Hirdetés

Minden, amit a Star Wars: The High Republic korszakról tudni lehet

|

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, ami eddig kiderült a Star Wars univerzumának egy teljesen új fejezete, a High Republic kapcsán.

Hirdetés

Pár napja robbant be a hír, miszerint a Lucasfilm elérkezettnek látta az időt a régóta a rajongók előtt lebegtetett Project Luminous leleplezésére, így végre kiderülhetett, hogy High Republic néven érkezik az új korszak. A Project Luminousról 2019 áprilisában a Star Wars Celebrationön a Lucasfilm és a Disney Publishing csak annyit árult el, hogy egy csomó új könyv és képregény formájában ismerkedhetünk meg az új kor történeteivel, most viszont már a konkrétumokat is elénk tárták. Vegyük tehát szépen sorra, hogy mit is takar a High Republic korszak, és mire számíthatunk vele kapcsolatban a következő években. 

Hirdetés

Tulajdonképpen mi az a Project Luminous?

A Project Luminous a Star Wars: The High Republic korszak munkacíme, kódneve volt. Az egész projekt évekkel ezelőtt indult, mikor is a Lucasfilm illetékesei összeraktak egy válogatott írógárdát azzal a céllal, hogy az alkotók engedjék szabadjára a fantáziájukat, szakadjanak el végre a kánonban megismert történetszálaktól, engedjék el a Skywalker család kezét, és próbáljanak meg teljesen új történeteket kidolgozni a messzi, messzi galaxis eddig ismeretlen időszakában. Nem máshol, mint a legendás Skywalker Ranchen került sor ezekre az ötletbörzékre, az itt megszületett történetvázakra pedig végül a Lucasfilm jelenlegi vezetője Kathleen Kennedy is rábólintott, elindulhatott a tényleges munka, ami most fogja meghozni első gyümölcseit. 

Akkor hivatalos kánonnak számít a Star Wars: The High Republic?

Igen, a Star Wars: The High Republic összes története a jelenleg is hivatalos Star Wars kánon része lesz, szóval nem újabb Legendák sztoriról van szó - ezzel a névvel a nem kánonba tartozó, tulajdonképpen a Lucasfilm Disney általi felvásárlását megelőzően elkészült képregényeket és könyveket illeti a szakzsargon. A High Republic történeteinek illeszkedniük kell a hivatalos idővonalba, nem ütközhetnek egyetlen már megjelent, vagy később érkező filmmel, sorozattal, képregénnyel és könyvvel sem. Jelen esetben ez egyébként nem is olyan nehéz feladat. A most futó Marvel képregénysorozatok a klasszikus trilógia idejében játszódnak, a regények ide-oda ugrálnak az időben, de mind-mind a már ismert korok mellékszálait göngyölítik fel, és a bennük felbukkanó karakterek sem ismeretlenek számunkra. Ezúttal azonban valami teljesen más készül. 

Mikor játszódik Star Wars: The High Republic korszak? 

A High Republic nagyjából kétszáz évvel a kronológia szerinti első Star Wars mozi, vagyis az 1999-ben bemutatott Baljós árnyak előtt játszódik, egy olyan korban, mikor a nagyjából béke honol a Galaktikus Köztársaságban. A jedik (és ezt nem véletlenül hangsúlyozták az alkotók annyiszor, ahányszor csak tudták) a "kerekasztal lovagjainak" felelnek meg ekkor, ők védelmezik a békét és a rendet a köztársaság határain belül. Nagyon fontos pont lesz maguknak a határoknak az elhelyezkedése, mivel ekkor a köztársasság még nem fedte le az egész ismert galaxist. A határvidéken a jedik rendfenntartó feladatokat láttak el, nagyjából úgy kellett őket elképzelni (és ez ismét az alkotógárda hasonlata), mint a Texas Rangereket. 

A Star Wars: The High Republic akkor most leváltotta a Knights of the Old Republic korszakot?

Nem. A Knights of the Old Republic (vagyis a KOTOR) korszak (ami mintegy 4 ezer évvel a mozifilmek előtti időszakra utal) köszöni szépen nagyon jól van, de immár csak és kizárólag a Legendák kánonján belül találkozhatunk vele. Ez cseppet sem újdonság, a KOTOR sorsa már 2014 áprilisában eldőlt, mikor a korábban Expanded Universe néven futó, kvázi "kibővített" kánont (ebbe tartoztak a Star Wars videojátékok, képregények és regények, amelyek gyakran keveredtek logikai bukfencekbe egymás vonatkozásában) átnevezték "Legendákká", a KOTOR pedig ugyancsak a Legendák közé került. Ez egyébként nem tett keresztbe a jelenleg is működő Star Wars: The Old Republic MMORPG-nek sem, a játék legújabb kiegészítője, az Onslaught 2019 októberében jelent meg. 

Oké, de miért nem a Knights of the Old Republic korral foglalkoznak inkább?

Jó kérdés, de talán nem is olyan nehéz megtalálni rá a választ. A KOTOR korszaka három videojátékot, egy hosszú, a Dark Horse Comics által kiadott képregényfolyamot, és pár igazán remek regényt foglal magába - utóbbiak közül a legjobbakat az a Drew Karpyshyn írta, akinek az első KOTOR játék, és egy halom egyéb BioWare által fejlesztett klasszikus videojáték történetét is köszönhettük, elég csak a Baldur's Gate 2-re, a Neverwinter Nightsra, vagy az első két Mass Effectre gondolni. A rajongók imádva szerették, és nagyon jól ismerték a KOTOR játékok, füzetek és regények történeteit. Ezeket semmiképp sem lett volna jó ötlet valamiféle remake formájában átalakítani, mert teljesen bizonyos, hogy bármiféle változtatás megosztó lett volna, legalább annyian háborodnak fel ilyenkor, mint ahányan elismerően bólogatnak. Abban az esetben azonban, ha nem adaptálnak, nem alakítanak át semmit sem, csak egy hirtelen mozdulattal a Kánon részévé teszik az eddig Legendának számító KOTOR-t, akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad, mivel továbbra is felállított keretek között, ismert szabályrendszer szerint kell játszani az alkotóknak, pont, mintha megint a Skywalker család és népes pereputtyuk sztoriját akarnák továbbfűzni.

Rendben, legyen akkor High Republic. Tudjuk már, milyen megjelenésekre számíthatunk? 

Igen, már bejelentették, hogy első körben mit várhatunk. Két képregénnyel, és három regénnyel indul el a széria - az utóbbiakból az egyik kifejezetten a kicsiket, a másik pedig a fiatal felnőtteket célozza meg, de nyugi, a harmadik regény esetében nincs szó ilyesmiről, annál már a felnőtt rajongók is dörzsölhetik a tenyerüket. Nyilván a jövőben további regényekre és képregényekre is számíthatunk, de idén még csak ezekre a megjelenésekre kerül sor, első körben természetesen angol nyelven. Ezt követően egy halom újabb anyag érkezik a Star Wars új korszakával kapcsolatban, gyakorlatilag a Lucasfilmmel leszerződött összes fontosabb médium (Abrams, becker&mayer!, DK, Insight Editions, Titan Publishing és Viz Media) ezzel lesz elfoglalva.

Kik dolgoznak az első Star Wars: The High Republic képregényeken és könyveken?

Egy dedikált írógárda dolgozott a High Republic alapjainak lefektetésén: az IDW kiadó Star Wars Adventures képregényeiért felelős Cavan Scott, a Vérvonal és a Mester és tanítványa regényeket szerző Claudia Gray, a Spark of the Resistance és Lando's Luck történeteket jegyző Justina Ireland, A végső dobást író Daniel José Older, és Charles Soule, a Star Wars: The Rise of Kylo Ren, Star Wars: Darth Vader: Dark Lord of the Sith képregények kreátora alkotja a csapatot. 

Egészen pontosan milyen Star Wars: The High Republic képregények és könyvek jönnek, mikor tudom őket megvenni? 

Az eddigi információk szerint első körben Ireland ifjúsági regényét (A Test of Courage), Scott Marvel képregényét (The High Republic), Gray könyvét (Into the Dark), és Older IDW-s kötetét (The High Republic Adventures) kapjuk meg. De magát a sort még mindezek előtt Soule regénye, a Light of the Jedi nyitja meg. Ebben a könyvben egy "nagy katasztrófa" Coruscant elhagyására kényszeríti a jediket, akik a Külső Gyűrűbe utaznak, hogy szembenézzenek a következményekkel. A könyv idén augusztusban fog megjelenni a 2020-as Star Wars Celebration keretein belül. A magyar kiadásokról egyelőre még nem lehet értelemszerűen sokat tudni, de a hazánkban a Star Wars regényekért és képregényekért felelős Szukits Kiadó már biztosította a rajongókat, hogy valószínűleg a Light of the Jedi, és az Into the Dark meg fog jelenni nálunk is.

Akkor Star Wars: The High Republic filmek vagy tévésorozatok nem is lesznek?

Egyelőre biztosan nem. A hivatalos közlemény szerint egyetlen most előkészületi fázisnál tartó film vagy sorozat sem fog a High Republic korszakhoz kapcsolódni. Sorozatok terén ez nem nagy meglepetés, mivel jelenleg a The Mandalorian második évadáról, az Obi-Wan Kenobi szériáról, és egy Cassian Andor előzménysorozatról tudunk. A filmek esetében annyi bizonyos, hogy 2022 decemberében jönni fog egy új Star Wars mozi (ezt a Disney legújabb tervei is megerősítették, noha magáról a filmről továbbra sem lehet tudni a világon semmit sem), amit kétévente követ még egy-egy új film. Azt sem tudjuk, hogy egy új trilógiáról, vagy különálló mozikról beszélünk, teljesen a sötétben tapogatózunk. Mindenesetre legalább annyit elkönyvelhetünk, hogy ezek a filmek nem a High Republic érában kapnak helyet. Persze mindez nem jelenti azt, hogy később, ha sikeresek lesznek a High Republic kötetek és képregényfüzetek, akkor ne készülhetne egy élőszereplős vagy animációs sorozat, esetleg film. A mozivászon mellett a Disney+ streaming szolgáltatás is bőven nyújthat ennek teret. 

Jó, de Star Wars: The High Republic videojátékot csak készítenek, ugye? 

Most még erre is egy határozott nem a válasz. Két Star Wars játékról tudunk, amelyek pillanatnyilag készülnek: ezek nem mások, mint a Star Wars Jedi: Fallen Order folytatása (amelyen a Respawn dolgozik), és egy titokzatos, egyelőre még le nem leplezett kisebb cím, amin az EA Motive fejlesztői ügyködnek. Lényegében játékfronton is ugyanazt lehet elmondani, mint a filmeknél: most még biztosan nem jön a High Republichoz kapcsolódó újdonság, de később simán elképzelhető, hogy megjelenik majd ilyen játék is. Gondoljatok csak bele, a Lucasfilm nem öl bele ennyi időt, pénzt és kreatív energiát egy ekkora volumenű projektbe, hogy aztán megmaradjon a könyvek és képregények lapjainál. 

Miben lesz más a Star Wars: The High Republic, mint a Skywalker saga? 

Nagyon sok mindenben. Van egy számos tagot magában foglaló, az egész Köztársaságot védelmező, kiterjedt jedi rendünk, ami nem vív éppen pusztító háborút, mint az előzménytrilógiában, és nincs is a kihalás szélére sodorva, mint a többi filmben. Rengeteg taggal rendelkezik, bőven elegendővel ahhoz, hogy védelmezni tudja a köztársaság határait. Annak a Galaktikus Köztársaságnak a peremét, ami ekkor még kisebb részét foglalta el az ismert univerzumnak, mint a mozifilmek idején. Lényeg a lényeg: béke van, gazdagság és nyugalom, ahogy azonban az lenni szokott, beüt a krach. Történik valamiféle (eddig még természetesen nem részletezett) tragédia, ami egy új fenyegetést szabadit rá a köztársaságra, a jedikre, és az egész ismert világra. 

Fontos még egy kósza gondolat erejéig kitérni arra is, hogy az alkotógárda többször is megemlítette a diverzitást, mint kohéziós erőt, de ettől még nem kell egyből sokkot kapnotok. Teljesen világos ugyanis, hogy a diverzitás az űrbéli fajokra vonatkozik. Az új trilógiát érő egyik kritika pont az volt, hogy túlzottan emberközpontú, egyéb fajok képviselői alig bukkannak fel benne. Nos, ezúttal teljesen más a helyzet: egy csomó különböző fajba tartozó jedit láttunk az eddigi promóciós anyagokon, sőt még fegyvereik is ezer és egy különböző alakot öltöttek, fénykardjaikból is egy halom eltérő színű és formájú létezik, egészen extrém megoldásokat is kiagyaltak a kreatív elmék, van itt keresztvasas kard mellett párhuzamos fehér pengékkel rendelkező, vagy épp éjfekete pengét villantó fegyver is. Lehet, hogy mégsem a Darksaber az egyetlen fekete fénykard a Kánonban? 

A Star Wars: The High Republic korban is a jedik és a sithek viaskodnak? 

Nem, sőt sithekről most még egy árva szó sem esett. A jelenlegi Kánon szerint teljesen logikus lenne, ha valóban egyáltalán nem érintenék a sitheket, mivel a Baljós árnyakban elhangzott, hogy ezer éve nem hallottak a sithek felől a jedik, most pedig nem egy évezredet, mindösszesen csupán kétszáz évet ugrottunk vissza az időben. Persze ellenségre így is szükség van, és már el is árulták nekünk, kik a rosszfiúk: a Nihil nevezetű új frakció tölti be ezt a szerepet, melynek tagjait az írók nemes egyszerűséggel "űrvikingeknek" hívják. Minden szempontból a Köztársaság megszokott, klasszikus ellenségeinek, vagyis a birodalmi rohamosztagosoknak és a szeparatista droidoknak szöges ellentétei: nem viselnek egységes uniformist, nincs ismert szabályrendszerük, könyörtelenül és hezitálás nélkül kifosztanak bárkit, akivel összeakadnak. Ők az űrpréri törvénytelen gazfickói, akik a jelek szerint számos különböző faj egyedeiből szerveződtek össze. 

Tudjuk már, kik lesznek a Star Wars: The High Republic hősei, kik lesznek a főszereplők? 

Egyelőre két szereplő nevét tudjuk biztosan, ők pedig a Light of the Jedi regény borítóján láthatóak. Az egyikük egy vuki, név szerint Burryaga Agaburry - tessék csak ízlelgetni ezt a szépen csengő nevet.  Picivel több információval rendelkezünk viszont arról hölgyről, aki a borító közepén áll zöld fénykarddal a kezében, és akit Avar Krissnek hívnak: őt a The Rise of Kylo Ren képregénysorozat harmadik számában már láttuk egy jedi holokronba rejtett üzenet formájában. Azt még sajnos nem tudjuk, hogy Burryaga Agaburry egészen pontosan milyen rangot tölt be a jedi renden belül, sőt arra sem derült fény, hogy bármilyen rokonságban áll-e Chewbaccával - ahogy arra egyes rajongók számítanak. 

Bár sokan felhördültek a vuki jedi láttán, érdemes tisztában lenni azzal, hogy nem példa nélkül való szőrös óriásokkal találkozni a jedik között, elvégre a Legendák kánonban szerepel például a bronz fénykarddal harcoló Lowbacca (ő Chewbacca unokaöccse), sőt a The Clone Wars animációs sorozatban is láttunk egy Gungi nevű vuki padawant. 

2020 elején tehát nagyjából ennyit lehet tudni a Project Luminousról, vagyis a Star Wars: The High Republicról. Természetesen az első regény őszi megjelenés még hátra van, addig pedig még egy csomó érdekesség kiderülhet a készülő könyvekről, füzetekről, és a High Republic éra egészéről. Biztosak lehettek benne, hogy amint friss információ kerül a birtokunkba, egyből be fogunk róla számolni, úgyhogy továbbra is érdemes követni a GSO-t, ha érdekel benneteket a téma. 

Lent, a kommentek között pedig bátran meséljetek arról, hogy az eddig bemutatott részeltek alapján mennyire nyerte el a tetszéseteket a High Republic korszak, illetve mire számítotok ennek az érának a kapcsán a következő esztendőkben. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)