Hirdetés

Kicsoda MODOK, a Marvel's Avengers főgonosza?

|

A Marvel's Avengers főgonoszát kevesen ismerik a keményvonalas képregényrajongókon kívül, ezért úgy éreztük, épp itt az ideje egy MODOK gyorstalpalónak.

Hirdetés

Nemrég fény derült arra, hogy a Marvel's Avengers videojátékban ki is mozgatja a szálakat a rosszfiúk oldalán, viszont nem épp a képregények legismertebb rosszfiújáról van szó. Emiatt nem árthat, ha gyorsan átvesszük, ki is valójában MODOK, aki első látásra csak egy mókás óriásfejnek tűnik, de valójában egy brutális, kegyetlen és eszes gonosztevő, aki számos gondot okozott már a Bosszúállóknak, különösen Amerika Kapitánynak.

Hirdetés

MODOK először 1967 szeptemberében bukkant fel a Tales of Suspense képregénysorozat 93. számában - és a rá következőben is találkoztunk vele, mivel egy kétrészes történetről van szó. Valódi legendák alkották meg a gazfickót, színre lépése ugyanis Stan Lee-nek és Jack Kirbynek köszönhető. MODOK eredetileg George Tarleton volt, egy teljesen hétköznapi technikusa az Advanced Idea Mechanics, azaz röviden A.I.M nevezetű szervezetnek. Tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, hogy főnökei épp őt választották kísérleti alanynak, mivel egy organikus szuperszámítógépet akartak megalkotni. Tervük szerint egy MODOC (igen, C-vel) névre keresztelt élő komputert hoztak volna létre azért, hogy sikerüljön megfejteniük a Kozmikus Kocka rejtelmeit - a mozaikszó itt a Mental Organism Designed Only for Computing elnevezést fedte le. Hiba csúszott azonban a számításaikba, és az öntudatra ébred nagyfejű zsivány inkább megölte a főnökséget, magát pedig MODOK-nak (K-val) nevezte el - ez a Mental Organism Designed Only for Killing rövidítése.

Első ellenfele a szuperhősök oldaláról nem más, mint maga Amerika Kapitány volt, aki Sharon Cartert, a 13-as ügynököt akarta kimenekíteni az A.I.M. karmaiból, ahol összeakadt MODOK-kal. A Kapitány és Carter ügynök csak annak köszönhetően tudtak elmenekülni, hogy egyes A.I.M. dolgozók MODOK ellen fordultak. Ebből is látszik, hogy nem kispályás gonosztevőről van szó. 

MODOK éveken át harcolt a Kapitány és más híresebb szuperhősök ellen, az A.I.M.-en belül viszont egyre gyengébbé vált a pozíciója, nemcsak a sorozatos bukások miatt, hanem igazából azért is, mert céljai között sokkal előkelőbb helyen szerepeltek a világuralmi tervek, mint a technikai áttörések elérése, az A.I.M. pedig az utóbbiak miatt jött létre. Ez a konfliktus az A.I.M. kettészakadáshoz vezetett, MODOK a nyugati parti részleget vezette harcba a keleti szekció ellen. Igen ám, de igazából MODOK-ot csapdába csalták: valójában mindkét A.I.M. frakció ellene volt, szövetséget kötöttek, és együttes erővel rúgták páros lábbal fenékbe a gigantikus koponyájú gonosztevőt. MODOK elmenekült, de végül az A.I.M új vezetése megtalálta őt, és bár még Amerika Kapitány is megpróbálta megmenteni a szupergonoszt, végül életét vesztette.

Testét azért a biztonság kedvéért az A.I.M. megtartotta, és eredeti céljának megfelelően használta fel: szuperszámítógépet csinált belőle. Távirányítással még harcba is lehetett őt küldeni, az egyik ilyen bevezetés során azonban sikerült a fejpántjából kilövellő plazmával eltalálni egy benzintartályt, és MODOK annak rendje, s módja szerint elporladt.

Évekkel később az A.I.M. ismételten rátette a kezét a Kozmikus Kockára, melynek segítségével vezetői kedvükre manipulálhatták a valóságot. A Kockával visszahozták MODOK-ot is az élők közé, akire azért volt szükségük, mert képtelenek voltak rendesen kezelni magát a Kockát, ami kezdte szépen lassan darabokra szaggatni magát a realitást. Végül nem MODOK, hanem a cég egyik Adaptoidja (ezekkel a robotokkal a Marvel's Avengers játékban is találkozni fogunk) oldotta meg a gubancot, de a diadalt a nagyfejű aratta le, aki így újra az A.I.M. élére állhatott. 

Sok évnyi harc után végül csak sikerült MODOK-ot elkapni, és kigyógyítani nem túl attraktív mutációjából. Az eredeti George Tarleton tehát kikerült a képből, de a Marvel képregényeiben sosem veszünk végleges búcsút a hősöktől és szupergonoszoktól, ezt nem árt tudni. 2011-ben egy teljesen új MODOK bukkant fel a füzetek lapjain, aki már a MODOK Superior névre hallgat. Őt gyakorlatilag az eredeti MODOK agyának klónozásával hozták létre. Ha manapság vesztek a kezetekbe egy Marvel képregényt, akkor több mint valószínű, hogy ez a verzió fog szerepelni benne, de magában a Marvel's Avengers videojátékban minden jel szerint az eredeti változat száll majd velünk szembe.

MODOK-kal eddig nagyjából egy tucat videojátékban, és körülbelül ugyanennyi animációs sorozatban találkoztunk - épp most kap saját szériát a Hulun, amiben Patton Oswalt kölcsönzi majd neki a hangját. A Marvel filmes univerzumot viszont egyelőre még elkerülte, mozifilmekben nem láthattuk őt. Érdekes karakterről van szó, akihez tehetséges írók több izgalmas történetet is kiötlöttek már, szóval minden lehetőség adott ahhoz, hogy a Marvel's Avengersben is emlékezetes főgonosz váljon majd belőle. Mindez legkorábban 2020. szeptember 4-én derülhet majd ki, elvégre ekkor jelenik meg a játék PC-re, Google Stadiára, PlayStation 4-re és Xbox One-ra, év végén pedig PS5-re és Xbox Series X-re is érkezik a felturbózott verzió - utóbbiakra a jelenlegi generációs konzolváltozatok tulajdonosai ingyenesen frissíthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)