Hirdetés

Minden, amit Ahsoka Tano kapcsán tudni érdemes

|

A közelgő Star Wars: Ahsoka sorozat remek alkalmat biztosít arra, hogy felelevenítsük Anakin Skywalker egykori padawanjának életútját.

Hirdetés

Nyakunkon a Disney+ legújabb Csillagok háborúja szériájának startja, mindjárt kezdődik a Star Wars: Ahsoka sorozat, mely az egykori jedi padawan, később lázadó hős, Ahsoka Tano életének legújabb szakaszát meséli el. De kicsoda ez a fénykardforgató nő? Hogyan került a jedi rendhez és később hogyan távozott közülük? Milyen kapcsolat fűzi Anakin Skywalkerhez? Miért fehér színűek a fénykardjai? És legfőként miért akarja annyira megtalálni a legendás Thrawn admirálist a most induló sorozatban? Ebben a magyarázóban ezekre, és még sok más kérdésetekre is választ kaptok.

Le kell azonban szögezni, hogy sok helyen rövidítünk, nem fogunk teljesen végigmenni a Star Wars: A klónok háborúja hét, illetve a Star Wars: Lázadók négy évadán. Arra viszont mindenképp elegendő lesz ez a gyorstalpaló, hogy kellő felkészültséggel és megfelelő magabiztossággal üljetek majd le az Ahsoka sorozat dupla évadnyitója elé, elég valószínű, hogy így már tényleg minden érteni fogtok. 

Hirdetés

Átjárja az Erő

A togruta fajba tartozó Ahsoka Tano először a 2008-as Star Wars: A klónok háborúja animációs filmben bukkant fel, de más Csillagok háborúja produktumoknak, például a Star Wars: Jedihistóriák animációs szériának köszönhetően egészen csecsemőkoráig visszakövethetjük a történetét. Ahsoka 36 évvel a yavini csata, avagy az Egy új remény című mozifilm eseményei előtt született a Shili nevű bolygón. Szülei Pav-ti és Nak-il Tano voltak. Egyéves korában édesanyjával a vadonba ment, itt azonban megtámadta őket egy kardfogú tigrisre hasonlító lény, egy úgynevezett raxshir. Anyja próbált harcolni, de a bestia elragadta a gyermeket. Ahsoka törzsének legnagyobb megdöbbenésére azonban, nem sokkal később a kicsi a raxshir hátán lovagolva hazatért. Ekkor vált egyértelművé, hogy a lány képes használni az Erőt.

Végül Plo Koon mester mester vitte el őt a jedikhez, képzésének korai éveiben pedig Yoda mester tanította őt a többi ifjonchoz hasonlóan. Jedi tanulmányai megfelelően haladtak, megszerezte saját kyberkristályát és elkészítette a fénykardját is.

Mester és tanítvány

A klónok háborúja során nem máshoz, mint Anakin Skywalkerhez osztották be padawanként. Kapcsolatuk egyáltalán nem indult gördülékenyen. Anakin úgy érezte, hogy egy tanítvány csak lelassítaná, visszafogná őt, Ahsoka pedig nem túl meglepő módon azt tapasztalta, hogy mestere nem bízik meg benne eléggé. Holott egyébként mentalitásuk, szemléletmódjuk eléggé hasonlított, hiszen Ahsoka sem volt a parancsok kérdések nélküli, vakon követésének híve, ő is mindig a dolgok mögé akart nézni. Az sem segített a dolgon, hogy Skywalker a Szájas becenevet adta a lánynak Persze aztán idővel Ahsoka bizonyított annyit Anakin előtt, hogy mester és tanítványa elkezdett szépen lassan összecsiszolódni. 

Az ifjú padawan jól harcolt, nem egy alkalommal saját mesterének életét is megmentette, de a háború során hozott rossz döntéseket is, volt, hogy megtagadta a parancsot és ennek következtében nem kevés klónkatonát vesztett. Elsődleges, zöld pengéjű fénykardja mellett egy sárgászöld színű, rövidebb, úgynevezett shoto kardot is forgatott, a kétfegyveres Jar'Kai harci stílus szakavatott használójává vált. A második geonosisi csata során Ahsoka majdnem meghalt, Anakinban valami átkattant, és innentől még jobban kötődött tanítványához. Komoly képzéseknek vetette alá, melyeknek később Ahsoka nagy hasznát is vette, hamarosan erre is kitérünk.

A Mortis bolygó fontos szerepet játszik a Star Wars világában, itt élt három isteni entitás, az Erő világos oldalához tartozó Leány, a sötét oldalhoz kapcsolható Fiú, illetve a kettejük közötti egyensúlyt biztosító Atya. Ezen a bolygón a Fiú befolyása alá vonta Ahsokát, aki Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker ellen fordult, megtámadta őket. A Fiú végül megölte Ahsokát, a Leány azonban feltámasztotta őt - ehhez ugyanakkor fel kellett áldoznia saját magát. Ahogy több más jedit, Ahsokát sem kerülte el teljesen a szerelem. A szeparatista szenátor Mina Bonteri fiával, Lux Bonterivel kerültek közel egymáshoz, de kapcsolatuk nem teljesedhetett ki.

Még a háború végnapjait előtt hatalmas fordulatot vett a padawan élete, egy robbantásos merénylet kapcsán ugyanis rá terelődött a gyanú, a jedi tanács pedig nem sokáig teketóriázott, kizárták őt a rendből és át is akarták adni az illetékes hatóságoknak, de Ahsoka megszökött. Nyomozni kezdett az igazság után, mestere, Anakin pedig ugyanezt tette. Végül ki is derült, hogy a merényletért valójában a lány egyik barátja, egy másik jedi, Barriss Offee volt a felelős. A tanács felajánlotta Ahsokának, hogy térjen vissza rend kötelékébe, de a lány ekkor már akkorát csalódott a képmutató jedikben, hogy köszönte szépen, nem kért többet belőlük. Elhagyta a rendet, fénykardjait és mesterét, a klónháború befejezése előtt azonban még visszatért egy utolsó küldetés erejéig.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A 66-os parancs

Ahsoka ugyanis hamarosan Anakin és Obi-Wan társaságában a Mandalórra indult, hogy megütközzön a bolygót uraló Maullal. Végül a planétát aztán a két jedi nélkül érte el a klónkatonák társaságában, mivel időközben megérkezett a hír, hogy Palpatine kancellárt elrabolták a, Anakin és Obi-Wan pedig a megmentésére indultak - ezzel a mentési akcióval kezdődik ugyebár A Sith-ek bosszúja című harmadik Csillagok háborúja epizód. A Mandalóron az Ahsoka által vezetett klónok, valamint a korábbi uralkodó, Satine Kryze testvére, Bo-Katan Kryze által irányított ellenállók felvették a harcot Maul katonáival. Ahsoka párbajban legyőzte Mault, aki elárulta neki, milyen szerepet szán Palpatine, azaz Darth Sidious Anakinnak az új világrendben, a lány azonban nem hitt neki. Ahsoka elindult az elfogott Maullal a Coruscant felé, ekkor azonban megtörtént a baj, az uralkodó kiadta a 66-os parancsot, a klónok pedig az egykori jedi ellen fordultak. 

Végül a lánynak sikerült kivennie jó barátjából, Rex századosból az inhibitor chipet, azt a parányi kis eszközt, ami feltétel nélküli engedelmességre kényszerítette a klónkatonákat. A klónok elleni harcban vette most Ahsoka hasznát azoknak az extra képzéseknek, amikről korábban szó esett. Ahsoka elengedte Mault, aki meglógott, de a lánynak és Rexnek is sikerült kereket oldania a csillagromboló lezuhanása előtt, mind el tudtak tehát szökni az épp megalakuló Birodalom elől.

A lázadás hajnala

Az elkövetkező években Ahsoka a kialakulóban lévő lázadás kulcsfontosságú szereplőjévé vált informátorként Fulcrum fedőnéven, előbb viszont még megszerezte új fegyvereit: egy birodalmi inkvizítort győzött le, és az annak fénykardjaiban lévő vörös, kivéreztetett kristályokat tisztította meg. A tisztítás után a kristályok fehér színűvé változtak, ezért fehér a pengéje Ahsoka két új kardjának. A lázadás korai éveiben Fulcrumként kapcsolatba került a Star Wars: Lázadók animációs sorozat főhőseivel, a Lidérc osztaggal. Közös kalandjaik során magával Darth Vaderrel is szembekerült a Malachor bolygón található sith templomban. Ahsoka itt bizonyosodott meg róla, hogy a sith nagyúr igazából nem más, mint Anakin Skywalker.

A templom összeomlásakor Ahsoka meghalt volna, de az utolsó pillanatban a Lidérc osztag erőhasználó tagja, Ezra Bridger áthúzta őt egy világok közötti világ nevű, téren és időn kívüli helyre. Itt elérte őket Palpatine haragja. Megmenekültek, de kettéváltak és innentől elég nagyot kell ugranunk az időben. Ahsoka megígérte Ezrának, hogy meg fogja találni őt, a fiú azonban a Lázadók sorozat végén úgy hárította el a Thrawn főadmirális által jelentett veszélyt, hogy az admirális hajóját, a Chimaerát az űrbálnákra hajazó purrgilek segítségével egy távoli, ismeretlen helyre juttatta a hipertérben. A csillagrombolón maradt azonban nemcsak Thrawn, hanem Ezra is, az ifjú jediről tehát azóta nem tudni semmit sem.

A birodalom után

Ahsokával évekkel később, A mandalóri című élőszereplős Star Wars sorozatban találkoztunk legközelebb, itt Rosario Dawson alakította őt. A birodalom bukása után az egykori jedi egy Morgan Elsbeth nevű nőt keresett meg azért, mert elvileg tudnia kellett, hová tűnt Thrawn főadmirális. Ha pedig kiderül, hol van Thrawn, Ahsoka azt is megtudhatja, hová lett Ezra Bridger. Miután találkozott A mandalóri főhősével, Din Djarin arra kérte, hogy folytassa az internet által sokáig egyszerűen csak "bébi Yodának" nevezett Grogu jediképzését, Ahsoka viszont ebbe nem ment bele. Később Luke Skywalker társaságában is láthattuk őt, hamarosan pedig elindul első saját tévésorozata. Ebben a szériában Ahsoka a Lidérc osztag egy másik tagja, Sabine Wren társaságában indul majd Thrawn és így Ezra nyomába. 

Jelenleg ennyit tudunk tehát Ahsoka Tanóról, de az augusztus 23-án induló Star Wars: Ahsoka tévésorozat tovább szövi majd a történetét. Azt a történetet, melynek bár pontosan nem ismerjük a végét, azt azért sejthetjük, hogy a folytatástrilógia idejében Ahsoka már nem volt az élők soraiban, mivel sok már korábban elhunyt jedi mellett az ő hangját is hallotta Rey a Palpatine elleni végső harcban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)