Hirdetés

Különleges módon emlékeznek meg minden idők leghíresebb Drakulája, Lugosi Béla életéről

|

Boris Karloffal együtt ő volt a '30-as '40-es évek horrorfilmjeinek legnagyobb sztárja.

Hirdetés

Jóllehet, amikor már leszálló ágba váltott a karrierje, olyan filmekben volt kénytelen szerepet vállalni, mint a minden idők legrosszabb mozgóképes alkotásai között számon tartott 9-es terv a világűrből (a nem kevésbé legendás Ed Wood rendezte, akiről Tim Burton forgatott nagyszerű filmet Johnny Deppel a címszerepben), pályafutása fénypontján a lábai előtt hevert Hollywood. És persze még inkább a nők, akik menten elaléltak perzselő tekintete láttán, senki sem tudott úgy nézni a kamerába köpenye mögé rejtve arcát, mint az erdélyi Lugoson 1882. október 20-án született Blaskó Béla Ferenc Dezső.

Színészi pályáját Magyarországon kezdte, színdarabokban lépett fel, mielőtt némafilmekben szerepelt volna, aztán a Tanácsköztársaság 1919-es bukását követően előbb Németországba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Részvétele a színészszakszervezet létrehozásában szocialista tevékenységnek számított, amit akkoriban nem néztek jó szemmel a magyar hatóságok.

Hirdetés

1928-ban már a Broadwayen játszotta Drakula grófot Bram Stoker regényének színpadi adaptációjában, három évvel később pedig a Universal Pictures őt szemelte ki a Drakula címszerepére. A hangos horrorfilm (egyébként ez volt a vámpírtörténet első feldolgozása, amiben már beszéltek is a színészek) óriási sikert aratott, Lugosi Bélából sztárt faragott, de egyúttal be is skatulyázta őt a mindenkori gonosz szerepébe, amire még rátett egy lapáttal vaskos, a lehetőségei szűk határok közé szorító akcentusa.

Nemcsak a szerepeket fogyasztotta tucatszám, hanem a nőket is nagy étvággyal falta, összesen öt alkalommal nősült, a negyedik házasságából született egy fia. S bár alkoholproblémákkal és morfinfüggőséggel küzdött, az utolsó éveiben is aktív maradt. 73 évesen, 1956. augusztus 16-án hunyt el szívrohamban.

Kalandos élete filmvászonra kívánkozik, és egy napon talán tényleg meg is filmesítik, de az sem lebecsülendő, hogy a The Hollywood Reporter Lugosi-szakértője, Robert Cremer vakos könyvben dolgozza fel az egyik leghíresebb magyar életrajzát. A több mint 700 fényképet, köztük sosem látott családi fotográfiákat tartalmazó kiadvány elsősorban Lugosi negyedik feleségével, Lillian Lugosy Donlevy-vel, valamint kisebb részben Ed Wooddal készült interjúkra épül, és végigkíséri a színész teljes életútját.

Forrás: ScreenRant
Forrás: ScreenRant

A ScreenRant le is leplezte a Béla Lugosi: The Man Behind The Cape (magyarul Lugosi Béla: Az ember a köpeny mögött) című kötet borítóját. A könyvet egyébkén közösségi támogatással szeretné megjelentetni a szerző, aki ebből a célból rövidesen Kickstarter-kampányt indít.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)