Hirdetés

Meghalt Tordy Géza, a Nemzet Színésze

|

A színpadon és a tévéképernyőn is sokszor láthattuk.

Hirdetés

Elhunyt Tordy Géza színművész - adta hírül a Nemzeti Színház szombat este. A Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas művész és rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 85 éves korában vesztette életét.

Tordy Budapesten született 1938-ban. Színészkarrierjét 1956-ban kezdte Kaposvárott, segédszínészként. Később két évre Szegedre került, majd 21 évesen a Magyar Néphadsereg Színháza (Vígszínház) társulatában bontogatta szárnyait. 1963-tól négy évet töltött a Madách Színházban, ezt követően ismét a Vígszínházba tért vissza.

Ekkor már nem csak színészként, rendezőként is aktívan tevékenykedett, darabjait a veszprémi Petőfi Színházban mutatták be. Később, 1992-től a Győri Nemzeti Színház prózai tagozatának művészeti vezetője, 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője lett, mi több, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is oktatóként tevékenykedett.

Tordy sosem járt főiskolára, színpadi készségeit elsősorban gyakorlatban sajátította el, játékát szenvedély, hitelesség és kifinomult érzelemábrázolás jellemezte. Színpadon formálta meg Shakespeare karakterei közül Edgart (Lear király), Orlandót (Ahogy tetszik) és Puckot (Szentivánéji álom).

Hirdetés

Élete során rendezőként több mint 60 darabot vitt színre, többek közt a Liliomot (Molnár Ferenc), a Cseresznyéskertet (Csehov), A vágy villamosát (Tennessee Williams), a III. Richárdot (Shakespeare), és az Amerikai Elektrát (Eugene O'Neill).

A képernyőkön is rendszeresen feltűnt, idővel a magyar filmek egyik elmaradhatatlan szereplőjévé vált. Ő formálta meg Baradlay Jenőt A kőszívű ember fiai filmváltozatában, de a Tenkes kapitánya vándordiákjaként és az Egri csillagok Miklós deákjaként is találkozhattak vele a nézők. Szerepelt továbbá a Fekete gyémántokban, a Kárpáthy Zoltánban, a Vörös grófnőben, illetve a 80 huszárban is.

Kiválóságát 1970-ben és 1977-ben Jászai Mari-díjjal, 1991-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett, 2008-ban a nemzet színészének választották, 2011-ben pedig Prima Primissima díjat kapott.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)