Hirdetés

Reagált a Netflix kleopátrás dokudrámájának rendezője a színes bőrű címszereplő miatt érkezett panaszokra

|

Egyiptomban hatalmas felháborodást váltott ki a színészválasztás, de máshol sem feltétlenül fogadták kitörő örömmel, hogy félvér színésznő játssza el a Julius Caesar fejét is elcsavaró uralkodónőt.

Hirdetés

Tavaly februárban rajtolt el a Netflixen az African Queens című, pszeudotörténelmi drámát dokumentarista megoldásokkal összeházasító széria, melynek producere és narrátora Jada Pinkett Smith, Will Smith felesége. Az első évad Nzinga Ana de Sousa Mbandéra, a délnyugat-afrikai Ndongo és Matamba 17. században élt királynőjére fókuszált, míg a második, május 10-én debütáló etap, valamint a körülötte fellángolt vita gyújtópontjában VII. Kleopátra áll.

Az emblematikus királynő szerepében a színes bőrű Adele Jamest láthatjuk, ami Egyiptomban sokakból felháborodást váltott ki, egy ügyvéd a streamingszolgáltató betiltását kezdeményezte, amiért az "eltörölné az egyiptomi identitást". Kleopátrát a múltban megszemélyesítette már mások mellett Claudette Colbert, Viven Leigh, Sophia Loren, Monica Bellucci, Leonor Valera, valamint Elizabeth Taylor is. Mindannyiuk alakítása közül talán az utóbbi a leghíresebb, és pontosan vele példálózott Tina Gharavi rendező, amikor védelmébe vette a színészválasztást.

Hirdetés

A Varietyvel közölte, hogy szerinte Kleopátra sokkal inkább hasonlíthatott Adele Jamesre, mint Elizabeth Taylorra. Felidézte, hogy gyermekként lenyűgözte Elizabeth Taylor játéka, de már akkor érezte, hogy valami nincs rendben, és feltette magában a kérdést, hogy tényleg ennyire fehér volt-e a bőre. A mostani projekt viszont lehetővé tette számára, hogy kiszabadítsa az uralkodónőt Hollywood fogságából, és válaszokat találjon a származására.

Garavi, aki egyébként iráni születésű perzsa, úgy fogalmazott, hogy ő is az online gyűlöletkampány részévé vált, amit a Netflixet a történelmük "feketére mosásával" vádoló egyiptomiak indítottak. És ezen a ponton megengedett magának egy költői kérdést, hogy vajon miért nem tiltakozott senki, amikor az HBO Róma sorozatában a Lyndsey Marshal alakította Kleopátra szétcsúszott drogfüggőként jelent meg.

Azt a teóriáját egyébként, hogy Kleopátra színes bőrű lehetett, arra alapozza, hogy a Ptolemaida-dinasztia a nyugat-afrikai Szeleukida-uralkodócsaláddal keveredett, és három évszázadot töltött Egyiptomban, minek következtében szerinte elég kicsi az esélye, hogy Kleopátra úgy nézett ki, mint az ősei. Azt persze elismerte, hogy ténylegesen nem tudjuk, hogy a királynő fekete volt-e, vagy sem, de abban biztos, hogy nem lehetett annyira fehér, mint Elizabeth Taylor.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Kijelentette továbbá, hogy büszkén kiáll az újragondolt Kleopátra, és csapata mellett, akikkel közösen elképzelték a több mint 2000 évvel ezelőtti világot, amelyben egy kivételes nő uralkodott. Egyúttal párhuzamot vont Kleopátra és azon nők között, akik részt vettek az arab tavasz tüntetésein Egyiptomban, de szintén hozzá hasonlította perzsa nővéreit, akik jelenleg is az életüket teszik kockára, miközben az iráni rezsim elnyomása ellen tiltakoznak. Mondandóját pedig ezzel a gondolattal zárta:

"Soha nem volt még olyan fontos, mint most, hogy női vezetőink legyenek. Mindegy, hogy fehérek vagy feketék."

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)