Hirdetés

Módosítottak az Oscar-szabályokon, már a 2025-ös gálán változások lesznek

|

Az Akadémia jóváhagyta a 97. Oscar-gála új szabályzatát. Mutatjuk, mi lett más.

Hirdetés

Kifejezetten izgalmasan alakult a 2024-es Oscar-gála, amelyen tarolt Christopher Nolan legújabb filmje, és egy magyar győztesnek is örülhettünk. John Cena meztelenkedése és Batman, valamint két nemezisének találkozása emlékezetes pillanatok voltak, Jimmy Kimmel műsorvezetése viszont nem sok vizet zavart - érdemes lenne elgondolkodniuk a szervezőknek azon, hogy jövőre leváltsák. 

Erről még nincs információ, arról viszont igen, hogy miképpen változott a 2025. március 2-re betervezett esemény díjátadási és kampányszabályzata, amelyet az Akadémia most fogadott el. 

A legjelentősebb változtatás az eredeti filmzene kategóriát érinti, mostantól ugyanis akár három zeneszerző is kaphat egyéni Oscar-szobrot ugyanazért az alkotásért, ha mindhárman jelentős mértékben hozzájárultak a végeredményhez (eddig ugyanis csak egyetlen díj járt, például a Lelki ismeretekért Jon Batiste, Trent Reznor és Atticus Ross is hárman kaptak egyet). Emellett a kategória szűkített listáját 15-ről 20-ra bővítették, a neveket december végén jelentik be. 

Hirdetés

Visszavonnak egy olyan szabályt, amit még a koronavírus-járvány miatt hoztak meg kényszerből: amikor a fedett mozikat bezárták, az autósmozikban bemutatott filmek is beleszámítottak a kvalifikálásba (akárcsak a streaming- és VOD-premierek), azonban ennek most vége. Ahhoz, hogy egy alkotást a legjobb film kategória esetében figyelembe vegyenek, meg kell felelnie a 2023-ban bejelentett, kibővített mozis követelményeknek (egyhetes selejtező időszak az Egyesült Államok hat kiemelt területének egyikén, majd a premiert követő 45 napon belül hétnapos vetítés legalább tíz piacon). Emellett a forgalmazóknak/produkciós csapatoknak be kell nyújtaniuk egy űrlapot, és a négy feltételből legalább kettőnek meg kell felelniük ahhoz, hogy pályázhassanak. Mindezeknek 2025. január 24-ig kell teljesülniük. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A forgatókönyveknél (az eredetinél és adaptáltnál is) mostantól kötelező benyújtani a végleges szkriptet, a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriában választható animációs művek ezentúl a legjobb animációs film kategóriában is figyelembe vehetők, ha mindkét kategória követelményeinek megfelelnek. A legjobb idegen nyelvű filmek időszakát frissítették (2023. november 1.-2024. szeptember 30.), míg a legjobb filmnél azok rúghatnak labdába, amiket 2024. január 1. és december 31. között mutattak be, és megfelelnek a fenti feltételeknek is. 

Végül változások történtek az életműdíjaknál és különdíjaknál is: az Irving G. Thalberg-emlékdíjat áttervezik (már nem Thalberg mellszobraként, hanem Oscar-szobor formájában adják át), a Jean Hersholt Humanitárius díj definícióján fiomítottak ("a mozgóképiparban tevékenykedő olyan személynek adományozzák, akinek humanitárius erőfeszítései az emberi jólét előmozdításával és az egyenlőtlenségek orvoslásához való hozzájárulásával elismerést szereztek az iparágnak"), továbbá átnevezték a Gordon E. Sawyer és a John A. Bonner díjakat (előbbi Tudományos és Műszaki Életműdíj lett, utóbbi Tudományos és Műszaki Szolgálati díj). 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)