk során szolgálta a köztársaságot és a jedi rendet, hanem bukásuk után is tevékenyen részt vett ezek feltámasztásában. 

Yoda

Obi-Wanhoz hasonlóan Yoda mester is önkéntes száműzetésbe vonult, ezzel büntetve magát azért, hogy nem látta át az Uralkodó cselszövéseit, illetve párbajban is alulmaradt Palpatine-nal, azaz Darth Sidiousszal szemben. A 66-os parancsot követően a Dagobah bolygón rejtőzött el, ám egyetlen pillanatig sem vette le figyelő tekintetét a többi túlélő erőhasználóról. Négy évvel a yavini csata előtt például az erőn keresztül felvette a kapcsolatot Kanan Jarrusszal, aki épp a Lothalon található jedi templom felé vette az irányt új tanítványával, Ezra Bridgerrel. A templomban próbatételek várták őket, Yoda pedig egyfajta szellemi vezetőként nyújtott támogatás. Évekkel később Kanan, Ezra és Ahsoka Tano is visszatért ebbe a templomba. Yoda ekkor újra megjelent nekik és segített megszökniük, amikor az inkvizíció rajtaütött a kompánián. Később maga Luke Skywalker is meglátogatta Yodát a Dagobah-n, ahol az immár 900 esztendős jedi mester fejezte be az ifjú Skywalker képzését. A Birodalom visszavág eseményei után Luke még egyszer felkereste Yodát, az idős mester viszont ekkor már nagyon közel járt földi léte végéhez. Felfedte Luke előtt, hogy Darth Vader valójában tényleg nem más, mint Anakin Skywalker, majd eggyé vált az erővel. Yoda a halála után is segítette a jediket és a köztársaságot, erőszellemként például az Ahch-To bolygón is megjelent az idős Luke előtt. Az exegoli csata során több legendás jedi mester mellett Yoda hangját is hallotta Rey, miközben a feltámasztott Darth Sidiousszal harcolt.

Ahsoka Tano

Anakin Skywalker egykori tanítványa, Ahsoka Tano a Star Wars: The Clone Wars hetedik évadának abszolút főszereplőjévé vált. Azt már korábban is tudtuk, hogy Ahsoka túlélte a 66-os parancsot, hiszen fontos karakter volt a Star Wars: Rebels animációs sorozatban, illetve megjelent egy hozzá kapcsolódó regény is, nemes egyszerűséggel Ahsoka címmel. A 66-os parancs kiadása után Ahsoka sikeresen eltávolította barátjából, a klónkatona Rexből az inhibitor chipet, ami rákényszerítette az összes klónt a jedik lemészárlására. Rex és Ahsoka így végül együtt menekültek el, az elkövetkező éveket pedig mindketten próbálták inkognitóban átvészelni. A galaktikus polgárháború során végig a lázadók mellett állt, de még ez előtt is fontos szerepe volt az egész lázadás alapjainak lerakásában. Többször összecsapott egykori mesterével, az immár Darth Vaderként az Uralkodót szolgáló Anakin Skywalkerrel. Az endori csata után pedig a Lothalon újra találkozott a mandalori Sabine Wrennel, akivel együtt indultak el Ezra Bridger keresésére. Ezt követő élete egyelőre nem ismert, de minden jel arra mutat, hogy hamarosan fel fog bukkanni a The Mandalorian második évadában. 

Darth Maul

Ugye emlékeztek, hogy előre szóltunk, nem csak jedikről lesz szó? Ahsoka Tanóhoz hasonlóan Darth Maul (avagy immár simán csak Maul) is épp egy köztársasági csillaghajón tartózkodott, mikor kiadták a 66-os parancsot. A még az inhibitor chip hatása alatt lévő Rex parancsba adta a klónoknak, hogy öljék meg Mault is, de Ahsoka kiszabadította egykori ellenségét. Maul épségben elmenekült a hajóról, és egy új bűnszervezetet alapított, ez lett a Vörös Hajnal - így bukkanhatott fel a Solo: Egy Star Wars-történet végén is egy gyors cameo erejéig. Többször szerepelt a Star Wars: Rebels animációs sorozatban, ahol megpróbálta a sötét oldal felé csábítani, és tanítványává fogadni Ezra Bridgert. Végül azonban csak nem hagyta nyugodni az Obi-Wan Kenobi irányába táplált gyűlölete, és felkereste az öreg jedit a Tatuinon. Végső összecsapásukban ő lett a vesztes fél, halála előtt viszont még megkérdezte Kenobit, hogy tényleg az az ifjú lesz-e a kiválasztott, akire a mester a Tatuinon vigyáz. Obi-Wan igennel felelt, Maul pedig abban a tudatban halt meg, hogy Luke Skywalker egyszer még megfizethet az Uralkodónak az erőhasználók közel teljes kiirtásáért. 

Quinlan Vos 

Quinlan Vos esetében nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy a sötét oldal felé is elcsábult jedi tényleg életben lenne, ugyanakkor a Star Wars: Rebels animációs sorozat egyik epizódjában láthatjuk az ő nevét is a főinkvizítor azon listáján, melyen a valószínűleg életben maradt jedik szerepeltek - Coleman Kcaj, Oppo Rancisis, Selrahc Eluos és Ka-Moon Kholi az inkvizíció szerint ugyancsak elképzelhető, hogy életben van, de egyikük sorsát sem konkretizálta a Kánon. Teljesen logikusnak tűnik az, hogy Quinlan Vost nem ölték meg a klónok a 66-os parancs kiadásakor, hiszen ő általában nem a frontvonalon teljesített szolgálatot, hanem titkos küldetésekre indult, álcázva ténykedett, beépült az ellenség sorai közé. Ezen képességei nagyban hozzásegíthették ahhoz, hogy a Birodalom évei alatt is rejtve maradhasson az inkvizíció elől. Remélhetőleg előbb vagy utóbb konkrét válaszokat is kapunk majd arra, hogy mi történt vele a tisztogatások után. 

Kirak Infil'a

Bár a 66-os parancsot még túlélte, Kirak Infil'a nem sokkal később elsőként tapasztalta meg, hogy milyen összeakadni az új sith nagyúrral, Darth Vaderrel. Infil'a a jedi rendben teljesített szolgálatot, de valamikor a múltban elkötelezte magát a Barash fogadalom mellett. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy kvázi szerzetesnek állt, és a továbbiakban soha többé nem kerülhetett kapcsolatba a rend tagjaival. Éppen ezért a 66-os parancs kiadásakor már nem a csatatéren harcolt, hanem az Al'doleem hold kolostorában meditált. Vader itt talált rá, és bár párviadaluk első körét még a jedi mester nyerte, letaszította Vadert egy szakadékba. A sith nagyúr darabokra zúzta gépiesített testét, de viszonylag hamar sikerült az erő segítségével összekaparnia magát, és csak úgy mellékesen elárasztotta a közeli városkát. Infil'a mester könyörgött Vadernek, hogy kímélje meg az ártatlanok életét, de a nagyúr természetesen nem így tett, végzett a civilekkel és a jedivel is. 

Jocasta Nu 

A jedi templom könyvtárosa a régi, immár Legendáknak számító idővonalon még odaveszett a 66-os parancsot követő támadások során, az új, hivatalos kánon képregényei szerint viszont életben maradt. Jocasta Nu a jedi elmetrükkök egyik legnagyobb mestere volt, így tudta kicselezni az életére törő klónokat is. Elrejtőzött és jedi holocronok készítésébe fogott, meg akarta őrizni valahogy az egész jedi rend tudását, hogy az eljövendő generációk majd tanulhassanak belőle. Jocasta Nu megtudta, hogy a birodalmi fennhatáság alá került jedi könyvtárban található egy olyan adatbázis is, ami tartalmazza az összes erőérzékeny ifjú listáját. Ki akarta menekíteni az értékes adathordozót, mielőtt még az Uralkodó belekezdett volna a gyermekek felkutatásába és legyilkolásába. A könyvtárban megküzdött a főinkvizítorral, aki le is győzte volna őt, de végül Darth Vader közbeavatkozott. A sötét sith nagyúr élve akarta Nut elfogni, aki azonban megszökött. Rövid üldözés után Vader csak elkapta az egykori könyvtárost, és épp elszállította volna őt a rohamosztagosok segítségével, mikor Jocasta Nu felfedte a katonák előtt a nagyúr titkát, vagyis azt, hogy Vader valójában egy egykori jedi, név szerint Anakin Skywalker. Mielőtt még a rohamosztagosok reagálhattak volna, Darth Vader mindannyiukat megölte, majd Nuval is végzett, aki leeresztett karokkal elfogadta a sorsát. Végül egyébként Vader nem adta át az erőérzékeny gyermekek listáját Palpatine-nak, sőt említést sem tett róla, és elpusztította az adathordozót. 

Ferren Barr

Listánk több szereplőjéhez hasonlóan Ferren Barr is padawanként élte túl a 66-os parancsot. Pontosan nem tisztázott, hogyan sikerült elkerülnie a jedik szomorú végét, de valahogy eljutott a Mon Cala bolygóra. Le kell szögeznünk, hogy Barr cseppet sem az a klasszikus jóságos jedi, akit elképzelne az ember. Egészen konkrétan elmetrükkök sorozatával érte el azt, hogy követők gyűljenek köré, akik később vakon feláldozták magukat érte, mikor Vader és az inkvizíció a nyomára bukkant. Még Lee-Chart, a bolygó vezetőjét is elmetrükkök segítségével állította maga mellé. Barr nem csak arra jött rá, hogy Anakin Skywalker vált Vader nagyúrrá, hanem a 66-os parancs mögött húzódó tervet, és a klónkatonák ebben betöltött szerepét is megfejtette. Így mikor három inkvizítor rajtaütött, nemes egyszerűséggel aktiválta az inkvizítorokkal együtt érkező, az utolsó klónsorozatba tartozó katonák számára a 66-os parancsot. A klónok így az inkvizítorok ellen fordultak, Batt pedig ismét elmenekült. Végül azonban ő sem kerülhette el a sorsát: összecsapott Vaderrel, és ő maradt alul. 

Eeth Koth

Két évig a klónháborúban harcolt és a jedi tanács tagja volt, később azonban nem tisztázott okok miatt Eeth Koth mester elhagyta a rendet. A 66-os parancs kiadásának pillanatában tehát már nem volt jedi, de persze így is rejtőzködnie kellett. Pap lett belőle, szerelemre talált és gyermeke született. Nem sokkal a kicsi születése után azonban Vader és az inkvizítorok rátaláltak. Az események a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint alakultak: Vader nagyúr megölte őt, az újszülöttet pedig elszállították, hogy birodalmi ügynököt neveljenek belőle. 

Kannan Jarrus

Ideje, hogy rátérjünk a Rebels animációs sorozat egyik főhősére. Kannan Jarrus eredeti neve nem más, mint Caleb Dume, a Birodalom regnálása alatt viszont értelemszerűen nem volt életbiztosítás a valós nevét használnia. Mestere, Depa Billaba feláldozta magát azért, hogy Kannan megússza a 66-os parancsot, később pedig egy Janus Kasmir nevű csempész vette őt szárnyai alá. Csatlakozott egy kisebb ellenálló csoporthoz, a Szellem nevű hajó legénységéhez. A Star Wars: Rebels eseményei során újra elkezdett visszatérni a jedik útjára, tanítványává fogadta Ezra Bridgert. Darth Maul megvakította őt a Malachoron, de ez nem gátolta meg a jedi lovagot abban, hogy továbbra is képzett fénykardforgató maradjon, sőt még szorosabbra fűzte kapcsolatát az erővel. Kannan végül egyik küldetésük során életét vesztette, miközben szerelmét, Hera Syndullát mentette ki a fogságból. A Skywalker korában az ő hangját is hallotta Rey a korábban említett jelenetben.

Cal Kestis

A Star Wars Jedi: Fallen Order videojáték több új szereplővel is megismertetett bennünket, közülük először most magáról a főhősről esik szó. Cal Kestis még csak fiatal padawan volt, mikor kiadták a 66-os parancsot. Mestere, Jaro Tapal az életét adta azért, hogy Cal megmenekülhessen. Az ifjú padawan magával vitte Tapal mester megrongálódott fénykardját, de természetesen mindenki előtt gondosan titkolta azt, hogy ő valaha bármiféle kapcsolatban is állt a jedi renddel. A Bracca bolygón rejtőzött el, ami tulajdonképpen a Birodalom roncstelepének számított. A bontóbrigádban kezdett el dolgozni, az egyik napon viszont baleset történt, barátja életét pedig csak úgy tudta megmenteni, hogy újra használta az erőt, ezáltal értelemszerűen lelepleződött, elkezdték őt üldözni az inkvizítorok. Elég gyorsan összefutott egy másik egykori jedivel, Cere Jundával, aki a mentorává vált. 

Cere Junda

Cere Junda sorsa talán még Cal Kestisénél is tragikusabb. A 66-os parancs után tanítványával, Trilla Sudurival együtt elmenekültek, sőt több ifjú jedit is magukkal vittek. Ezt követően az inkvizítoroknak csak sikerült elfogniuk őt, és erődjükben brutális kínvallatásnak vetették alá. Amíg csak lehetett, megpróbált ellenállni, de végül csak megtörték, és elárulta a birodalmiaknak, hogy merre találják a tanítványát és a többi fiatalt. Padawanját, Trilla Sudurit is foglyul ejtették, sőt átállították a sötét oldalra, belőle lett a Második Nővér nevezetű inkvizítor. Immár Második Nővérként Suduri bement abba a szobába, ahol Jundát őrizték, és gúnyolni kezdte egykori mesterét. Jundát végül hatalmába kerítette a harag és az elkeseredett düh, amikor kiszabadult, Sudurin kívül mindenkit megölt a szobában. Menekülését követően teljesen elvágta a kapcsolatát az erővel, később azonban azt vette a fejébe, hogy Cal Kestis segítségével újjáépíti a jedi rendet.

Taron Malicos

Cal Kestis és Cere Junda után pedig még mindenképp szót kell ejtenünk a Star Wars Jedi: Fallen Order egyik mellékszereplőjéről is. Ő nem más, mint Taron Malicos, akivel a Dathomir bolygón futunk össze a játékban. Malicos jedi tábornokként szolgált a klónháborúk alatt, a 66-os parancsot követően pedig a Dathomirra menekült és ott is rejtőzött el. A bolygón teljesen hatalmába kerítette a sötét oldal, ezzel párhuzamosan az éjtestvérek vezetőjévé vált. Megpróbálta átcsábítani még Cal Kestist is a sötét oldalra, de természetesen nem járt sikerrel. Cal párbajban legyőzte őt, végül pedig egy éjnővér, név szerint Merrin élve eltemette őt egy varázslat segítségével. Cseppet sem kellemes vég, annyi szent. 

Naq Med

Naq Med egy igazán különleges szereplője a listánknak, vele a 2019-ben megjelent, Force Collector című regényben találkozhattunk. Bár a jedik tanították, még a klónháborúk kitörése előtt elhagyta a rendet, hogy a maga útját járja, nem sokkal később családot is alapított. Mivel nem volt az események közvetlen szereplője, elhitte az Uralkodó hazugságait, tényleg úgy gondolta, hogy a jedik elárulták a köztársaságot. Rá kellett azonban jönnie, hogy ez nem igaz, mivel őt is megtalálta az inkvizíció, konkrétan a főinkvizítor próbálta megölni. Naq Med nagy nehezen legyőzte az inkvizítort, és elmenekült a Pam'ba bolygóra, amit nem is hagyott el élete hátralévő részében. Az Új Köztársaság korában unokája, Karr Nuq Sin felkutatta őt, így végül Naq abban a tudatban halt meg, hogy családja sikeresen túlélte a birodalmi tisztogatásokat és az inkvizíciót.

Luminara Unduli

Sorsa talán szörnyűbb lett, mintha egyszerűen megölték volna a 66-os parancs kiadásakor. A mirialan fajba tartozó jedi mestert ugyanis elfogták, majd a Stygeon Prime bolygóra szállították, és nem sokkal később ki is végezték a főinkvizítor jelenlétében. Unduli azonban nem nyugodhatott békében: éveken át pletykák keringtek galaxisszerte, hogy Luminara Unduli a túlélők közé tartozik. Mindez azonban nem volt más, mint az inkvizíció és a birodalom csele, így akarták előcsalogatni a rejtőzködő jediket. Kanan Jarrus és Ezra Bridger is felültek ennek a megtévesztésnek, és elutaztak a Stygeon Prime-ra, hogy kiszabadítsák a jedi mestert. Itt azonban csak Unduli teljesen kiszáradt testét találták meg.

Csupán említés szintjén érdemes még kitérni a következő négy jedire, akikről a Star Wars: Uprising videojátékból tudjuk, hogy túlélték a 66-os parancsot, ám nem sokkal később az inkvizítorok megölték őket: Nuhj, Mususiel, Zubain Ankonori, Khandra holokron formájában bukkantak fel az említett mobiljátékban. A Star Wars Insider 154 számában megjelent The End of History novellából tudjuk, hogy egy Uvell nevű jedi is a túlélők közé tartozott. 

Szerintetek kihagytunk esetleg valakit? Természetesen ez simán elképzelhető. Nyugodtan bővítsétek a listát ti is lent a kommentek között, de ne feledjétek, hogy most a kánonról van csak szó, tehát például a Dark Horse Comics képregényei, vagy a Star Wars: The Force Unleashed videojátékok nem számítanak. 

Köszönjük a cikk publikálása óta érkezett ötleteket, pár névvel azóta ki is egészítettük a listát.

Kritikák, filmes érdekességek, magyar szinkron és hazai filmkultúra - a Puliwood a te oldalad is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)