Hirdetés

Szerintünk ezek a legjobb és legrosszabb Pókember-filmek

|

Sorrendbe állítottuk az eddig megjelent fontosabb Pókember-mozikat.

Hirdetés

Nyakunkon a Pókember: Nincs hazaút bemutatója, az új Pókember-trilógia harmadik felvonása december 16-án érkezik meg hivatalosan a magyar mozikba, bár premier előtti vetítéseket már egy nappal korábban is el lehet csípni. A bemutató kapcsán most egy nem könnyű feladatra vállalkoztunk, összeállítottuk ugyanis a saját, filmes Pókember-toplistánkat. 

Fontos többszörösen is aláhúzni, hogy az alábbi lista teljes mértékben szubjektív, abszolút egyéni ízlés kérdése az, hogy kinek mely filmek jöttek be jobban, avagy kevésbé. A felsorolásból kihagytuk a kevésbé ismert, régi Pókember filmeket (ezek ugyebár a '70-es évek vége felé jelentek meg Spider-Man, Spider-Man Strikes Back és Spider-Man: The Dragon's Challenge címmel), valamint a legendás japán Pókember tévésorozat 1978-as, filmes spin-offját is.

Hirdetés

Megpróbáltuk kiemelni mindegyik filmnél azokat a szereplőket, akik eddigi információink alapján biztosan újra felbukkannak a Pókember: Nincs hazaút multiverzumos káoszában is. Persze Tobey Maguire és Andrew Garfield visszatérése is nagyon valószínű, de egyelőre maradjunk a száraz tényeknél. Íme a lista:

8. Pókember 3

Több dolog is félrement a 2007-es Pókember 3 kapcsán, ezért került ez a film a listánk utolsó helyére. Sam Raimi trilógiájának utolsó része túl nagyot akart markolni, túlzottan sok szupergonosszal operált, és egyáltalán nem elhanyagolható módon szörnyen adaptálta a hálószövő egyik legfontosabb ellenfelét, Venomot. Mindezek fényében nem annyira meglepő, hogy a Sony köszönte szépen, végül nem kért Raimi negyedik Pókember filmjéből, elbúcsúztak tőle, és a főszereplő Tobey Maguire-től is.

Az újragondolt Zöld Manót és a mémekbe illő Venomot szerencsére végleg elfelejthetjük, de az már teljesen biztos, hogy Homokember vissza fog térni a Pókember: Nincs hazaútban is, szóval egy pici részlete azért még mindig velünk marad a szerintünk eddigi legrosszabb Pókember filmnek.

7. A csodálatos Pókember 2

A csodálatos Pókember 2 nagyjából ugyanazt a funkciót töltötte be Marc Webb Pókember-filmjei esetében, mint a Pókember 3 Raiminél: földbe állította a sorozatot. Az alkotóknak ismételten sikerült ugyanazt a hibát elkövetni: egyszerre három szupergonoszt is kaptunk, Electro, Rhino és a Zöld Manó azonban együttesen sem tudtak elég izgalmasak lenni, sőt inkább egymás rovására ment a rájuk áldozott játékidő. Nagy kár, hogy a képregényekben zseniális Gwen Stacy-vonalnak sem jutott így méltó adaptáció. 

Jamie Foxx Electrója viszont ennek a filmnek a gárdájából is kapott egy új esélyt, némileg átfazonírozva látni fogjuk őt a Pókember: Nincs hazaútban.

6. A csodálatos Pókember

Az első A csodálatos Pókember már egy jó mozi volt, ami üdítő és friss tudott lenni a Raimi-féle trilógia után, ráadásul remek ötlet volt MJ, azaz Mary Jane helyett ezúttal Peter Parker első igazán nagy szerelmét, Gwen Stacyt behozni a képbe, akit Emma Stone kifejezetten jól alakított. Andrew Garfieldot már nem zárta mindenki azonnal a szívébe, mint az új Pókembert, de az ő színészi játékával sem volt a világon semmi komolyabb gond.

A film szupergonosza, Dr. Curt Connors, vagyis a Gyík úgyszintén visszatér a Pókember: Nincs hazaútban.

5. Pókember: Idegenben

Egyáltalán nem volt rossz a Pókember: Idegenben, ami egyszerre próbálta kicsit kiszakítani Peter Parkert a New York-i mindennapokból, illetve foglalkozni akart Thanos csettintésének, majd az egész kalamajka megoldásának utóhatásaival is. Nem végzett hibátlan munkát, de teljesítménye így is megsüvegelendő. Tom Holland itt már tényleg csak lubickolt Pókember szerepében, a filmnek nem tett rosszat Nick Fury, azaz Samuel L. Jackson felbukkanása sem. 

Jake Gyllenhaal Mysteriója volt az aktuális gonosztevő, és ő elvileg nem fog újra visszatérni a Pókember: Nincs hazaútban, de a megtévesztések mesterénél semmitől sem lepődnénk meg.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

4. Pókember

Listán negyedik helyére került fel az a film, mi mindent elindított. A 2002-es Pókembernek hatalmas szerepe volt abban, hogy népszerűvé váltak a szuperhősös mozik, és egyre több stúdió akarta kipróbálni magát ebben a műfajban. Tobey Maguire esetlenül kedves Peter Parkeréhez jól passzolt Kirsten Dunst Mary Jane Watsonja, a klasszikus "szomszéd lány". Komoly fegyvertény, hogy az első Pókember egyáltalán nem öregedett rosszul, ma is bármikor bátran újranézhető.

A filmben Norman Osborn, vagyis a Zöld Manó volt Pókember ellenfele, akit Willem Dafoe keltett életre - kacaját sosem fogjuk feledni. Nem is kell, mive vele is találkozunk majd a Pókember: Nincs hazaútban.

3. Pókember: Hazatérés

Tom Holland Pókembere először az Amerika Kapitány: Polgárháborúban tette tiszteletét, de hamar megkapta első saját mozifilmjét a Pókember: Hazatérést, immár a Sony és a Marvel együttműködésének köszönhetően. Ő lett az első Pókember, aki az MCU része volt, aki együtt hajkurászhatta a rosszfiúkat a Marvel többi hősével. Ahogy A csodálatos Pókember már egy újabb kor közönségéhez szólt, úgy a Pókember: Idegenben is generációt váltott, de ez a képregények világától sem idegen, elég a 2000 környékén indult Ultimate univerzumra gondolni. 

Peter Parker későbbi barátnője ebben az adaptációban egy teljesen új karakter, Michelle "MJ" Jones lett - fontos, hogy ő nem azonos Mary Jane-nel. Robert Downey Jr. Vasemberében egy remek apapótlékot kapott Peter, azért pedig végtelenül hálásak lehettek a nézők, hogy a Sony nem akarta harmadszor is elmesélni a főhős eredettörténetét.

A film szupergonosza, Michael Keaton Keselyűje ugyan elvileg nem tér vissza a Pókember: Nincs hazaútban, de a jövőre érkező Morbius filmben látni fogjuk őt.

2. Pókember 2

Az élőszereplős Pókember filmek közül nekünk a 2004-es Pókember 2 a kedvencünk, ennek fényében pedig nem nehéz kitalálni, mivel is zárjuk majd a toplistát, de most még essen szó kicsit arról a moziról, amiben Pókembernek Otto Octaviusszal, azaz Doctor Octopusszal kellett összemérnie az erejét. Alfred Molina karaktere az egyik legjobb Pókember-gonosz lett a filmvásznon, nem meglepő, hogy a régi karakterek közül elsősorban rá épít a Pókember: Nincs hazaút. Igen, ő is vissza fog térni, és az ő felbukkanását erősítette meg anno először hivatalosan a Sony.

A Pókember 2-ben nem csak az akció volt helyén, és a látvány volt pazar, hanem ügyes írói munka következtében Peter, Mary Jane, valamint a James Franco által alakított Harry Osborn is komoly személyiségfejlődésen ment keresztül.

1. Pókember: Irány a Pókverzum!

Mostanra már biztosan kitaláltátok, hogy az aranyérmet a 2018-as Pókember: Irány a Pókverzum! animációs filmnek adtuk. Szerintünk jelenleg ez a mozi tudta a lehető legjobban átültetni a nagyvászonra Pókember 1962 óta létező karakterét, no meg persze egy halom más "Pókember variánst", köztük a füzetekben 2011-ben bemutatkozott Miles Moralest, vagy a 2014-ben debütált Spider-Gwent. A Pókember: Irány a Pókverzum! egy egyedi, pörgős, magával ragadó történetet mesél el úgy, hogy közben animáció terén is forradalmi kunsztokat tud villantani. Nem csak Pókember-rajongóknak ajánljuk, ezt a filmet tényleg mindenkinek látnia kell.

Fogytatása, a Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One 2022 októberében érkezik majd.

Ez lenne tehát a mi listánk, de most ti jött. Nektek mi a személyes Pókember-toplistátok, hogyan állítanátok rangsorba a filmeket? Írjátok meg lent, a kommentek között! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)