Hirdetés

Színészek, akik nemet mondtak az MCU-ra

|

Másmilyen lenne a Marvel Filmes Univerzum és Hollywood, ha Robert Downey Jr. helyett Tom Cruise csatlakozott volna. Összeszedtünk tíz meghiúsult castingot.

Hirdetés

A Marvelnek újratervezésre van szüksége ahhoz, hogy visszataláljon a jelenleg küszködő MCU-val a Végjáték előtti időkre, amikor brutálisan sikeres volt a franchise, mivel egy-két kivételt (például A galaxis őrzői 3-at) leszámítva nem túl fényes a helyzet. Ami az idei felhozatalt illeti, a Hangya és a Darázs: Kvantumánia minden téren csalódás lett, a sorozatokra egyre kisebb érdeklődés mutatkozik, és az idén őszre betervezett Marvelek sem ígérkezik kasszarobbantásnak.

A Disney is felismerte a problémát, ezért lejjebb csavarták a tartalmak gyártását, jobban szétszórták a címeket a naptárjukban, miközben a jövőbeli projektek terén is hatalmas a bizonytalanság: az új Fantasztikus Négyesről még mindig semmit sem tudunk, a Mahershala Ali nevével fémjelzett Penge csak vergődik, az új Amerika Kapitány filmet Anthony Mackie-nek kellene elvinnie a hátán Chris Evans helyett, és a Thunderbolts is mellékkaraktereket vonultat fel. A következő nagy dobásuk a sztrájk miatt lehet, hogy csúszó Deadpool 3 lehet, de ehhez kell két olyan nagy név is, mint Ryan Reynolds és Hugh Jackman, akiket ugyan még a 20th Century Fox szerződtetett, de már az MCU-hoz tartoznak.

Hirdetés

Ebben rejlik a Marvel ereje: a casting mindig is első osztályú volt, szinte minden szerepre sikerült megtalálniuk azt, aki a legjobban illett a karakterhez, vagy ha elsőre nem is tűnt úgy, végül a kiválasztott a maga képére formálta a figurát. Minden Robert Downey Jr.-ral indult 2008-ban, aztán a Marvel többek között olyan feltörekvő vagy már ismert színészeket tett szupersztárrá rajta kívül, mint Chris Hemsworth, Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo és Jeremy Renner.

A multiverzum koncepciója azonban lehetővé tette, hogy eljátsszanak a készítők azzal a gondolattal, hogy milyen lenne, ha a már ismert hősöket új színészekkel párosítanák, így bukkanhatott fel a Doctor Strange az őrület multiverzumában során Hayley Atwell Captain Carterként és John Krasinski Reed Richardsként, valamint emiatt számíthatunk temérdek cameóra a Deadpool 3-ban, illetve a 2027-re datált Titkos háborúban is. Ennek kapcsán utánanéztünk, hogy a Marvel-hősök jelenleg ismert megformálói helyett kik voltak még tervben a stúdiónál, akik vagy azért nem tudták vállalni a felkérést, mert más produkciókkal voltak elfoglalva, vagy szimplán csak nem kértek az MCU által jelentett felhajtásból, kötöttségekből. Akadnak egészen meglepő nevek is a listánkon:

Olivia Wilde - Gamora

A sokáig csak a Dr. House 13-asaként ismert színésznő többek között olyan filmekben bukkant fel eddig, mint a Tron: Örökség, a Lopott idő, a Hajsza a győzelemért és legutóbb a Babylon, ugyanakkor pár éve már a rendezőként is bontogatja a szárnyait (Éretlenségi, Nincs baj, drágám). Valószínűleg teljesen másként alakult volna a pályafutása, ha igent mond a 2014-ben bemutatott A galaxis őrzőire, hiszen ő volt az egyik kiszemelt az univerzum egyik leghalálosabb bérgyilkosának, Thanos zöld bőrű lányának, Gamorának a szerepére olyan kolléganői mellett, mint Gina Carano, Adrianne Palicki és Zoe Saldana. Állítólag a Marvel fel is ajánlotta a lehetőséget Wilde-nak, ám ő úgy döntött, hogy nem vállalja. Később a Guardiannak adott nyilatkozatából kiderült, hogy azért, mert a női szuperhősöktől elvárják, hogy tökéletesek legyenek, így ő inkább egy sokkal emberibb szerepre vágyott, és a Sam Rockwellel közösen forgatott, szintén 2014-es Működik a kémiát csinálta meg.

Emily Blunt - Fekete Özvegy

Az ördög Pradát visel, a Looper - A jövő gyilkosa, a Sicario - A bérgyilkos, a Mary Poppins visszatér és a Hang nélkül filmek színésznőjét a Marvel a Vasember 2 kapcsán kereste meg egy ajánlattal: Natasha Romanoff, azaz a Fekete Özvegy karakterét kellett volna eljátszania, de Blunt visszautasította a felkérést, mivel a Gulliver utazásaival volt elfoglalva Jack Black társaságában. A stúdió aztán még egyszer megkörnyékezte őt, akkor Peggy Carter szerepérre az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló kapcsán, azonban ismét nemet kellett mondania, mivel olyan produkciókon dolgozott, mint A holnap határa és a Vadregény. Állítólag szóba került Marvel Kapitány kapcsán is, de ebből sem lett semmi, és már nem is lesz. Blunt ugyanis - miután összeboronálták az új Fantasztikus Négyessel - kifejtette, hogy szerinte a szuperhősfilmek nem neki valók, nem az ő világa, és nem is szereti őket. Erről ennyit. 

Joaquin Phoenix - Hulk

Amikor Edward Norton kikerült a képből a 2008-as az A hihetetlen Hulk után, a Marvel mindenképpen egy nagy nevet szeretett volna megnyerni utódjául, és a pletykák szerint Joaquin Phoenixre akartak lecsapni, aki addigra már túl volt olyan sikereken, mint a Gladiátor és a Jelek. Phoenix azonban nem kért belőle, a stúdió viszont nem adta fel: később Doctor Strange-hez szerették volna megnyerni és jól haladtak a tárgyalások is, ám a színész visszalépett, így jött be a képbe Benedict Cumberbatch. Phoenix azóta a USA Todaynek nyilatkozva elárulta, hogy azért tett így, mert kényelmetlenül érezte magát a követelmények és a médiakötelezettségek miatt, amelyek egy ilyen nagyszabású franchise-ban való részvétellel jártak. És ha csatlakozik, akkor talán nem láthattuk volna olyan remek filmekben sem, mint a The Master, A nő és a Joker, amiért Oscar-díjat is kapott.

Jensen Ackles - Sólyomszem

Az Odaát sorozat egyik főszereplője, Jensen Ackles szép kis rajongótáborra tett szert, így nem tett volna vele rossz lóra a Marvel, ha őt választja Amerika Kapitánynak, ugyanis Ackles állítólag jelentkezett rá. A castingosok viszont Chris Evans mellett döntöttek, mert úgy érezték, hogy ő jobban illik Steve Rogershez. Ackles azonban nagy benyomást tehetett rájuk, mivel felajánlottak neki egy másik opciót, Sólyomszemet, amit az érintett visszautasított arra hivatkozva, hogy ütközik az Odaát munkálataival. Pár éve a színész azt állította az Entertainment Weeklynek, hogy soha nem volt meghallgatáson a Marvelnél, a zsúfolt ütemterve miatt nem is lett volna lehetősége tárgyalni a munkáról senkivel a stúdió részéről, de a rossznyelvek szerint simán csak nem kért a Marvel vigaszdíjából. Akárhogy is volt, nem kellett sokáig kimaradnia a szuperhősök világából, hiszen több alkalommal is szinkronizálhatta az animációs Batmant és élőszereplős változatban is megkapta a lehetőséget arra, hogy felbukkanjon egy antihős képében: ő volt Soldier Boy a The Boys sorozatban.

Jessica Chastain - Darázs

A színésznő a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajszával és a Csillagok között-tel nagyot ment a 2010-es évek első felében, és meg volt rá az esély, hogy még ismertebb lehet a 2013-as Vasember 3-nak, a 2015-ben bemutatott A Hangyának vagy a 2016-os Doctor Strange-nek köszönhetően. Előbbiben egy tudóst, az Extremis projekt mögött álló Maya Hanstent alakíthatta volna, majd a Marvel megkereste őt Hope van Dyne szerepével is, és Strange szerelme, Christine Palmer kapcsán is. A Doctor Strange írója, C. Robert Cargill szerint Chastain többek között amiatt mondott nemet, mert szuperhős-akciót akart, ugyanis meglátása szerint egy színész csak egyszer kap esélyt a zsánerben: ha megnyer egy karaktert, örökre az marad és egy civil szerepét eljátszani egy szuperhősfilmben nem olyasmi volt, ami megmozgatta a fantáziáját, köpenyt akart viselni. Úgy tűnik, hogy a színésznő nem nézett utána, hogy Hope van Dyne is hőssé válik a képregényekben, ahogyan tette azt A Hangya folytatásában is, ahol Darázsként bukkant fel Scott Lang (Paul Rudd) oldalán. Ehelyett Chastain később az X-Men: Sötét Főnixben gonoszkodhatott, amire már senki sem emlékszik. 

Jason Momoa - Drax

Az A galaxis őrzői szereplőihez is igyekeztek megtalálni a hozzájuk passzoló színészeket, Draxhez pedig a jelentések alapján Jason Momoát találták tökéletesnek, aki az izmos, keveset beszélő típusú karaktereket hozta, mint amilyen Khal Drogo (Trónok harca), Ronon Dex (Csillagkapu: Atlantisz) és Conan, a barbár is voltak, a családját megbosszulni vágyó harcos pedig pontosan ilyen. A meghallgatás után Momoa állítólag egészen a jelmezkérdésig jutott, ám végül visszamondta a lehetőséget, amikor realizálódott benne, hogy nem szeretné, ha az ilyen fajta szerepekbe skatulyáznák be. Úgy gondolta, hogy olyan karaktereket vállal majd, ahol boldog lehet, mert azt szeretné, ha ezt látnák a gyerekei, valamint szerette volna megmutatni egy másik oldalát is a Vadcsapáson című filmmel, amelyet ő írt és rendezett a főszerep mellett. Pár évvel később aztán Aquamannél kötött ki, akinek szintén megvoltak a drámai pillanatai is a humor mellett, akárcsak Draxnek, akiből az egyik legnagyobb mókagyáros lett James Gunn kezei alatt. Ilyen az élet.

Mel Gibson - Odin

Thor apját mindenképpen olyan színésznek kellett eljátszania, aki képes bölcs, kedves és tekintélyt parancsoló is lenni: az akkoriban a 70-es éveiben járó Anthony Hopkins a kisujjából kirázta a Mindenek Atyját, viszont előtte a nála fiatalabb, az 50-es éveinek közepét taposó Mel Gibson is versenyben volt Odinért. A Mad Max és a Halálos fegyver filmek sztárja megerősítette, hogy a Marvel valóban megkereste őt a szereppel, amiből ő meglepő módon nem kért, és bár azt nem árulta el, hogy miért döntött így, azt elmondta a The Guardiannek 2016-ban, hogy mi a meglátása a szuperhősfilmek helyzetéről:

"Vannak köztük jók, néhány pedig egészen vicces, mint például A galaxis őrzői vagy az első Vasember. Néhány pedig nem több régi dolgok újrahasznosításánál, Pókembert is már vagy ötször feldolgozták. Szerintem hátrányosan érinti a filmeket, hogy már nem lehet az alkotók nevével eladni őket. Manapság már máshogy működik ez az üzlet."

Joseph Gordon-Levitt - Űrlord

Gamora és Drax után Peter Quill, azaz Űrlord castingja is érdekes sztori. A Marvel szakemberei nem féltek nagy neveknél is kopogtatni egy-egy szerep kapcsán, Joseph Gordon-Levitt pedig addigra már meglehetősen ismert név volt: sok más mellett az 500 nap nyár, a G.I. Joe: A kobra árnyéka, az Eredet, az A sötét lovag: Felemelkedés, valamint a Looper - A jövő gyilkosa filmek is öregbítették a hírnevét, így nem meglepő, hogy felajánlották neki, hogy játssza el az őrzők vezetőjét, Űrlordot. Gordon-Levitt azonban visszautasította ezt egy meglehetősen fontos projekt miatt: a Sin City folytatását, a Sin City: Ölni tudnál értét csinálta meg. A második rész aztán brutálisan nagyot zakózott a mozikban (65 milliós büdzséből alig 40-et kapart össze), ellenben az A galaxis őrzői hatalmas siker lett (170 millió dollárból közel 800-at termelt). A CBR beszámolója alapján Gordon-Levitt azóta elismerte, hogy rossz döntést hozott, ráadásul hiába jelentkezett be Scott Lang szerepére, azt sem ő nyerte.

Johnny Depp - Doctor Strange

Már elképzelni sem tudnánk Doctor Strange-et a kiváló Benedict Cumberbatch nélkül, viszont megtalálni a megfelelő színészt a karakterhez nem volt egyszerű: több nagy kaliberű művész is szerepelt a stúdió kivánságlistáján, köztük azzal a Joaquin Phoenix-szel, akiről az imént beszéltünk. A jelentések alapján a szűkített listán rajta volt Johnny Depp is, aki előtte letett már az asztalra pár kultikus alkotást, legyen az az Ollókezű Edward, Az álmosvölgy legendája, a Félelem és reszketés Las Vegasban vagy éppen A Karib-tenger kalózai filmek. Végül utóbbi széria akadályozhatta meg Deppet abban, hogy rábólintson a Marvel ajánlatára, ugyanis képtelen lett volna összeegyeztetni az időbeosztását két ekkora franchise esetében. A Marvel Studios elnöke, Kevin Feige egy 2014-es nyilatkozatban viszont azt állította, hogy amióta ő a stúdiónál van, nem tárgyaltak Depp-pel a dologról, viszont a Doctor Strange film már azelőtt tervben volt, hogy ő bekerült a képbe, és sok minden történt akkoriban, szóval előfordulhat, hogy a színészt tényleg kiszemelték szuperhősnek.

Tom Cruise - Vasember

Robert Downey Jr. annyira a magáévá tette Tony Stark figuráját, hogy arca már egybeolvadt a hősével, viszont a Vasember filmmel kapcsolatos tervek egészen a '90-es évekig nyúlnak vissza. A Moviefone áttekintése szerint akkor még a Universal Pictures és a New Line Cinema szerették volna tető alá hozni a projektet, a jogok csak ezután kerültek vissza a Marvel Studioshoz. Eleinte ráadásul nem RDJ volt tervben a főszerepre, hanem a híres akciósztár, Tom Cruise. Kevin Feige is megerősítette, hogy Cruise évekig érdeklődött Tony Stark iránt, számos megbeszélést folytattak és számos tényező közrejátszott a casting során. Az egyik állítólag a pénz volt: a stúdió akkoriban alig rendelkezett valami tőkével, és nem engedhették meg maguknak a Top Gun, az Esőember, az Egy becsületbeli ügy, az Interjú a vámpírral és a Mission: Impossible filmekkel mennybe menő Cruise leigazolását, ellenben Robert Downey Jr.-ral, aki azokban az években inkább a balhéival került be a hírekbe, mintsem a munkáival (Shane Black 2005-ben rehabilitálta őt a Durr, durr és csókkal), így kockázatos, de kifizetődő választás lehetett. Cruise 2016-ban Jimmy Kimmelnél vendégeskedve rávilágított az ő szemszögére is, miszerint a Mission: Impossible és a Jack Reacher filmek iránti elkötelezettségei miatt nem lett volna ideje a Marvel-produkciókra, bármennyire is élvezi azokat.  

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)