Hirdetés

Rá sem lehet ismerni a Torrente filmek sztárjára – így néz ki most Santiago Segura, akire nem csak legendás szerepe miatt érdemes figyelni

|

A tapló karakter nálunk kultstátuszba emelkedett, de már tíz éve annak, hogy megjelent az utolsó Torrente-film. Utánajártunk, hogy mi történt Segurával azóta.

Hirdetés

A magyarok a humor minden formáját szeretik. Nagyot megy az angol komédia (elég csak a Csengetett, Mylord!-ra vagy Mr. Beanre gondolni), sikeres a hazai (amit például a Dumaszínház tagjai képviselnek) és a külföldi standup (Ricky Gervais-t rongyosra nézzük Netflixen) is, de remekül szórakozunk a pofonokon (Bud Spencer és Terence Hill filmográfiája kikophatatlan) is. Aztán ott vannak a műfajparódiák (Sylvester Stallone Oscarja és Leslie Nielsen is megunhatatlan), a felnőtt animációs sorozatok (mint A Simpson család és a Family Guy), valamint az alpári tartalmak is, amikben minél többet káromkodnak, annál viccesebbnek találjuk (a YouTube hemzseg tőlük).

Utóbbi kategóriába tartozik a spanyol színész és rendező, Santiago Segura legismertebb figurája, José Luis Torrente, aki 1998-ban kezdte meg hódítását, és Magyarországon is hatalmas rajongótábort gyűjtött. A legutolsó rész bemutatása óta közel 10 esztendő telt el, mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet most a színésszel, mihez kezdett a Torrente 5. óta és miképpen néz ki most.

Hirdetés

Az 1965-ben született Segura nem Torrentével kezdte pályafutását, sőt nem is színészként. 1989-ben, 7000 pesetás (nagyjából 50 dollárnyi) költségvetésből rendezte meg a Relatos de medianoche című első amatőr rövidfilmjét, amit 1992-ben már egy profibb követett (Evilio), 1993-ban pedig már játékfilmet hozott össze Perturbado néven. Hazájában, Spanyolországban A Fenevad napja című 1995-ös film tette híressé, majd három évvel később a Torrentével vált sztárrá, amelynek folytatása minden idők legnagyobb bevételt hozó spanyol filmje lett. José Luis Torrente Magyarországra 1999-ben jutott el Csuja Imre szinkronizálásával, aki addigra már A Szupercsapattal és az Egy rém rendes családdal belopta magát a nézők szívébe.

A rasszista, homofób, lusta, alkoholista, szexista és bunkó - és még számos kellemetlen tulajdonsággal rendelkező - ex-zsaru az az alak, akinek a társaságában nem szívesen töltene el senki huzamosabb időt a való életben, viszont a képernyőn keresztül szakadni lehet rajta, és a prosztó, a polkorrektséget hírből sem ismerő egysorosait a mai napig idézik.

"Te kivered nekem, én kiverem neked. Hogy oldjuk a feszültséget. De semmi buzulás! Buzulás az nuku!"

A színész egyszer elmesélte, hogy a figura ötlete akkor született meg a fejében, amikor tanúja volt egy éttermi incidensnek: egy Torrentéhez hasonló ember tért be abba a kínai kajáldába, ahol ő éppen evett, az idegen pedig ocsmányul viselkedett az őt kiszolgáló pincérnővel. Bár szégyellte magát a férfi helyett is, mégis elnevette magát a helyzet abszurditásán, és felismerte, hogy ez a fajta bunkóság jó humorforrás lehet - a jelenetet egyébként beépítette az első Torrente filmbe is:

Segura és Csuja öt filmen keresztül szórakoztatták a hazai nézőket, és a 2015-ös Torrente 5. - A kezdő tizenegy című alkotással búcsúztak el a törvény kétbalkezes őrétől, de előtte még meglepték azzal a magyar rajongókat, hogy a spanyol színész ide utazott 2012-ben, és természetesen magyar kollégája sem hagyhatta ki az eseményt, így a szerencsések együtt láthatták a karaktert eljátszó és azt szinkronizáló művészt is. Akkoriban a 24.hu készített vele exkluzív interjút, amelyben Segurát arról kérdezték, hogy kicsoda valójában Torrente, a válasz pedig egyszerre lett komoly és vicces:

"Valójában ez egy görbe tükör a társadalomról, és a többség felismeri, hogy rólunk van szó, a társadalom mi vagyunk. Mindenkiben lakik egy Torrente, mindenkinek vannak rettenetes tulajdonságai, mindenki utál valakit. Torrente viszont egy személyben, koncentráltan jeleníti meg ezeket a gyarló tulajdonságokat. Borzasztó ember, de az évek alatt, ahogy elemztem a figurát, rájöttem, hogy ami mégis szerethetővé teszi őt, az az én nagyszerű személyiségém. (nevet) De komolyra fordítva a szót: amikor megalkottam Torrentét, annyira visszataszító lett, hogy lehetetlen volt szeretni. Ezért lett csóró, ezért vesztette el a munkáját, ezért nincs valódi hatalom a kezében, ezáltal inkább sajnálni és szánni valóvá vált, mintsem utálatossá. De képzeld el, mi lenne ha Torrente kormányfő lenne!"

Santiago Segura azonban a Torrente 5. után sem hagyta maga mögött a szakmát: felbukkant jó barátja, Guillermo del Toro The Strain - A kór című sorozatában (korábban feltűnt Del Toro első és második Pokolfajzatában, Tűzgyűrűjében és Penge 2-jében is), rendezett néhányat (Csak egy apa van, Még mindig csak egy apa van, Mindenki a vonatra!), és szerepelt számos spanyol produkcióban, de egyik sem tudta még csak megközelíteni sem a Torrente franchise népszerűségét.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Az idén már az 59. születésnapját ünneplő Segura napjainkban is aktívan dolgozik hazájában: tavaly több filmben és sorozatban is láthatta a közönség, és több projektje formálódik a háttérben, de ahogyan azt a közösségi médiás bejegyzései és a sajtóban közölt fényképei is mutatják, rengeteget változott: sokat fogyott, megnövesztette a haját és a szakállát, napszemüvegét rendes szemüvegre cserélte. Valószínűleg sok rajongó fel sem ismerné már így, ha elmenne mellettük az utcán.

Ti örülnétek neki, ha megvalósulna valaha is a Torrente 6?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)