Hirdetés

Magyar rendező nyert Arany Pálmát Cannes-ban, ilyesmire két évtizede nem volt példa

|

A filmfesztivál zsűrije Buda Flóra Anna 27 című animációs rövidfilmjét találta kategóriája legjobbjának.

Hirdetés

Noha a 76. cannes-i filmfesztivált Johnny Depp rajongói minden bizonnyal úgy élték meg, mint kedvenc színészük karrierjének hivatalos rehabilitációját, azért a rangos esemény nem csak a Jeanne du Barry főszereplőjéről szólt. Számos produkciót láthatott a zsűri és a közönség a világ minden tájáról, melyek közül a legjobbakat a szombat esti zárógálán nevezték meg.

Magyar szempontból a díjosztó jobban nem is alakulhatott volna, hiszen a hazai alkotók közül egyetlen nevezettként Buda Flóra Anna kapta az Arany pálmát a 27 című animációs rövidfilmjéért. Ez az alkotás egy 27 éves lányról szól, akinek annyira rosszul alakulnak a dolgai, hogy kénytelen hazaköltözni az anyjához, ezért mintegy menekülésként beleveti magát a bulizásba, illetve teret enged legvadabb szexuális fantáziáinak is.

Hirdetés

A rövidfilmes kategóriába 4288 alkotást neveztek, közülük végül 11 versenyezhetett az Arany Pálmáért, amit végül Enyedi Ildikó nyújtott át a rendezőnek. Magyar filmes utoljára 2002-ben részesült hasonló elismerésben, akkor Mészáros Pétert díjazták az Eső után című művéért. Egyébként nem a mostani az első rangos trófea, amivel a MOME-n végzett Buda Flóra Anna büszkélkedhet, 2019-ben a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Teddy-díjat nyert animációs rövidfilmjével, az Entrópiával.

A nagyjátékfilmes Arany Pálmát az Anatomy of a Fall érdemelte ki a zsűri szerint, Justine Triet drámájában egy vádolnak férje meggyilkolásával, a bűncselekmény tanúja pedig a gyermekük, aki történetesen vak.

Jonathan Glazer holokausztról szóló filmjét, a The Zone of Interestet a zsűri nagydijával, Aki Kaurismaki Fallen Leaves című alkotását pedig a zsűri díjával jutalmazták. Az Arany Kamera-díjat a Thien An Pham rendezte Inside the Yellow Cocoon Shell hódította el, Gunnur Martinsdottir Schluter produkcióját, a Fart különdíjra látták érdemesnek.

 A legjobb rendező Tranh Anh Hung (The Pot-au-Feu) lett, a legjobb forgatókönyv díját Yuji Sakamoto vehette át a Monster szkriptjéért. A legjobb férfi főszereplőnek Yakusho Kojit (Perfect Days) választották, míg a női főszereplők legjobbjának Merve Dizdart látták (About Dry Grasses).

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)