Hirdetés

Michael Caine 90 évesen befejezte, nem vállal több filmszerepet

|

Hivatalosan is bejelentette pályafutása végét a brit színészlegenda.

Hirdetés

Szédületesen hosszú ideig, 73 éven át (1950-től 2023-ig) volt aktív az 1933-ban született Maurice Joseph Micklewhite Jr., vagy ahogy a világ ismeri, Sir Michael Caine. Ez idő alatt olyan feledhetetlen alkotásokban láthattuk a filmvásznon, mint a Zulu (1964) Az olasz meló (1969), a Get Carter (1971), A sas leszállt (1976), A híd túl messze van (1977), a Rita többet akar (1983), A Sade márki játékai (2000), vagy Az ember gyermeke (2006). A felsorolást még sokáig lehetne folytatni, akár a Christopher Nolan filmjeiben játszott szerepeivel, akár azokkal az alakításaival, amelyekért például Oscar-díjjal jutalmazták a legjobb férfi mellékszereplőként. Ez utóbbiak az 1986-os Hannah és a nővérei, valamint az 1999-ben bemutatott Árvák hercege.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerésein felül a BAFTA egy alkalommal (Rita többet akar) díjazta munkásságát, és szintén egyszer nyerte el a hollywoodi színészek céhe, vagyis a Screen Actors Guild díját (Árvák hercege), míg a Golden Globe gáláról háromszor (Rita többet akar, Hasfelmetsző Jack, Little Voice) távozhatott győztesként.

Hirdetés

Természetesen semmi sem tarthat örökké, és még egy ekkora munkabírású színészlegenda életében is elérkezik az a pillanat, amikor úgy dönt, elég volt. Bár már két évvel ezelőtt felröppent a pletyka egy nyilatkozatából kiindulva, hogy visszavonulhat, még leforgatott egy életrajzi drámát, az Oliver Parker rendezte The Great Escapert, amit idén ősszel mutattak be a mozikban. A színész ennek apropóján vendégeskedett a BBC Radio 4 műsorában, ahol megerősítette, hogy tényleg ez volt az utolsó szerepe. Többször is mondogatta már, hogy visszavonul, és ennek most már elérkezett az ideje.

Caine tréfálkozva azzal indokolta döntését, hogy éltes kora miatt egyre kevesebb szerepet ajánlanak neki, ráadásul folyton 90 éveseket kell játszania, esetleg 85 éveseket.

"Ők nem lesznek főszereplők. Senki sem tesz meg a filmje főszereplőjének 90 éves férfiakat, csak fiatal és szép fiúkat és lányokat. Szóval úgy voltam vele, hogy akár ennyiben is hagyhatjuk a dolgokat."

Az utolsó filmszerepet, amivel megkeresték, három alkalommal is visszadobta, mert kevesellte, hogy a 99 oldalas forgatókönyvben csak 15 oldalnyi dialógus jutott neki. Kis szerepnek érezte, így nem kért belőle, az pedig pláne nem hiányzott neki, hogy esetleg még rossz kritikákat is kapjon, ezért abbahagyta a filmezést, mondhatni, hogy a csúcson.

Bár a filmezéssel felhagyott, a jelek szerint több mint 160 mozis és tévés produkcióval a háta mögött sem vált nyugdíjas üzemmódba, hiszen a jövő hónapban debütál új regénye, egy thriller Deadly Game címmel.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)