Hirdetés

Oroszországban börtönbüntetésre ítélték a Metro regények szerzőjét

|

Távollétében 8 év letöltendő szabadságvesztést szabott ki Dmitry Glukhovskyra a moszkvai bíróság.

Hirdetés

Miként a lengyel Andrzej Sapkowski (Vaják), úgy az orosz születésű Dmitrij Alekszejevics Gluhovszkij, vagy ahogy a legtöbben ismerik Dmitry Glukhovsky írásaira is azt követően figyelt fel igazán a világ, hogy játékok készültek belőlük, jelen esetben az eddig három részt (Metro 2033, Metro: Last Light, Metro Exodus) megélt Metro széria. Mivel a Metró 2033, Metró 2034 és Metró 2035 regények szerzője felemelte a szavát Ukrajna megtámadása ellen, az orosz igazságügyi minisztérium felrakta a külföldi ügynökök listájára.

A Novaja Gazeta szerint júliusban elrendelték a letartóztatását, majd eljárást indítottak ellene azzal a váddal, hogy álhíreket terjesztett a hadseregről a Telegramon és az Instagramon, ám miután Glukhovsky már több mint egy éve elhagyta Oroszországot, és nem is tért vissza, csak a távollétében tudták elítélni. A bíróság nyolc évet látott indokoltnak, az ügyészség kilencet kért.

Hirdetés

A szerző már a háború előtt is a Kreml kritikusának számított Alexej Navalnij ellenzéki vezető támogatójaként. Tavaly február óta pedig szálka volt a hatóságok szemében háborúellenes nyilatkozatai miatt, és mert beszámolt az orosz hadsereg veszteségeit, valamint az ukrán civilekkel szemben elkövetett atrocitásokról.

Glukhovsky meggyőződése, hogy azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert háború kirobbantásával vádolta meg az orosz elnököt.

"Egy idős ember megpróbálja visszaszerezni a politikai libidóját, és helyet bérelni magának a történelemkönyvek lapjain azáltal, hogy kirobbant egy gyors és könnyen megnyerhető háborút. Otthonok és autók válnak lángok martalékává, családok szakadnak szét, civilek ezrei veszítik el az életüket és milliók menekülnek el. Nem túl magas ár ez egy nagy célért?"

tette fel a kérdést egy korábbi posztjában.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)