Hirdetés

Minden, amit She-Hulkról, avagy Amazonról tudnod kell

|

Összeszedtük Amazon, azaz She-Hulk több mint négy évtizedes képregényes múltjának fontosabb állomásait.

Hirdetés

Sokan csak pislogtak, mikor meglátták az Amazon: Ügyvéd, avagy She-Hulk: Attorney at Law című sorozat első előzeteseit, holott korántsem arról van szó, hogy a Marvel esetleg a semmiből rántotta volna elő ezt a karaktert. Még hazánkban is lehetett olvasni már a '90-es években olyan képregényeket, melyekben felbukkant Amazon, és igen, ott és akkor kapta meg She-Hulk ezt a magyar nevet, amit azóta is visel. Az eredeti Marvel Comics kiadványokban pedig természetesen ennél is hosszabb múltra tekinthet vissza a több mint négy évtizede megalkotott hősnő, aki a legendás Stan Lee fejéből pattant ki sok más ikonikus Marvel szereplőhöz hasonlóan. 

Bár a Marvel Studios gondosan ügyel arra, hogy sose a szolgai másolást válassza, és ügyesen alakítsa az adaptáció során a képregényes alapokat, azért nem árthat, ha tisztában vagytok az Amazon: Ügyvéd sorozat indulása előtt azzal, ki is Amazon, és miért ő a Marvel egyik legnépszerűbb női szuperhőse. 

Hirdetés

Amazon először a Savage She-Hulk képregény első füzetében bukkant fel, alkotói Stan Lee és John Buscema voltak. A képregény borítóján ugyan 1980 februárja szerepel, de valójában 1979. november 13-án került fel az újságosok polcaira a füzet. Azt a hónapot tüntették fel ugyanis a kiadványokon, amikor vissza kellett szedni az újságosoktól a megmaradt füzeteket, magyarán leállt az értékestésük. Nem árt a mögöttes indokokat is megvizsgálni: a Marvel Comics azért akarta '79 végén villámgyorsan bemutatni a képregényekben She-Hulkot, mert nagyon féltek attól, hogy az 1977-ben indult The Incredible Hulk tévésorozat alkotói meg fogják tenni ugyanezt a tévéképernyőkön - hasonlóképpen született meg a Six Million Dollar Man sorozat spin-offjaként a The Bionic Woman, szóval félelmük nem volt alaptalan.

A sztori szerint Bruce Banner unokatestvére, vagyis Jennifer Sue Walters Los Angelesben született. Táncos akart lenni, de ezt apja nem támogatta. Édesanya meghalt egy autóbalesetben, ez még inkább eltávolította apjától. Jennifer végül a Harvardon és a Kaliforniai Egyetemen tanult, summa cum laude minősítéssel szerezte meg jogi diplomáját. Ügyvédként kezdett el dolgozni Los Angelesben, majd egy nap meglátogatta őt rég nem látott unokatestvére, Bruce Banner. Bruce felfedte Jennifer előtt nagy titkát, vagyis azt, hogy olykor hatalmas zöld óriássá változik, igazából ő a Hulk. Cseppet sem egyszerű az ügyvédek munkája, ha maffiózók is belekeverednek az ügyeikbe, ezt sajnos megtapasztalta Jennifer is, akit meglőttek a bűnözők.

A fiatal nő elvérzett és meghalt volna, ha nem kap azonnal vérátömlesztést, a transzfúziót pedig nem más, mint Bruce végezte el saját, gammasugárzáson átesett vérével. 

Jennifer így megmenekült, azonban Hulkhoz hasonló erőre tett szert. Az egyik bűnöző nevezte őt először She-Hulknak, a név azonnal ráragadt. Fontos kiemelni, hogy sok mindenben különbözik az eredeti Hulktól. Jennifer átváltozása után is tudatánál marad, nincs kettős személyisége, mint Hulknak. Sőt, átváltozásai sem spontánok, megtanulta teljesen irányítani őket. Fizikailag gyengébb, mint Hulk, de persze így is emberfeletti erővel rendelkezik. 

Savage She-Hulk #1 - 1979. november 13.

Amazon egy ideig egyedül üldözte a bűnt, közben pedig teljesen hozzászokott Hulk formájához is. Egy nap aztán Janet Van Dyne, azaz Darázs megkérdezte, csatlakozna-e a Bosszúállók csapatához, Jennifer pedig természetesen boldogan igent mondott. Darázs és Amazon nagyon jó barátnők lettek. A Bosszúállók tagjaként Amazon megismerkedett Thanos testvérével Erosszal, azaz Űrrókával is, akivel egymásba is habarodtak. Eros egyébként felbukkant már az MCU-ban, az Örökkévalók mozi első stáblistás jelenetében láthattátok őt, szerepét Harry Styles kapta meg.

A Bosszúállók csapat több tagjához, valamint más szuperhősökhöz hasonlóan Amazont is elvitte a Túlontúli nevű kozmikus lény a Csatavilágba, hogy ott válogatott szupergonoszokkal mérkőzzön meg. Ez volt az 1984-es Secret Wars történetszál, vagyis a Marvel első Titkos háborúja. Amazon egyébként a Csatavilágban akadt össze először a Titánia nevű gonosztevővel, aki később egyik legjelentősebb nemezise lett a zöld hősnőnek.

A Titkos háborút követően a Fantasztikus Négyes egyik tagja, Lény egy időre elhagyta a formációt, helyét pedig Amazon vette át a csapatban.

Számos izgalmas kalandot élt át a Fantasztikus Négyessel, megjárta többek között a Mikroverzumot is. Később meg akarta akadályozni, hogy radioaktív anyagok szivárogjanak egy lezuhant S.H.I.E.L.D. Helibázisból, de a sugárzás épp az ő testében indított el mutációt, melynek következtében már nem volt képes visszaváltozni emberré. Legalább is ezt gondolta ekkor, valójában azonban egészen egyszerűen tudat alatt nem akart többé emberré változni. Új helyzetének következtében immár feleslegesnek érezte titkos személyazonossága használatát, felfedte a nyilvánosság előtt is azt, hogy ő nem más, mint Jennifer Walters.

Lény visszatérése után távozott a Fantasztikus Négyesből, majd újra beállt a Bosszúállók közé, illetve jogi karrierje is egyre sikeresebb lett. Érdemes megjegyezni, hogy nagyjából ekkor vált általánossá az, hogy Amazon rendszeresen áttöri a negyedik falat, kiszól az olvasóhoz, és gyakorlatilag tisztában van azzal, hogy ő egy képregényszereplő. Bizony, egyáltalán nem Deadpoolnál találták fel ezt a megoldást az írók, Amazon megelőzte őt. Az egyik sztoriban olyan nagymértékű gammasugárzás érte Amazont, hogy azt már képtelen volt magában tartani a teste. Végül hosszú idő után először visszaváltozott emberré.

Hulk épp kéznél volt, ezért gyakorlatilag nem kellett más, mint elvégezni az eredeti procedúrát, ismét vérátömlesztést alkalmazni az unokatestvérek között, és vissza is állt a régi helyzet: Jennifer innentől fogva megint szabadon irányította azt, mikor változik át. 

Amikor épp nem volt aktív tagja a Bosszúállók csapatának, Amazon belépett a rövid életű Fantastic Force csapatba, illetve a Heroes for Hire formáció jogásza lett, ebben az időben Luke Cage-dzsel is randizgatott. Az Onslaught történetszál folyamán a Bosszúállók és a Fantasztikus Négyes tagjai, valamint Fátum Doktor is meghaltak, majd elindul a Marvel legnagyobb botlása a '90-es években, vagyis a Heroes Reborn korszak. Ekkor nulláról akarták újraindítani a legnagyobb hősök történeteit, de hatalmas bukásnak bizonyult az ötlet. Végül úgy magyarázták az egész fiaskót, hogy a hősök csak átkerültek egy zsebuniverzumba, egy év után mindenki visszajutott a fő Marvel világba. Ekkor a Bosszúállók csapata is újraalakult, és Amazon is újra csatlakozott hozzájuk.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Bár nem akarta elhanyagolni ügyvédi praxisát sem, egyre több és fontosabb feladat jutott neki a Bosszúállók soraiban, főleg azután, hogy az ENSZ független nemzetként ismerte el a csapatot, és a Bosszúállók főhadiszállása nagykövetséggé vált. Egyik küldetésük alatt egy vörös ködként manifesztálódó halálos biofegyver után nyomoztak a hősök. A köddel borított területre érve viszont Amazon védőruhája megsérült, így meghalt volna, ha nem menti meg őt a Bosszúállók egyik tagja, Jack of Hearts. Ő azonban ezzel együtt véletlenül Jennifer gammaszintjét is csökkentette, így a nő akaratlanul is emberré változott.

Pillanatokkal később viszont a trauma hatására bedurrant a gammasugárzás, és Jen ismételten Amazonná alakult, de most felülkerekedett vad énje, tombolni kezdett, majd eltűnt. 

Hetekkel később találtak rá egy idahói kisvárosban, ahol unokatestvérét, Bruce Bannert kereste. Jennifer próbált folyamatosan emberi alakban maradni, mert tudta, hogy ha átváltozik, pont olyan dühöngő szörnyeteg lesz belőle, mint a klasszikus Hulk. A helyszínre érkező Bosszúállók közül Skarlát Boszorkánnyal találkozott először, aki viszont nagyon megrémítette őt. Ekkor derült ki, hogy Jennifer a félelem hatására változik tomboló zöld melákká. Ez sajnos meg is történt. Bruce is előkerült, de nem tudta szép szavakkal elérni azt, hogy Jennifer térjen újra jó útra, ezért Sólyomszem inkább meglőtte a férfit annak érdekében, hogy változzon át Hulkká, és erővel akarjon értelmet verni unokatestvére fejébe. Végezetül aztán a korábban említett Jack of Hearts volt az, akinek sikerült stabilizálnia Jennifer gammaszintjét, így a nő ismét kontrollálni tudta saját vad énjét.

A történtek után Jennifer nagyon rossz lelkiállapotba került, az alkoholhoz nyúlt, hogy valahogy feledni tudja azt a pusztítást, amit okozott. Kicsapongó életmódja miatt megkérték, hogy költözzön ki a Bosszúállók Tornyából is. Élete akkor került újra egyenesbe, mikor ügyvédként alkalmazta a Goodman, Lieber, Kurtzberg & Holliway nevű iroda, de csak azzal a feltétellel kínálták fel neki az állást, hogy nem Amazonként jár be dolgozni. Nekik egy emberre, Jennifer Waltersre volt szükségük. Jennifer ebben az időben tanulta meg, hogy bizony vannak olyan területei az életnek, akadnak olyan feladatok, melyeket csak emberi énje tud megoldani, Amazon képtelen lenne rá.

Az Avengers Disassembled történetszálat követően a Bosszúállók csapata feloszlott, Amazon is elhagyta a hősöket (nem is csoda, hiszen bár manipulálták, de ő tépte puszta kézzel ketté Víziót, és majdnem megölte Amerika Kapitányt is).

Eztán teljes mértékben ügyvédi munkájára kezdett koncentrálni - a Bosszúállók egyébként szinte egyből újjáalakultak a New Avengers képregényekben. Az átélt temérdek trauma hatására Jennifer egészen egyszerűen mentálisan képtelenné vált arra, hogy újra Amazonná változzon, kapott azonban egy szerkezetet, amivel meg tudta oldani a dolgot. Később Doctor Strange rájött, hogy a mentális gát igazából a Skarlát Boszorkány egyik varázslatának volt köszönhető, és miután semlegesítette azt, Jennifer ismét tetszés szerint mutatkozhatott emberi vagy Hulk alakban. 

A szuperhősök első Polgárháborúja, vagyis a Civil War történetszál folyamán Jennifer alapvetően támogatta a szuperhős-regisztációs törvényt, ugyanakkor ügyvédként védte azokat a szuperhumánokat is, akik ellenszegültek a hatóságoknak. A regisztrációs törvénynek köszönhetően a kormány azt is elérte, hogy Jennifernek csatlakoznia kelljen a S.H.I.E.L.D.-hez a Hulkbusters nevezetű osztag tagjaként. 

Bár a Marvel-világ agytrösztje, vagyis az Illuminati tagjai nem verték nagy dobra a dolgot, Jennifer rájött, hogy a titkos társaság távolította el a Földről Hulkot. Mikor ez kiderült, kérdőre vonta Tony Starkot, a Vasembert. Vitájuk harccá fajult, melyet követően Tony a S.P.I.N. (avagy Super-Power Inhibiting Nanobots) nevezetű technológiával elvette Jennifer szupererejét, a nő többé nem tudott Amazonná változni. Később, mikor a World War Hulk történetszál alatt Hulk visszatért a földre, ideiglenesen Jennifer visszakapta az erejét, hogy megküzdhessen unokatestvérével, de nem tudta legyőzni őt. Végül a hősök diadalmaskodtak, de Hulk veresége után Vasember ismételten megfosztotta Jennifert a képességétől. Ezt végül a Fantasztikus Négyes vezetője, Reed Richards tudta visszaadni neki úgy, hogy eltávolította testéből a nanobotokat. 

A Secret Invasion történetszál eseményeit követően Amazon összetalálkozott egy új, vörös hajú She-Hulkkal, aki a Lyra névre hallgatott. 

Lyra a 8009-es számú Földről származott, Hulk és egy Thundra nevezetű nő gyermeke volt. A két zöld harcosnő előbb püfölni kezdték egymást, de azt kiderült, hogy Lyra igazából egyáltalán nem jelent fenyegetést Amazon világára, csak annak a Norman Osbornnak a mesterkedései álltak a háttérben, aki ebben az időben a Sötét Bosszúállókat irányította. Jennifer és Lyra később barátok lettek, sőt egy ideig közös lakásban is laktak. 

Nagyjából ebben az időszakban kezdtek el felbukkanni a "nagy Hulk család" újabb tagjai, vagyis Red Hulk, akiről kiderült, hogy nem más, mint Thaddeus Ross ezredes, valamint, Red She-Hulk, vagyis Ross ezredes lánya, egyében Bruce Banner nagy szerelme, Betty Ross. A Vörös Hulk kilétét kutatva Amazon eltűnt, végül pedig az előbb említett Lyra talált rá. Egy Intelligencia nevezetű szervezet tartotta fogva Amazont, innen Lyra szabadította ki őt.

Az elkövetkező években Jennifer jó pár szuperhőscsapatban megfordult. Tagja volt például a Howard, a kacsa által életre hívott Fearsome Fournak. A Fantasztikus Négyes egyenruháját is ismételten magára vehette, mikor a csapat egy hosszabb űrutazást tervezett be, és ezért helyetteseket választottak. A Lény kérte meg Amazont, hogy tartsa a frontot, amíg távol van. Amikor Luke Cage megalapította saját Mighty Avengers csapatát, Jennifer is taggá vált, valamint ő vitte a formáció jogi ügyeit. Az A-Force nevű, kizárólag női szuperhősöket tömörítő csapatnak is tagja, majd vezetője lett. 

Amikor Thanos a Kozmikus Kockát kereste éppen, az A-Force csapattal és sok más hőssel is megküzdött. Sikerült megfékezni őt, de csak hatalmas veszteségek árán.

Az Őrült Titán ugyanis megölte Hadigépet, Amazon pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kómába esett. 

Jennifer már csak akkor ébredt fel a kómából, amikor javában zajlott a szuperhősök második Polgárháborúja, melyben Vasember és Marvel Kapitány, valamint a kettejüket támogató két oldal feszült egymásnak. A konfliktus forrása ezúttal egy Ulysses Cain nevű karakter volt, aki látomások formájában érzékelte a jövőt. Vasember úgy gondolta, ezt az erőt ki kell aknázni, Marvel Kapitány azonban másként vélekedett. Ulysses egyik víziója miatt Sólyomszem megölte Hulkot.

Mivel még mindig csak lábadozott, unokatestvére pedig halott volt, Jennifer leszámolt a hősködéssel, kizárólag az ügyvédi munkájára akart koncentrálni. Azt őt ért mérhetetlen stressz hatására azonban előtört Jennifer új énje, a Szürke Hulk.

Ebben a formában ereje megsokszorozódott, de tudata letompult. Végül egy meditatív belső utazás során Jennifer megbékélt saját magával, és innentől kezdve újra a régi, megszokott, zöld Amazon volt. Persze csak egészen addig, míg a Marvel írói ismételten át nem kavarták a dolgokat. A Final Host történetszál során a Dark Celestials, vagyis Sötét Égiek nevű kozmikus lények támadták meg a földet. Az Égieket az Örökkévalók moziból is ismerhetitek, ők azok a hatalmas óriások, akik az Örökkévalókat is teremtették. 

Az egyik Égi, Eson the Searcher megnövelte a Jennifer testében lévő gammaszintet, így Amazon sokkal nagyobb, erősebb lett, jobban hasonlított az eredeti Hulkra.

A Sötét Égiek legyőzése után ismételten, immár sokadszor megszületett egy új Bosszúállók csapat, melynek Amazon is tagja lett. Ekkortájt alakult ki romantikus viszony közte és Thor Odinson között.

A Bosszúállók legalább egy hónapig semmit sem hallottak Amazonról, mikor kiderült, hogy a Winter Guard nevű orosz szuperhőscsapat tartja fogva őt. Jennifer tudta, hogy Oroszország tervez valamit Atlantisz ellen, ezért úgy döntött, hagyja magát elfogni, hogy kideríthesse, mi áll a háttérben. Oroszországban aztán koholt vádakkal elítélték Amazont, majd ki akarták most az agyát, és fegyvert szerettek volna csinálni belőle. A Bosszúállók a segítségére siettek, a Winter Guarddal való összecsapás után azonban Amazon eltűnt. Ekkor született meg a vörös bőrű, szőke hajú "Winter Hulk".

Jennifer átalakítása ugyanis úgy-ahogy, de sikerült. Winter Hulkként tényleg elment Atlantiszba. A terv az volt, hogy míg Amazon Namorral harcol, a Winter Guard egyik tagja, a Vörös Özvegy felrobbant egy bombát, ami megöli az atlantisziak 98%-át. Ezután Amazont elítélik, Oroszországról pedig sosem derül ki, hogy köze volt mindehhez. Jennifer azonban végül csak felülkerekedett a Winter Hulk személyiségen, és értesítette a Bosszúállókat, majd ő maga intézte el a Vörös Özvegyet, aki szintén Hulk erőkre tett szert.

Az oroszok így is felrobbantották a bombát, Jennifer pedig egy 68 megatonnás gamma robbanófej energiáját nyelte el. Végül sikerült visszajutnia a Bosszúállók akkori főhadiszállására, és úgy kiengednie magából az energiát, hogy senki se sérülhessen meg. Ezzel párhuzamosan visszatért régi, klasszikus megjelenése, nem volt már indokolatlan gammatöbblet a testében, így nem nőtt Hulk méretű monstrummá.

A történtek hatására Amazon ismét búcsút intett a Bosszúállóknak, és visszatért az ügyvédi pályára. Ezen a ponton indult el idén januárban legújabb képregénysorozata, ami jelenleg is fut.

She-Hulk Vol 4 #1 - 2022. január 19.

Több mint 40 év történeteit persze nem lehet belesűríteni egy kilencrészes tévésorozatba, de nem is ez a cél az Amazon: Ügyvéd esetében. Most már viszont kellő háttértudással bírtok ahhoz, hogy augusztus 18-án fejest ugorjatok a sorozatba a Disney+-on! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)