Hirdetés

Kik a Star Wars birodalmi inkvizítorai?

|

A 66-os parancsot túlélő jedikről már meséltünk nektek, most viszont azokról lesz szó, akik nagyjából 15 éven át vadásztak az erőhasználókra az egész galaxisban.

Hirdetés

A 66-os parancs után is életben maradó jedikről szóló cikkünkben és annak videós változatában már említettük, hogy amennyiben igény van rá, nagyon szívesen foglalkozunk külön a birodalmi inkvizítorokkal is, mivel bőven van róluk mit mesélni. Az említett anyagot nagyon szerettétek, szóval most ennek a témának is nekiesünk, megkíséreljük bemutatni a túlélő jedik levadászásának céljából életre hívott titkos birodalmi szervezet összes ismert tagját, még azokat is, akiknek az inkvizítorok rendjén belüli kódnevét sem kötötték egyelőre az orrunkra az írók. 

Fontos, hogy a következő sorok masszív spoilereket tartalmaznak a Star Wars: Lázadók animációs sorozat, a Darth Vader képregények és a Star Wars Jedi: Fallen Order videojáték kapcsán is. Csak ennek tudatában olvassatok tovább!

Hirdetés

A inkvizítorok elsődleges feladata a 66-os parancsot túlélő jedik, és más erőhasználók (például Darth Maul) felkutatása és kivégzése volt. Ezen felül az erőérzékeny csecsemőket és gyerekeket is keresték galaxisszerte, őket azonban nem megölniük kellett, az Uralkodónak más tervei voltak a kicsikkel, elvégre egy fogékony kisgyermekből akár a sötét oldal eltökélt ügynöke is válhat majd valamikor. Nem tudjuk pontosan, összesen hány inkvizítor is tevékenykedett a Birodalom regnálása alatt, de az bizonyos, hogy azokban az időkben, mikor már sikerült az összes rejtőzködő jedit likvidálni, szépen lassan az inkvizítorok is teljesen eltűntek, a galaktikus polgárháború alatt már egyáltalán nem hallottunk róluk. Bár a Főinkvizítor volt a közvetlen vezetőjük, tulajdonképpen mind Darth Vader parancsnoksága alá tartoztak. Az inkvizítorok mellett egy különleges halálosztag tagjai, az úgynevezett purge trooperek teljesítettek szolgálatot. Az inkvizíció két bázissal is rendelkezett: egyik központjuk Coruscanton, a másik pedig a Mustafar rendszerben található Nur holdon volt - tudjátok, ebben a rendszerben található a vulkanikus Mustafar bolygó is, ahol Darth Vader félelmetes kastélya áll. 

Kánonbéli formájukban először a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban láthattuk az inkvizítorokat, de koncepciójukat már jóval korábban megálmodták: a Bill Slavicsek és Curtis Smith által írt, 1987-ben megjelent asztali szerepjátékos háttéranyagban, a The Star Wars Sourcebookban bizony már találkozhattunk velük.  Lássuk egészen pontosan, kiket is tudhatott soraiban a birodalmi inkvizítorok rendje. 

Főinkvizítor 

A Főinkvizítor pontos nevét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy egy, a pau'an fajba tartozó jediről van szó, aki a coruscanti jedi templom egyik őreként teljesített szolgálatot, és jelen volt például Barriss Offee emlékezetes tárgyalása során is. A Klónok háborúja és Lázadók animációs sorozatok egyik írója, Henry Gilroy megerősítette, hogy a Főinkvizítor már a 66-os parancs kiadása előtt elhagyta a jedi rendet, és átállt Palpatine oldalára. Valószínűleg azért engedett a sötét oldal csábításának, mert a jedi könyvtár vezetője, Jocasta Nu eltiltotta őt bizonyos titkos tudást rejtő kötetektől, mert érdemtelennek tartotta ilyen információk megszerzésére. Hataloméhsége és féltékenysége végül egykori rendtársai ellen fordították. Nagyjából 15 éven át vezette eztán az inkvizítorokat, közvetlenül Darth Vadernek tartozott elszámolással. Messze ő volt a legképzettebb és leghatalmasabb az összes inkvizítor közül. Végül Kanan Jarrus győzte le őt, de a jedi megkímélte volna a Főinkvizítor életét, utóbbi azonban inkább a halált választotta, és a mélybe vetette magát.

Második Nővér

Trilla Suduri, avagy a Második Nővér története, amelyet a Star Wars Jedi: Fallen Order videojátékból ismertünk meg részletesen a legtragikusabb az összes inkvizítoré közül. Trilla mestere nem más volt, mint Cere Junda, akivel sikerült túlélniük a 66-os parancs kiadását, és pár ifjú jedi társaságában elrejtőztek. Cere Jundát végül elkapták a birodalmiak, kínvallatása során pedig a mester elárulta, hogy hol rejtőzik Trilla és a többi fiatal. Miután őket is elfogták, addig kínozták Trillát a birodalmiak, míg a padawan teljesen meg nem tört, és át nem adta magát a sötét oldalnak. Trilla gyűlölte Cere Jundát a történtek miatt, évekkel később, immár az említett videojáték eseményei során pedig újra összeakadt vele. Cere a játék végén sikeresen rávette egykori tanítványát, hogy távolodjon el a sötét oldaltól, és ne engedje tovább, hogy a gyűlölete irányítsa. Sajnos nem erősíthette sokáig a világos oldalt, mivel nem sokkal később maga Darth Vader ölte meg őt. 

Negyedik Nővér

Nagyon keveset tudunk a Negyedik Nővérről, mivel tulajdonképpen őt magát még nem is láthattuk semmilyen Star Wars médiumban. Mindössze a páncélját mutatták meg nekünk egy képregényben, a vértezetben azonban a szóban forgó történet során egy lázadó ügynök, Lina Graf lapult, aki így akart bejutni Darth Vader kastélyába. Nem tisztázott, hogy a páncélt esetleg tényleg megszerezték-e a lázadók, mivel elfogták, sőt talán meg is ölték a valódi Negyedik Nővért, vagy netán a maga a vért is csak egy hamisítvány volt. Érdemes külön említést tenni a Negyedik Nővér teljesen egyedi fénykardjáról is, ami sokkal inkább emlékeztetett lándzsára, mintsem szokványos kardra. 

Ötödik Fivér

Pontosan nem tudni, mely fajba tartozik az Ötödik Fivér, pedig elég sokszor találkozhattunk ezzel a szürke bőrű idegennel a Star Wars: Lázadók animációs sorozat második évadától fogva, ahol a Hetedik Nővérrel együtt üldözte a Szellem legénységét, elsősorban Ezra Bridgert és Kanan Jarrust. A Malachor bolygón érte utol a vég, ahol nem más, mint az inkvizítorok legveszedelmesebb célpontja, Darth Maul ölte meg őt. Érdekesség, hogy a karakter küllemének ötlete ha minden igaz, egy végül fel nem használt vázlatrajzból ered, ami a Star Wars: Az ébredő Erő mozifilmhez készült. 

Hatodik Fivér

Könnyen lehet, hogy a Hatodik Fivér volt az inkvizíció azon tagja, aki a legkorábban életét vesztette. A Kilencedik Nővér és a Tizedik Fivér társaságában a Mon Cala bolygóra utazott alig egy évvel a 66-os parancs kiadása után, hogy felkutasson és megöljön egy rejtőzködő jedit, név szerint Ferren Barrt. Az ármánytól, hazugságoktól, és etikátlanul használt elmetrükköktől sem visszariadó Barr azonban jó előre felkészült az inkvizítorok, és főleg a velük tartó purge trooperek érkezésére. Pontosan tudta ugyanis, hogy a halálosztag fekete páncélja klónkatonákat rejt, és szorult helyzetében kiadta nekik a 66-os parancsot. A klónok tudván, hogy az inkvizítorok is jedik voltak, egyből ellenük fordultak. A Hatodik Fivér levágta a Kilencedik Nővér egyik lábát, majd hátrahagyta társát, hogy a klónok vele legyenek elfoglalva, míg ő kereket old. Nem sokkal később azonban nem mással, mint Ahsoka Tanóval akadt össze, aki legyőzte őt. A Hatodik Fivér halála utána Ahsoka az ő fénykardjaiban lapuló kristályokat tisztította meg, így tett szert fehér pengéjű kardokra az egykori jedi.

Hetedik Nővér

A korábban már említett Ötödik Fivérhez hasonlóan a miriali fajba tartozó Hetedik Nővér is a Star Wars: Lázadók animációs szériában jutott fontos szerephez, ő is Ezrát és a többi főszereplőt üldözte. Számos alkalommal összecsapott a sorozat hőseivel. Az Ötödik Fivérrel folytatott párbeszédei alapján lehet azt feltételezni, hogy a Fivérek és Nővérek nevében található számozás egyfajta katonai rangsort is jelent, mivel az Ötödik Fivér egy alkalommal felháborodva kérdezett rá arra, hogy meri az ő döntését megkérdőjelezni a Hetedik Nővér. A gyengébb inkvizítorok közé tartozott, ezét sokan úgy gondolják, hogy a 66-os parancs kiadása előtt még csak egy padawan lehetett. Hasonlóan az Ötödik Fivérhez, a Hetedik Nővérrel is Darth Maul végzett a Malachor bolygón. 

Nyolcadik Fivér

A Terrelian Jango Jumper nevezetű fajba tartozó Nyolcadik Fivér feladata kifejezetten Darth Maul levadászása volt. A már sokszor emlegetett Malachor bolygón került össze Maullal, valamint Kanan Jarrusszal és Ahsoka Tanóval. A csata során megsérült a fénykardja, ami társai fegyveréhez hasonlóan egy igazán egyedi szerkezet volt: markolatát egy gyűrű vette körül, amely képes volt forogni, ezáltal a kard két pengéje propellerként pörgött. Mókásan hangzik, hogy ennek segítségével az inkvizítorok rövidtávon repülni is tudtak, de az már cseppet sem volt vicces, amikor megrongálódott kardja miatt a Nyolcadik Fivér végül menekülés közben lezuhant, és halálra zúzta magát. Ha már úgyis szóba kerültek az inkvizítorok különleges fegyverei, akkor érdemes azt is megjegyezni egyetlen kósza félmondat erejéig, hogy Maul új fénykardja pontosan úgy fest, mint egy sérült inkvizítor penge, szóval elég nagy az esély arra, hogy ő korábban még egy inkvizítorral végzett. Lehet, hogy az eddig még sehol sem említett Harmadik Nővér vagy Fivér volt az?

Kilencedik Nővér

A Második Nővérhez hasonlóan a Kilencedik Nővér is fontos szereplője volt a Star Wars Jedi: Fallen Order videojátéknak, de vele korábban a Darth Vader képregények lapjain is gyakran találkoztunk. Szó volt már ugyebár arról az inkvizítorok számára meglehetősen szerencsétlen esetről, amikor egy renegát jedi ellene és társai ellen fordította a purge troopereket, és a Hatodik Fivér levágta az egyik lábát. Nos, ez meg sem kottyant a Kilencedik Nővérnek, hisz korábban egy edzés során Darth Vader az egyik szemét vágta ki, és az sem hatotta meg különösebben. Szegényt később tovább szeletelték, mivel a Fallen Order játékban ő volt az egyik boss, legyőzése után pedig a főhős, Cal Kestis levágta a jobb kézfejét. Cal eztán egy szakadékba is lelökte őt, de egyáltalán nem lepődnénk meg azon, ha a Kilencedik Nővér ezt is túlélte volna. Könnyen lehet, hogy a Star Wars Jedi: Fallen Order folytatásában még viszont fogjuk őt látni. 

Tizedik Fivér

A Tizedik Fivér, avagy Prosset Dibs jedi mester volt a klónháborúk alatt, viszont már ekkor, tehát még jóval a 66-os parancs előtt a jedi rend ellen fordult. Azért is különösen érdekes, hogy egy mesterről beszélünk, mert a legtöbb inkvizítor csak padawan, jobb esetben jedi lovag volt, de a mester rangot nem igazán érte el más. A háború kezdeti időszakában a Hissrich bolygóra utazott el Mace Windu társaságában, itt viszont rá kellett döbbennie, hogy a jedik nem a helyi lakosokat akarják menteni, csupán a bolygó erőforrásait szeretnék biztonságban tudni. Mélységesen csalódott a rendben és Windura támadt, aki azonban legyőzte őt. Prosset Dibs börtönbe került, és szépen lassan teljesen átállt a sötét oldalra. A jedi rend bukását követően az Uralkodó megérezte benne a sötétséget, és egyből az inkvizítorok közé emelte. A Mon Cala bolygón lelte halálát, ahol a korábban említett purge trooperek az inkvizítorok ellen fordultak, amikor egy jedi kiadta nekik a 66-os parancsot.

Névtelen inkvizítorok 

Két olyan inkvizítorral is találkozhatunk a Marvel kiadásában megjelent Darth Vader képregényekben, akiket egyszer sem neveztek nevükön az írók, nem tudjuk tehát "hányadik" Nővérről és Fivérről van szó. Egyikük egy teljesen fekete bőrű twi'lek férfi volt, másikuk pedig egy ismeretlen fajba tartozó, vörös bőrű nő. Az egykori jedi mester, Eeth Koth felkutatása volt mindkettejük feladata, és tulajdonképpen sikerrel is jártak. Vader végül megölte az ex-jedit, de a vörös nőnek hála majdnem kicsúszott a Birodalom kezéből Eeth Koth újszülött gyermeke. Vader nagyúr nem tolerálja az efféle dolgokat, a képregényben ő maga végezte ki mindkét inkvizítort, mert túl gyengének találta őket. 

Nem teljesen tiszta, mennyire kell őt kánonnak tekinteni, de azért még essen szó arról az inkvizítorról is, akit egyszerűen csak "Jerserra mestereként" emlegetnek, és akiről a Star Wars: Force and Destiny asztali szerepjáték Ghosts of Dathomir kalandmoduljában olvashattunk. Jerserra mestere egy női inkvizítor volt, aki nem sokkal a 66-os parancs kiadása és a jedik üldöztetésének megkezdése után a Dathomir bolygóra utazott, ahol az Uralkodó egyértelmű tiltása ellenére tanítványául fogadott egy rendkívüli erőérzékenységről tanúbizonyságot tevő dathomiri zabrakot, az Éjnővérek egyik tagját. Ez az éjnővér volt Jerserra, aki végül megölte mesterét, elvette annak egyedi fénykardját, és zsoldosnak állt. 

Egyelőre ezekről az inkvizítorokról tudunk tehát a hivatalos Star Wars kánon alapján, de elég valószínű, hogy fogunk még hallani róluk a jövőben is, hiszen a rajongók nagyon megkedvelték őket. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)