Hirdetés

Kicsoda U.S. Agent, az új Amerika Kapitány?

|

A The Falcon and the Winter Soldierben fontos szerep jut neki, így épp itt az ideje, hogy alaposan átvegyük U.S. Agent képregényes múltját.

Hirdetés

Egy külön cikkben részletesen bemutattuk azokat a kikacsintásokat, képregényes utalásokat, és csak szakavatott képregénytudorok által kiszúrható, valószínűleg fontos történetszálakat előrevetítő apróságokat, amelyeket a The Falcon and the Winter Soldier első részében felfedeztünk. Remélhetőleg senki számára sem számít hatalmas spoilernek (hiszen a promóanyagokban is láthattuk már őt), de egy új Amerika Kapitányt is üdvözölhettünk a pilotban, aki nem más, mint John Walker, azaz a képregényes U.S. Agent. Az IMDb is így hivatkozik Walkerre, szóval elég valószínű, hogy rögtön így fogják nevezni őt a sorozatban is, de ezt egyelőre még nem tudhatjuk biztosan.

U.S. Agent képregényes múltja viszont kőbe vésett, vagyis inkább papírra vetett tény, mi pedig most ezt tárjuk fel ebben a cikkben. Bőven van miről mesélnünk, ugyanis a karakter még a '80-as években bukkant fel először a Marvel kiadványainak lapjain.

Hirdetés

John Walker számára az igazi hőst saját bátyja, Michael jelentette, aki meghalt a vietnámi háborúban. John éppen ezért jelentkezett katonának, de úgy érezte, ő nem az a "hőstípus", mint testvére. Végül egy Power Broker nevű tudóstól emberfeletti erőt kapott. A Unlimited Class Wrestling Federation nevezetű extrém pankrátorcsoporthoz csatlakozott, ami szuperhősöket és szuperbűnözőket is a sorai között tudott. Itt azonban ügynöke azt tanácsolta neki, hogy váljon inkább főállású szuperhőssé. 

Super-Patriot

Super-Patriot néven kezdett el szuperhősként tevékenykedni. Amerikai "valódi" értékei mellett állt ki, és nyíltan szembehelyezkedett Amerika Kapitánnyal. A Central Parkban összetűzésbe is keveredtek, bunyójuk után viszont John Walker bizonyította, mennyiben más értékrenddel is bír, mint Steve Rogers: megölt egy terroristát, aki atombombát akart robbantani a Washington, D.C.-ben. Mint oly sok más szuperhős esetében, Amerika Kapitány számára is kötelező szabálynak számított, hogy sosem oltott ki életet, Super-Patriot morális iránytűje viszont nem volt ennyire egyenes. 

Később Steve Rogers egy időre szögre akasztotta a jelmezét a Vörös Koponya cselszövése, és a Commission on Superhuman Activities nevű szervezet hatása miatt. Ez a Bizottság nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy az amerikai államot illetik jogilag az Amerika Kapitány személyiséghez tartozó szimbólumok, így a jelmez és a pajzs, de még maga az Amerika Kapitány név is, ezáltal pedig Steve köteles nekik dolgozni. Rogerst persze nem ilyen fából faragták, beintett nekik, és eldobta a pajzsot. A Bizottság felkérésére eztán a korábbi Super-Patriot, John Walker lett az új Amerika Kapitány. Walker a később Battlestar néven is futó Lemar Hoskinst tette meg saját "Buckyjának". Még Super-Patriotként vele, és két további szupererővel bíró társával alkották a Bold Urban Commandos nevezetű formációt. A maradék két korábbi tag most Left-Winger és Right-Winger néven tevékenykedett ép. 

Bold Urban Commandos

Left-Winger és Right-Winger felfedték a nyilvánosság előtt az új Amerika Kapitány kilétét, ezt pedig John Walker szegény szülei bánták: a Watchdogs szélsőjobboldali csoport tagjai megölték őket. Walker bosszút állt, de nemcsak a Watchdogs nagyját intézte el, hanem Left-Wingerrel és Right-Wingerrel is csúnyán elbánt, egykori társai súlyos égési sérüléseket szenvedtek és kómába estek. 

Walker ismét szembetalálta magát az eredeti Amerika Kapitánnyal, a bűnt ekkor egyszerűen csak Captain néven üldöző Steve Rogersszel. A régi és az új Kapitány összecsaptak, de végül egyesítették erejüket a Vörös Koponya ellen, akiről kiderült, hogy a háttérből végig ő manipulálta az említett Bizottságot. Walker mindezek hatására úgy érezte, méltatlanná vált az Amerika Kapitány titulusra - nem teljesen világos egyébként, hogy korábban hogyan is érezhette magát méltónak erre - és lemondott erről a címről. Ekkor újra Steve lett Amerika Kapitány.

Walker halálát megrendezte a Bizottság, majd egy új szuperhős-személyazonosságot kreáltak neki, így vált belőle U.S. Agent. Jelmeze hasonló volt ahhoz, amit Steve Rogers Captainként hordott, pajzsa pedig vibrániumból készült. Az elkövetkező években végig a Bizottságnak dolgozott, az ő külön kérelmükre került például a Bosszúállók nyugati parti tagozatához, a West Coast Avengershez. Később megmentette korábbi társát, az immár Battlestarként ismert Lemar Hoskinst a Power Brokertől, és ekkor tudta meg, hogy valaki turkált a fejében, megmásították az emlékeit - itt jött rá arra is, hogy szülei már nem élnek. A West Coast Avengers feloszlatása után Tony Stark új szuperhőscsapatához, a Force Workshöz csatlakozott, végül azonban konfliktusba keveredett a többi hőssel, például Sólyomszemmel és Hadigéppel a Bizottsághoz fűződő viszonya miatt, és otthagyta a csapatot. 

Ezt követően az Edwin Cord vállalkozó által pénzelt igazságosztó csapat, a Jury vezetője lett, ekkor ismét régi U.S. Agent jelmezét hordta, és egy sas formájú pajzsot használt. 

U.S. Agent és a Jury

A Jury többször is összecsapott a Sólyomszem által vezetett Thunderbolts, azaz Mennydörgők csapattal, végül azonban együttes erővel győzték le a Brute Force-t. Clinton McIntyre, azaz Protocide ezt követően többször is keményen helyben hagyta Walkert, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a S.H.I.E.L.D.-nek egy exoskeletonnal kellett ellátnia őt.

Később Walker ismét az amerikai kormány megbízásába állt, a S.T.A.R.S. (Superhuman Tactical Activities Response Squad) nevű szervezet vezetőjévé tették meg őt. Ezen időszak alatt sem volt épp kiegyensúlyozott a viszonya többi szuperhőssel. Például belekeveredett idegen fajok háborúiba, harcolt a kree-k ellen, és összecsapott magával Ronannel is. Derekasan helytállt, és a Bosszúállók meg is akarták ezt neki köszönni, de ő visszautasította a köszönetet, inkább megdorgálta a hősöket azért, amiért egyáltalán a Föld közelébe engedték a kree-ket.

Egy rövid ideg ismét Amerika Kapitány jelmezébe bújt, tagja volt az újjáalakult Invaders csapatnak. Az eredeti Invaders a második világháború alatt tevékenykedett, Steve Rogers és Bucky mellett olyan tagjai voltak, mint az első Fáklya és társa, Toro, valamint Namor, a Torpedó. Az új Invaders tagjaként Walker egyenesen megkövetelte, hogy szólítsa őt mindenki Amerika Kapitánynak, de azok a tagok, akik ismerték Steve-et, ezt teljes mértékben visszautasították. Az első Fáklya halála után a csapat feloszlott. Ekkor egyébként Walker egy csillag alakú pajzzsal harcolt.

New Invaders

A szuperhősök polgárháborúja idején Walker támogatta a szuperhumán regisztrációs törvényt. Kanadában osztották be őt hivatalos szolgálatra, ahol az Omega Flight vezetőjévé vált. Nem sokkal ezután Skarlát Boszorkány hívásának engedve az újonnan alakult Mighty Avengershez csatlakozott - ekkor még nem tudta, hogy valójában a magát Wandának álcázó Loki hívta el őt a csapatba.

Mikor az egykori Zöld Manó, a Titkos Invázió után a fél szuperhősvilágot irányító Norman Osborn támadást indított Asgard ellen, Walker harcba szállt Osborn csatlósaival, és brutális sérüléseket szenvedett, elveszítette bal lábát és karját is. Nem szeretett volna gépi implantátumokat, ezért maga mögött hagyta a szuperhős életet, és a Raft, egy szuperbűnözőket fogva tartó börtön igazgatója lett. Épp a Dark Avengers csapatot, vagyis Norman Osborn Sötét Bosszúállóit szállította volna börtönbe, amikor átkerült egy alternatív dimenzióba. Ennek a párhuzamos világnak a Venom szimbiótájával egyesült, a lény pedig képes volt arra, hogy visszanövessze Walker elveszített végtagjait. 

Legalább említés szintjén érdemes kitérni arra is, hogy Doctor Doom saját Bosszúállók csapatának tagjaként harcolt Latveriában az akkor épp gonosz Skarlát Boszorkány ellen is. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy ennyi hősködés után Walker megunta a dolgot, visszatért ugyanis az amerikai hadsereg kötelékébe inkább. A Közel-Keleten kellett különféle terrorista sejteket kiiktatnia.

U.S. Agent a Közel-Keleten

A hadszíntérről amerikai politikusok hívták vissza, a kormány ugyanis úgy gondolta, hogy Sam Wilson nem alkalmas Amerika Kapitánynak. Bár Walker nem értett egyet Sam politikai nézeteivel, mégsem ő akart dönteni arról, ki lehet Amerika Kapitány és ki nem, ezért visszautasította a szenátorok kérését. Ekkor azonban maga Steve Rogers bukkant fel, aki közölte Walkerrel, hogy az Amerika Kapitány identitás szörnyű hatással van Samre, pont annyira eltorzította őt, mint anno magát Walkert, és személyesen kérte meg őt, hogy konfrontálódjon az egykori Sólyommal. Walker ekkor persze nem tudta, hogy a "Hydra Amerika Kapitány" állt előtte, vagyis Steve elméjét épp megkavarták a Kozmikus Kockával, és azt hitte magáról, hogy ő kezdetektől fogva a Hydra ügynöke.

Sam és Walker összecsapása kezdetben Walker testi fölénye miatt látszott eldőlni, Sam azonban végül különleges képességeinek köszönhetően diadalmaskodott: gyakorlatilag egy sötét járatba csalta Walkert, ahol egyikük sem látott, Sam azonban képes volt kommunikálni az ott élő baglyokkal (a képregényekben Sam Wilson nem csak egy páncélruhát hord, elég komoly a kötelék közte és a madárvilág között), így végül ő nyerte a harcot. Walkert a hírszerzési információk szerint később egy szíriai bevetésen látták utoljára, eztán azonban eltűnt. Legközelebb a Secret Empire történetfolyam fináléjában a hősök oldalán bukkant fel, mikor Washington, D.C.-ben összecsaptak a Hydra erőivel. 

A tavalyi Iron Man 2020, avagy "robot revolution" esemény során visszatért a Force Works csapat, melynek Walker lett az egyik tagja. A háromrészes 2020 Force Works minisorozat volt az utolsó pár olyan Marvel füzet, amelyikben érdemi szerepet játszott U.S. Agent karaktere. 

2020 Force Works

Kíváncsian várjuk, hogyan adaptálják majd U.S Agent karakterét. Minden bizonnyal átemelnek fontos elemeket a karakter képregényes múltjából, számos jel mutat például arra, hogy Power Broker is felbukkan a sorozatban, de értelemszerűen változtatni is kell majd bőven, hogy története illeszkedjen az MCU-ba. John Walkerben mindig is az volt a legizgalmasabb, hogy egy teljesen másfajta hazafiasság fűtötte őt, mint mondjuk Steve Rogerst vagy Sam Wilsont, mégsem tekinthető negatív szereplőnek. Igen, öl ha kell, és igen, sokszor nem válogat az eszközök között, de így is a jó oldalon áll, és nemzete érdekeit tartja szem előtt. 

Ha erre a vonalra fekszenek rá a Marvel írói, akkor a The Falcon and the Winter Soldier sorozatban is egy remek karakter válhat belőle. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)