Hirdetés

Minden, amit Yoda fajáról tudni lehet

|

A Star Wars világa egyik legtitokzatosabb népének tagjai a leghatalmasabb erőhasználók közé tartoznak, pedig a faj pontos nevét még George Lucas sem ismeri.

Hirdetés

Yoda mester kétségtelenül a Star Wars-univerzum egyik legrejtélyesebb karaktere: annyira kevés információnk van róla, hogy még fajának pontos elnevezésével sem vagyunk tisztában, és a teljes, hivatalos szakirodalom "ismeretlen" fajként hivatkozik Yoda népére. A Disney+-os The Mandalorian sorozat miatt viszont most értelemszerűen megint mindenki Yoda-lázban ég, ami nem is csoda, hiszen új kis kedvencünk, a "bébi Yoda" tényleg számos téren bizonyult telitalálatnak, nem csak magát a szériát tölti meg misztikummal, de borítékolhatóan a Lucasfilm pénztárcáját is még hatalmasabbra fogja duzzasztani a jövőre érkező játékfigurákkal és plüssökkel. Egyelőre azonban magáról a zöld lények fajáról nem tudunk sokkal többet, mint 1980-ban. 

Hirdetés

Milyen fajba tartozik Yoda? 

Ekkor mutatták be ugyanis az Egyesült Államokban A Birodalom visszavágot, amelyben Yoda először feltűnt. Az immár 900 esztendős jedi mestertől három évvel később, A Jedi visszatérben búcsút is vettünk, de az előzménytrilógiában szerencsére újra találkozhattunk vele. Itt derült ki például az is, hogy bár Yoda alapvetően nagyon lassan mozog, ha esetleg fénykardpárbajra kerülne a sor, akkor olyan gyorsan pattog, hogy alig lehet szemmel lekövetni a mutatványait. Ezt megtapasztalhatta Dooku gróf és az Uralkodó is. Az évek során többször is szegeztek kérdéseket George Lucasnak Yoda fajával kapcsolatban, de a Csillagok háborúja atyja kerek perc minden esetben azt válaszolta, hogy nem találta ki Yoda eredettörténetét és fajának nevét sem, sőt, a fajnak egyáltalán nincs is neve. Szerinte Yoda egy olyan varázslatos, misztikus karakter, aki esetében nem szükséges firtatni ezeket a kérdéseket. Az mindenesetre biztos, hogy eddig minden, Yoda fajába tartozó lény komoly erőhasználónak számított. A jelenleg hivatalos kánon szerint eddig három ilyen szereplővel találkozhattunk: Yoda, és a The Mandalorian sorozatban látott 50 éves "baba" mellett még egy Yaddle nevű nő volt az, akit ismerhetnek a mozinézők. 

Kicsoda Yaddle?

Yaddle először az 1999-es Baljós árnyak azon jelenetében tűnt fel a Jedi Tanács tagjaként, amelyben Qui-Gon Jinn beszámolt a jedi vezetőknek a sithek felbukkanásáról és Anakin Skywalkerről. Nem tudjuk pontosan, hogy ezt követően mi lett Yaddle mester sorsa. A Legendák kánonba tartozó (tehát a Disney-korszak előtt megjelent) Star Wars: Jedi Quest - The Shadow Trap című könyvben Yaddle feláldozta magát, miközben Obi-Wannal és Anakinnal megmentették a Mawan bolygó népét. Eszerint 483 éves korában halt meg. Az új kánon viszont ugyebár törölte ezeket az eseményeket, tehát ha Yaddle túlélte a 66-os parancsot követő mészárlást, akkor akár most is életben lehet. A nemrég megjelent Star Wars Jedi: Fallen Order videojátékban meg is említik, hogy Yaddle simán lehet az egyik olyan jedi, aki jelenleg is bujkál a Birodalom elől. A szóban forgó jelenetben űrhajónk kapitánya, Greez és mentorunk, Cere beszélgetnek arról, hogy kik úszhatták meg a tisztogatást. Itt Greez megemlíti, fiatalkorában hallott egy zöld, hegyes fülű legendás jedi mesterről. Cere rá is kérdez, hogy ugye Yodára gondol, de Greez gyorsan tisztázza, hogy ő végig Yaddle mesterről beszélt. 

Yoda fajának tagjai a Legendák kánonban

Ha már úgyis szóba került a Legendák kánon, akkor arra is érdemes kitérni, hogy az immár nem hivatalos idővonalon többen is felbukkantak Yoda fajából az évek során. Közéjük tartozott például Minch, aki mintegy hétszáz évvel a mozifilmek eseményei előtt élt. A Jedi Tanács őt, és a zabrak fajba tartozó T'dai mestert a Bpfassh rendszerbe küldte, hogy utánajárjanak az ott tevékenykedő sötét jediknek. Ezt a történetet a Star Wars Tales képregénysorozat 16. számában olvashattuk el. A titokzatos faj következő képviselője még Minchnél is jóval korábban, nagyjából négyezer évvel a yavini csata előtt élt. Ő Oteg jedi mester volt, akit a Star Wars: The Old Republic MMORPG-ben ismerhettünk meg. A játékban Oteg sorsa ránk van bízva, ugyanis ha a sötét oldalt választjuk a Maelstrom Prison flashpoint során, akkor a mester életét veszíti. A Star Wars: Knights of the Old Republic játék első és második részében, illetve a Knights of the Old Republic képregényekben is szereplő Vandar Tokare mester az utolsó jelentős képviselője Yoda fajának. Fontos karakter volt a játékokban, elvégre ő adott egy új esélyt a sith utat is megjárt jedi mesternek, Revannek. Vandar Tokare végül a Katarr bolygón halt meg a yavini csata előtt 3952-ben, egészen pontosan Darth Nihilus végzett vele, mikor elszívta egy teljes bolygó életenergiáját.  

Mit akarhat a Birodalom a bébi Yodától?

Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mit is akarnak a bukott Birodalom bujkáló tisztjei a bébi Yodától, de az bizonyos, hogy valamit ki akarnak nyerni a testéből. A legtöbb teória szerint újra a midikloriánok kerülhetnek a középpontba, vagy legalábbis valamiféle módon mindenképp az erőérzékenységet szeretnék a tudósok szintetizálni, a babát felhasználva. Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy ilyen módon magát az Uralkodót akarják valahogyan feltámasztani, vagy neki akarnak előkészíteni egy új gazdatestet. Még az is elképzelhető tehát, hogy valahogyan összekötik a The Mandaloriant és a Skywalker kora mozifilmet, elvégre minden jel arra mutat, hogy Palpatine valóban visszatér majd a kilencedik epizódban. 

Szerintetek mit akar valójában kezdeni a Birodalom maradéka a babával? Meséljétek el a ti teóriátokat lent, a kommentek között! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)