Hirdetés

Scorsese szerint nem oké, hogy egy szintre kerültek a filmklasszikusok és a cicás videók

|

Leírta azt is, mi a baj a streamingszolgáltatók algoritmusaival, és hogy úgy általában mi jelent nagy veszélyt a filmművészetre.

Hirdetés

Martin Scorsese "Il Maestro" című, elsősorban Federico Felliniről szóló, a Harper's Magazine-on nemrég megjelent hosszú esszéjében, az olasz filmestől levezetve írta meg, hogy szerinte mi ölte meg mára a mozivarázst, és hogy mi a közös nevező "a moziművészet szisztematikus elértéktelenedésében, kiszorításában, lealacsonyításában és megcsonkításában" - az, ha a mozifilmekre is "tartalomként" tekintünk.

Scorsese szerint "15 éve a »tartalom« mint fogalom csak a mozival kapcsolatos komolyabb szintű beszélgetéseken hangzott el", illetve a "forma" ellentettje volt. Ehhez képest szép fokozatosan a médiacégek fejesei is átvették a kifejezést, többüknek viszont "fogalmuk sincs a művészeti forma történetéről, és nem is érzik annyira úgy, hogy tisztában kellene vele lenniük".

Hirdetés

"A »tartalom« lett minden mozgókép üzleti szakzsargonja, legyen szó David Lean filmjeiről, cicás videókról, Super Bowl-reklámról, szuperhősfilmek folytatásairól vagy csak egy sorozatepizódról"

- írja az Oscar-díjas filmes.

Bár szerinte amúgy bizonyos mértékben jó a filmkészítőknek, sőt, neki is, hogy mint az Amazon a fizikai boltokat, úgy az otthoni filmnézés és a streaming is utoléri a moziélményt, másrészt mégis olyan helyzetet teremt, ahol a nézőnek egyenlő feltételek mellett csomagolnak és mutatnak be mindent, "ami hiába hangzik demokratikusan, nem az".

"Ha algoritmusok 'ajánlják', mit nézzünk következőnek az alapján, amit eddig láttunk, és ha ezek a javaslatok csupán témán és műfajon alapszanak, akkor mi lesz a mozi művészetével?"

- teszi fel a kérdést Scorsese.

Martin Scorsese Az ír forgatásán

Kifejti Scorsese azt is, hogy szerinte azért van a legjobb streamingplatformok közt a Criterion Channel vagy a MUBI, illetve a hagyományos médiumok közt a TCM, mert válogatott katalógusuk van. És ez szerinte "nem antidemokratikus vagy »elitista«" - már mintha ne lenne ez utóbbi is épp eléggé elcsépelve manapság - hanem inkább nagylelkű hozzáállás, mert azt osztja meg az ember, amit imád és inspiráló is számára". Ehhez képest

"az algoritmus számításokon alapszik és kizárólag fogyasztóként tekint a nézőre, nem többként."

Később a filmes azzal folytatja, hogy "minden megváltozott, így a mozi és a kultúránkban elfoglalt jelentősége is", ugyanakkor magára a moziiparra (ami mára inkább "vizuális tömegszórakoztató iparrá" vált) mégsem számíthatunk a tekintetben, hogy gondját viselje ezeknek a dolgoknak, hiszen a hangsúly az üzleten van, értéket pedig az adott mű által hozott pénz teremt az iparág számára.

"Nekünk, akik ismerik a mozit és annak történelmét, a lehető legtöbb emberrel kell megosztanunk szeretetünket és tudásunkat, illetve tudatosítanunk kell a jelenlegi jogtulajdonosokban is, hogy jóval többet birtokolnak puszta kizsákmányolható, majd elzárható portékánál. Kultúránk legnagyobb kincseiről volna szó, ennek megfelelően is kell velük bánni"

- teszi hozzá.

Összegzésképpen Scorsese megjegyzi, érdemes lenne újrahangolni nézeteinket arról, mit jelent és mit nem jelent a mozi, ehhez pedig Fellini filmográfiája remek kiindulási pont:

"Mondhat bárki bármit a filmjeiről, egy dolog vitathatatlan: ezt hívjuk mozinak. Fellini munkássága nagyban meghatározza eme művészeti formát."

Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese

A rendező 2019-ben, a netflixes Az ír bemutatója előtt taglalta, hogy szerinte a Marvel-filmek miért nem filmek, ami némileg aztán meg is osztotta az embereket. Scorsese később véleménycikkben fejtette ki részletesebben álláspontját.

Következő filmje a Leonardo DiCapriót, Robert De Nirót, valamint a főszerepben Jesse Plemonst felvonultató, az Apple által a Paramounttól megvásárolt Killers of the Flower Moon című könyvadaptáció lesz. Forgatása, ha minden igaz, idén májusban rajtolhat el.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)