Hirdetés

Még a szakmabeliek is temették az 1977-es Csillagok háborúját az első vetítések után

|

Nem tudták hova tenni George Lucas vízióját, de a legnagyobb szerencsénkre ez nem szegte a rendező kedvét.

Hirdetés

Bármennyire is ikonikussá és hatalmassá nőtte ki magát a George Lucas által megálmodott és megalkotott Star Wars franchise az évek során, igen rögös utat kellett bejárnia ezen státusz eléréséig, sőt, az első, korai vetítések kifejezetten rosszul sikerültek. Nem csak a közeli barátok és ismerősök álltak értetlenül az előzetes előtt, de voltak olyan nagyobb filmesek is, akik szintén nem tudták hova tenni a projektet.

Egy 2000-ben adott interjúban Irvin Kershner, A Birodalom visszavág rendezője például arról beszélt, hogy kezdetben még ő is vacillált a projekt elvállalásán, amin az sem segített, hogy a stúdió sem pártolta különösebben a jelenlétét, hiszen úgy érezték, hogy "túl öreg, egy ilyen, fiataloknak szóló filmhez".

Hirdetés

Ugyanebben az interjúban Kershner még azt az alkalmat is felidézte, amikor Francis Ford Coppola, A keresztapa rendezőjének egy szilveszteri partiján bepillantást nyert egy előzetesbe, ami finoman fogalmazva nem igazán nyerte el a tetszését. Erről úgy nyilatkozott:

"Az igazat megvallva mindannyian értetlenül álltunk. Nem hittük el, hogy ezt megússza. Mindannyian óvatos beszélgetésekbe kezdtünk - »Mit mondjunk neki? Ez egy rajzfilm, nem egy igazi sci-fi!«"

De nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Egy mostanra már hollywoodi legendaként számontartott, George Lucas filmes barátainak tartott vetítésen például Brian DePalma (Carrie, A sebhelyesarcú) rendező és forgatókönyvíró is jelen volt, aki iszonyat kritikus volt a nyers vágással kapcsolatban. Legalábbis Steven Spielberg elmondásai alapján, aki egészen pontosan úgy nyilatkozott a történtekről:

"Amikor utána vacsorázni mentünk, Brian elkezdett kiabálni George-dzsal: »NEM ÉRTEM A TÖRTÉNETED! NINCS ÖSSZEFÜGGÉS! MI EZ AZ ŰR DOLOG? KIT ÉRDEKEL? NEM ÉRTEM! Ez nem lesz eladható. Senki sem fogja érteni. Ez csak egy üresség csillagokkal és néhány buta hajóval, amik mozognak.«"

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Persze később DePalma cáfolta azt, hogy ilyen történt volna. Az 1970-es éveket tekintve annyira azért nem lenne meglepő, ha tényleg így reagált volna, és persze az is érthető, hogy Lucas kortársai miért voltak szkeptikusak a látottakkal kapcsolatban.

Nagy valószínűséggel mostanra már ők is csak egy jót nevetnének a dolgon, pláne úgy, hogy az első etap végül 775 millió dollárt termelt, és rövidesen egy olyan jelenséggé vált, amellyel sikerült örökre beírnia magát a filmes történelemkönyvekbe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)