Hirdetés

Ezért az új Batmobil az eddigi legkülönlegesebb denevérjárgány

|

Matt Reeves Batman filmjének denevérjárgánya teljesen más, mint amiket a korábbi mozikban láthattunk, szóval úgy gondoltuk, érdemes lehet megvizsgálni, honnan eredhet ez a formabontó, mégis klasszikus vonalakat idéző dizájn.

Hirdetés

Nemrég megismerkedhettünk a legújabb Batmobillal, ami bizony Robert Pattinson szerepeltetéséhez és az új Batman jelmezhez hasonlóan elég megosztó lett. Vannak, akik imádják, mások szerint viszont egyenesen borzalmas az új dizájn, ami egyértelműen szakít a Tim Burton és Joel Schumacher filmek irányvonalával, és a Nolan-féle hiperrealisztikus, tankos kinézettel is, így végül valami egészen újszerűt tár elénk. A helyzet viszont valójában az, hogy ez a járgány nem is annyira új, mint azt első ránézésre gondolnánk, azonban kétségtelenül teljesen más irányt képvisel, mint a korábbi filmes megoldások. 

Hirdetés

Mikor a képregények tanulnak a filmektől

Általában egyértelmű, hogy maguk a képregények szolgálnak inspirációként a füzetek alapján készült filmes adaptációkhoz, de olykor ez a folyamat megfordult. Remek példa erre az X-Men mutánsainak jelmeze: a 2000-es X-Men - A kívülállók mozinál a jelmeztervezők nem merték bevállalni a képregényekben látott tarka-barka színkavalkádot a szuperhősszerkók terén, ezért egységes, fekete bőrhacuka mellett döntöttek. Alig egy évvel később, 2001 májusában indult el a Grant Morrison által írt New X-Men képregénysorozat, ami lássatok csodát, szintén dobta a szivárvány minden színében pompázó jelmezeket, és hasonló szettbe öltöztette a mutáns szuperhőscsapat tagjait, mint az első mozifilm.

Pókember esetében az organikus hálóvető adaptálása volt ehhez hasonlítható: eredetileg a képregényekben Peter maga készítette el azt a szerkezetet, amely segítségével pókhálószerű anyagot tudott kilőni, a Sam Raimi-féle trilógiában azonban nem volt szüksége ilyen kütyükre. 2005-ben indult el a The Other történetszál a The Amazing Spider-Man képregénysorozatban, a sztori során pedig Peter Parker először meghalt, majd új képességek birtokában gyorsan fel is támadt - kiemelkedően jó történetről van egyébként szó, ami magyarul is megjelent, szóval mindenképp pótoljátok, ha esetleg eddig kimaradt volna nektek. Gondolom már kitaláltátok, hogy az így az így szerezett egyik új szuperereje épp az organikus háló kilövése lett - szóval gyakorlatilag a csuklójában lőtt hálót, pont mint Tobey Maguire a filmekben. Nos, ha jobban megvizsgáljuk Batman eddigi járgányait, akkor az említett példákhoz hasonló szisztémát fedezhetünk fel náluk is. 

Tank vagy űrhajó, de semmiképp sem kocsi

A képregényekben Batmannek temérdek különböző verdája van, autók (és egyéb járművek) garmadája sorakozik a denevérbarlang hatalmas garázsában arra várva, hogy a denevércsalád valamely tagja küldetésre induljon velük. Tulajdonképpen az adott füzet grafikusára van bízva, hogy melyiket választja közülük (netán kitalál egy teljesen újat), de egyvalami nagyjából az összes Batmobilra igaz: nem úgy néznek ki, mintha autók lennének. Jobban hasonlítanak valamiféle futurisztikus harckocsira vagy űrjárműre, mint egy valódi járgányra. Az egészben pedig épp az a legérdekesebb, hogy ezt a vonalat nem maguk a képregények indították el. Nolan trilógiája és a "denevértank" tolta leginkább a high-tech irányba a Batmobilok dizájnját, de már előtte is kellően futurisztikus volt a Schumacher filmek járműfelhozatala is, és abban is megegyezhetünk, hogy Burton klasszikus Batmobilja is elég nagy feltűnést keltene még 2020-ban is az Andrássy úton. 

Az említett mozifilmek előtt furcsa módon a Batman képregényekben eléggé földhözragadt megoldásokat választottak a rajzolók, igazából a legtöbb denevérkocsi úgy festett, mint egy igazi autó, amire pár helyen indokolatlan denevérlogókat aggattak fel. És ez az irány igazából szinte megszakítás nélkül kitartott a '90-es évekig. 1988-ban például még Jim Starlin történeteiben is az alábbi képen látható módon álmodta meg a rajzoló, Jim Aparo Batman kocsiját. A Batmobilon itt felfedezhető ugyan a két gömb alakú szélvédő, ami egyértelműen az 1960-as években futó Batman sorozatban látott denevérautó előtt tiszteleg (gyakorlatilag onnan emeli át ezt a dizájnelemet), de egyébként legtöbb részletében egy az egyben úgy néz ki a kocsi, mintha egy valódi autó lenne. 

Saját fejből nem megy?

Nem sokkal később azonban már a filmek hatására a DC Comics füzeteiben is megjelentek az egyre extrémebb Batmobilok. De miért kellett erre várni egészen idáig? Hát nem tudnak a rajzolók kitalálni pár tisztességes denevérautót? A helyzet az, hogy a legtöbb illusztrátor egyetért abban, hogy járműveket piszkosul nehéz rajzolni. Olyan autók megálmodása, amik a való életben is működhetnének egy csomó olyan extra képességet és képzettséget igényel, amelyek nem feltétlenül találhatóak meg még a legjobb grafikusok repertoárjában sem. Éppen ezért az a bevett szokás, hogy valahonnan (mondjuk egy fotóról) másolják ezen autók egyes elemeit, vagy épp egészét, és így áll össze egy képregényes járgány. Mindezzel szemben a mozifilmek csapatának olyan Batmobilokat kell megépíteni, amelyek a forgatás alatt ténylegesen képesek autóként funkcionálni. Innen pedig már nem nehéz összerakni, miért voltak akkora hatással a képregényes ábrázolásokra a filmek, és miért köszönt vissza annyiszor a füzetekben a Burton-, Schumacher,- vagy épp Nolan-féle dizájn. 

Az új, ami régi

Most pedig kanyarodjunk vissza az új mozihoz és ahhoz a Batmobilhoz, amit majd Robert Pattinson fog vezetni. Ez a járgány ahogy már korábban is szó volt róla, egyfelől teljesen új irányba megy el a filmek szintjén, mivel egy igazi autóról van szó, amit némiképp módosítottak, de azért világosan látszik, hogy az alapja egy valódi, létező gépkocsi (csak rá kell pillantani, hiszen még féklámpai is vannak). Ez az új elképzelés azonban másrészt egy hátraarc, egyfajta visszakanyarodás a '90-es évek előtti Batman füzetekhez, amelyekben még ugyancsak egy igazi autó volt (vagy egy igazi autóból lett) a Batmobil. Nagyon érdekes lesz azt látni, hogy ez mennyire jön be a nézőknek (főleg a keményvonalas DC Comics-rajongóknak), és az esetleges sikert követően milyen hatással lesz a DC képregényes felhozatalára, gyakorlatilag tehát a füzetekben is visszaköszönhet-e ez a "retró" vonal. Én személy szerint örülnék, ha a denevértankok és mini űrhajók után végre valamiféle változatosság lenne tetten érhető a képregényekben is, szóval nekem nincs ellenemre az a Batmobil, ami ténylegesen egy automobil. Persze ahogy a denevérjelmezek terén is mindenkinek más a személyes kedvence, a Batmobilok esetében is igaz, hogy ahány néző/olvasó, annyiféle elképzelés, irányvonal és kedvenc dizájn létezik. 

Végezetül pedig adjunk hálát szerintem még gyorsan azért, hogy nem nyúltak vissza ihletkeresés közben az új Batman film alkotói egészen az 1950-es évekig, mert ebben az esetben akkor már az alábbi képen láthatóhoz hasonló Batmobilt is kaphattunk volna, ami bár végtelenül cuki és nagyon egyedi, talán azért mégsem üti meg a jelenlegi elvárások szintjét. 

Nektek melyik képregényes vagy épp mozifilmes Batmobil tetszett eddig a legjobban? Bőven van miből válogatni, szóval meséljetek róla lent, a kommentek között, illetve arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a legújabb dizájn, vagyis a 2021-re tervezett The Batman Batmobilja mennyire nyerte el a tetszéseteket. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)