Hirdetés

Lopott anyagra épült az Apple Tetris-filmje?

|

Egy könyv írója szerint a film engedély nélkül nyúlta le az általa kitalált koncepciót.

Hirdetés

Gamerként az idén cseppet sem panaszkodhatunk a filmiparra, hiszen a The Last of Us-sorozat és a nemrég megjelent Gran Turismo mellett a Tetrisből is kaptunk egy egész jól sikerült feldolgozást, még ha ez nem is a kockák rakosgatására épülő játékmenetet (valljuk be, filmen ez nagyon unalmas lenne), hanem a világhódító móka jogai körüli hercehurcát mutatta be Taron Eggerton főszereplésével.

Az Apple TV+-ra forgatott produkció azonban most bajba keverte az almás céget, egy könyv szerzője ugyanis úgy véli, hogy a film az ő illetéktelenül lemásolt kötetére épül.

Hirdetés

A szóban forgó könyv a 2016-ban megjelent The Tetris Effect: The Game That Hypnotized the World Dan Ackermantől, aki most peres úton próbál elégételt venni a sérelméért. A New York-i szövetségi bíróságon benyújtott keresetében az író azzal érvel, hogy az Apple filmje több szerkezeti és tematikai sajátosságot is átemelt a munkájából, anélkül, hogy egy fillérrel is kompenzálta volna őt ezért.

A legfontosabb hasonlóság, hogy a könyv és a film is a Tetris jogait a Nintendónak megszerző Hank Rogerst helyezi a középpontba, egyfajta hidegháborús thrillerben mesélve el, miként is szabadult ki az Alekszej Leonyidovics Pazsitnov által elkészített játék a Szovjetunióból, és tette függővé a nagyközönséget, az elképesztően népszerű Game Boy észak-amerikai és európai kiadásai mellé csomagolva.  

"Ackerman úr irodalmi remekműve más cikkekkel és írásokkal ellentétben eltekintett a tényleges játékmenetre és a rajongókra helyezett hangsúlytól, és ehelyett a környező narratívára, az akciójelenetekre és a szereplők közötti ellenséges kapcsolatra koncentrált. Az alperesek ugyanezt a megközelítést alkalmazták a Tetris-film esetében is, említésre méltó különbségek nélkül, gyakran pontosan ugyanarra a hangulatra, hangvételre, megközelítésre és jelenetekre rezonálva, mint a több évvel korábban bemutatott könyv."

- érvelnek az író ügyvédei. Ackerman most a Tetris-film gyártási költségeinek 3 százalékával megegyező kompenzációs kártérítését, ugyanekkora összegű büntető kártérítést, valamint kamatokat és "egyéb, a bíróság által indokoltnak és megfelelőnek ítélt" kompenzációt követel az Apple-től, a Tetris jogait birtokló Tetris Companytől, továbbá néhány produkciós cégtől és magánszemélytől.

Cikkünk írásáig az Apple nem kommentálta az ügyet.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)