Hirdetés

Star Wars kánon történelem 7. - Az Első Rend felemelkedése

|

Lezárul maratoni cikksorozatunk, melyben a hivatalos Csillagok háborúja kánon fontos korszakait jártuk végig.

Hirdetés

Elérkeztünk a hivatalos Star Wars kánont taglaló cikksorozatunk utolsó állomásához, az Első Rend felemelkedéséhez és bukásához, mely egyúttal a rajongók körében eléggé megosztó folytatástrilógia időszaka.

Habár a filmek valóban a sötétben hagyták a nézőket főleg bizonyos kontextust érintő kérdésekben, valójában, ha mélyebbre ásunk a különböző tartalmakban, akkor hamar kiderül, hogy egy jóval kidolgozottabb korszakról van szó, mint amilyennek elsőre tűnhet. Reméljük, most egy kicsit átláthatóbbá tehetjük ezt az érát akár azok számára is, akiknek a legújabb Star Wars mozifilmek nem nyerték el a tetszését.

Hirdetés

Palpatine terve

A második Halálcsillag felrobbanása után az egész galaxis (beleértve a megmaradt birodalmi erőket) azt gondolta, az Uralkodó életét vesztette. Nem ez volt azonban a teljes igazság. Sidious már előre felkészült tanítványa, Darth Vader árulására, és megkezdte előkészületeit hatalmának átmentésére. A viharos Exegol bolygón fanatikus követői, az Örök Sith nevű szekta tagjai biztosítottak számára egy klóntestet, melyet egy esszenciatranszfer nevű technika segítségével képes volt birtokba venni lelkével - ezt a képességet egyébként a mesterétől, Darth Plagueistől örökölte. Nem számított viszont arra, hogy a mesterségesen létrehozott test nem volt képes befogadni hatalmas erejét, így az folyamatos bomlásnak indult. Terve ezen része tehát kudarcot vallott, hiszen egy megtört testben ragadt, amit csak különböző létfenntartó berendezésekkel lehetett egyáltalán életben tartani. Hűséges követői mindent megtettek, különböző kísérleteket hajtottak végre, hogy létrehozzanak egy olyan tutajt a nagyúr lelke számára, mely képes lesz hordozni azt.

Snoke

Ezen kísérletek többnyire befuccsoltak, ám nem voltak teljesen eredménytelenek. Sikerült ugyanis két génmódosítással kreált utódot létrehozni, akiknek az Uralkodó hasznát vehette. Az egyik egy eldeformálódott, ám Erőre fogékony egyed volt, aki a Snoke nevet kapta, és tökéletes volt arra a célra, hogy eljátssza helyette a főellenséget, és útmutatást biztosítson az Ismeretlen Területekre menekült birodalmi erőknek, akikből később az Első Rend lett. A másik egy teljesen ép, önálló, életképes egyed lett, aki viszont nem volt képes az Erő használatára. Arra azonban igen, hogy természetes úton hozzon létre egy utódot. Ez végül meg is történt, egy Rey nevű lánya született, aki ezáltal Palpatine kvázi unokája volt. Mivel a szülők érthető okokból nem akarták átadni a gyermeket a papusnak, az egy orgyilkost, Bestooni Ochit küldte el, hogy felkutassa őket.

Nagyjából ekkoriban rabolta el az Első Rend Lando Calrissian lányát, hogy rohamosztagost faragjanak belőle, a férfi pedig nyomozásba kezdett, melynek minden szála a sithekhez vezetett. Hamarosan Luke segítségét kérte az ügyben, akivel közösen Ochi nyomára bukkantak és kisegítették Rey szüleit abban, hogy elrejtsék a kislányt nem máshol, mint a Jakku bolygón. Ochi később megölte a szülőket, ő maga pedig a Pasaana sivatagvilágának futóhomokjában lelte végzetét, ahol Lando és Luke sosem találtak rá, a nyom kihűlt, és nem találhatták meg a sötétség forrását.

Bestooni Ochi

Sidious így elvesztette az unokájában rejlő lehetőséget, másfelé kellett keresgélnie. Ha a saját leszármazottja végül nem tudta beteljesíteni a neki szánt funkciót, úgy vélte, talán még egykori tanítványa önfeláldozásán foltot ejthetett, ha az ő utódját használja fel céljai eléréséhez.

Emellett terve fontos része volt egy tartalékflotta megépítése is, melyet szintén még életében kezdett el. Ez a flotta különleges egységekből, az úgynevezett Xyston-osztályú csillagrombolókból állt, melyek mindegyike egy-egy bolygópusztító fegyverrel volt felszerelve. A hajók személyzetét az Exegolról és a környező világokról származó, szintén sith-fanatikus közösségek fiataljai adták.

Ben Solo bukása

Ahogyan azt korábban már említettük, A Jedi visszatér utáni időket követően Luke Skywalker megkezdte a Jedi Rend újjáépítését. Eleinte saját tudását igyekezett fejleszteni azzal, hogy az Erőhöz kapcsolódó tárgyakat, relikviákat keresett, idővel pedig megalapította saját akadémiáját, ahol fiatal Erőérzékenyeket tanított a misztikus energiamező használatára. Egy ideig Leiát is tanította, ám amikor húga megérezte, hogy fiát veszély fenyegeti, úgy döntött, több időt szentelne munkájának és családjának, mint a kiképzésnek.

A Luke akadémiáján tanuló fiatalok között az egyik első volt Ben Solo, Luke unokaöccse, Leia Organa és Han Solo fia. Az ifjú nagy tehetséget mutatott az Erő használatában, jócskán túlszárnyalta kortársait a fejlődésben, ugyanakkor sokszor érezte úgy, a többiek visszafogják őt. Ehhez társult az is, hogy már gyermekkorától kezdve egy sötét hangot hallott a fejében, mely Snoke néven mutatkozott be, és folyamatosan tovább tüzelte elégedetlenségét. Az első igazán komoly fordulatot akkor vette az élete, mikor megtudta, Darth Vader volt a nagyapja. Először ekkor kérdőjeleződött meg benne az, hogy tényleg a megfelelő utat járja-e. Mindennek a pontos körülményei egyébként a galaxis sorsának szempontjából is fontosak, így a későbbiekben fogunk visszatérni rá. Egész életében folyamatosan többszörös elvárások elé állították őt, hiszen egyszerre volt Solo, Organa és Skywalker, viszont sosem engedték igazán kibontakozni, folyton egy meghatározott irányba akarták őt terelgetni, ami sosem tette őt igazán elégedetté.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Ezeket a fiúban ébredező kételyeket Luke is észrevette. Egyik éjjel bement Ben szobájába, hogy kifürkéssze a fiú gondolatait, érzéseit. Nem számított azonban arra a sötétségre, Snoke, illetve Sidious befolyására, amivel szembesülnie kellett, egy óvatlan pillanatban pedig ez a sötétség a hatalmába kerítette őt, mire ő szinte reflexszerűen bekapcsolta fénykardját. A mester persze azonnal észhez tért, és elszégyellte magát a történtek miatt, a fiú viszont felébredt a fegyver búgására, és félreértette a helyzetet. Rátámadt nagybátyjára, hogy védje magát. Mikor kikászálódott az épületből, melyet az Erővel összedöntött, azt gondolta, megölte Luke-ot, ami még saját magát is elborzasztotta. Ekkor egy rejtélyes felhőszerű képződmény jelent meg az égen, melyből villámok törtek elő és megsemmisítették a teljes akadémiát. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy ezt Ben tette-e akaratán kívül, vagy esetleg Palpatine intézte így a dolgokat, az viszont biztos, hogy Bennek nem maradt más választása, mint menekülni. Épp ezekben a pillanatokban ért vissza egy küldetésről három másik tanítvány, Tai, Voe és Hennix, akik konfrontálódtak az összezavarodott Bennel, majd követni kezdték őt, miután a fiú távozott.

Ben ezután követte Snoke hívását, aki egy elhagyatott amaxin állomáson tartózkodott, Ezekről az állomásokról származtak a drengirek is, akikről még a Régi Köztársaság és a Köztársaság fénykora korszakoknál ejtettünk szót. Snoke végül az Elphronára küldte Bent, ahol a fiú még gyermekkorában egy Luke társaságában tett utazás során találkozott a Ren lovagoknak nevezett sötét oldali harcosokkal. Itt megtalálta a lovagok vezetőjének sisakját, aki egyébként magát csak Rennek nevezte. Egy, a sisakban elrejtett kommunikátor révén a harcosok egy találkozási pont koordinátáit adták meg a fiúnak, ám ekkor befutott Luke három megmaradt tanítványa, hogy kérdőre vonják Bent cselekedetei miatt. A kibontakozó harcban Solo önvédelemből megölte az egyik tanítványt, majd ráomlasztotta a másik kettőre a templom bejáratát, ezzel egy újabb lépést tett a sötét oldal felé.

Ren végül elárulta azt is, mit kér azért, hogy Ben csatlakozhasson hozzájuk: ölnie kellett. A fiú erre felhozta, már megölte Hennixet, ám ez Rennek nem lett elég, hiszen az a gyolkosság nem volt szándékos. Ugyanakkor fontosnak tartotta a fiú kiaknázott képességeit a többi lovaggal szemben, akik sok esetben még önveszélyesek is voltak képességeikkel, így felajánlotta neki, tartson velük a következő küldetésükön. Ez a bizonyos misszió a Mimbanra vezetett, ahová végül Tai és Voe is eljutott. Mialatt Voe a lovagokkal küzdött, Ben legyőzte Tait, ám nem biztos, hogy képes lett volna megölni. Közben viszont befutott Ren, és kitörte a jedi nyakát. Solo erre elképesztő haragra gerjedt, rátámadt a lovagok vezetőjére, akit végül meg is ölt. Ennek hatására a harcosok hűséget fogadtak neki, ő lett a Ren lovagok új vezetője. Mostanra Ben teljesen átadta magát a sötét oldalnak, így abban teljesen megfürdőzve végül Voe-t, Luke utolsó tanítványát is megölte. Nem sokkal ezután kivéreztette saját fénykardkristályát, ami megrepedt. Az így felszabaduló energiát egy ősi formaterv felhasználásával vezette el, ezzel megalkotva jellegzetes, keresztvasas fénykardját. Megszületett Kylo Ren, akit ezután Snoke tanítgatott még egy ideig meglévő tudásának kiteljesítéséhez, a sötét oldal megismeréséhez. Luke személyes kudarcként élte meg a történteket, és önkéntes száműzetésbe vonult a Jedi Rend születésének helyére, az Ahch-To bolygóra.

Hidegháború

Az Ismeretlen Területeken rejtőzködő birodalmi erők lassan átformálódtak az Első Renddé, és kiépítették új, gyermekkortól kezdődő kiképzéssel fenntartott hadseregüket, egyúttal lassan megkezdték az ismert galaxis határait pedzegetni. Az Új Köztársaság nem vette komolyan a fenyegetést, egy nosztalgiában élő, félkatonai szervezetnek tartották az Első Rendet, mely egyben a Birodalom jogutódja, így érvényes rá a Mas Amedda által aláírt fegyverszüneti megállapodás. Sok mindent egyébként nem is tehettek volna, hiszen az állampolgári bizalom növelése érdekében Mon Mothma demilitarizációs projektet hirdetett, a megmaradt haderő pedig csak biztonsági és ceremoniális funkcióval bírt.

A szenátus az ezt követő időkben nagyjából két részre volt tagolható, kétpárti rendszer alakult ki. Az egyik a centristák frakciója volt, a másik pedig a néppártiaké. Utóbbinak volt tagja egyébként Leia hercegnő is. A centristák között számos ex-birodalmi is helyet kapott, jópáran különböző bűnszervezeteken keresztüli folyósítások révén támogatták az Első Rend törekvéseit is. Mikor Leia kishíján felfedezte az egyik ilyen szervezetet, akik magukat amaxin harcosoknak nevezték, utalva ezzel az egykori harcos népre, a centristák a galaxis színe előtt nyilvánosságra hozták az információt, miszerint Leia Darth Vader lánya. Ez eddig a világ számára egyáltalán nem volt köztudott, így elég nagy port kavart, gyakorlatilag derékba törte Leia politikai karrierjét. Valószínűsíthető egyébként, hogy Ben is ekkor tudta meg az igazságot.

Leia nem sokkal ezután lemondott addig betöltött pozíciójáról, és megalkotott egy saját, az Új Köztársaságtól független félkatonai szervezetet, az Ellenállást, melynek célja az Első Rend által jelentett veszély elleni védekezés lett. A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak, például olyan köztársasági pilóták is, akik összetűzésbe kerültek az Első Rend erőivel a Peremvidéken, és belefáradtak abba, hogy megkötik a kezüket. Közéjük tartozott a fűszercsempészből lett pilóta, Poe Dameron is, aki a Fekete század nevű osztag élére került.

A helyzet egyre komolyabbá vált, és hamarosan elkészült az Első Rend saját szuperfegyver, a Csillagpusztító is. Ezt a bázist az egykor szent világon, az Ilumon valósították meg, egészen pontosan a Birodalom kiberkristály bányászatának köszönhetően keletkezett egyenlítői árokba építettek bele a hatalmas fegyvert. A Halálcsillagokkal ellentétben ez a szerkezet már nem csak egy bolygó, hanem egy egész rendszer elpusztítására képes volt, emellett abban különbözött még elődeitől, hogy nem maga közlekedett a hiperűrön át, hanem csak a lövedéke.

Poe számos hírszerző feladatot kapott, többek között ő szervezte be a Kazuda Xiono nevű pilótát is, akinek az lett a feladata, hogy felderítse a Castilon bolygón lévő Első Rend jelenlétet a Colossusnak nevezett töltőállomáson. Hamarosan valóban megjelentek itt a rohamosztagosok, akik egy megszervezett akció keretében megszabadították a platformot a kalózok támadásaitól. A lakók viszont egyre elégedetlenebbek lettek, az Első Rend ugyanis egyre nagyobb hatalmat vett ki a bolygó vezetőjének, Imanuel Dozának a kezéből. Poe egy ideig még saját droidját, BB-8-et is Kaz rendelkezésére bocsátotta, mígnem neki is szüksége lett rá, mikor az Ellenállás és Luke egy régi barátja, Lor San Tekka szerzett információkat Skywalker mester hollétéről, és neki kellett érte menni a Jakku bolygóra.

A cikk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)