Hirdetés

Újra összeállt a Pink Floyd, hogy Ukrajnának segítsenek

|

Közel harminc év után először adott ki új dalt a Pink Floyd, a bevételekkel Ukrajnát támogatják.

Hirdetés

Utoljára 1994-ben adott ki új lemezt a Pink Floyd, azóta csupán egy-egy koncert erejéig állt össze a legendás rockegyüttes, illetve 2014-es lemezüket, a The Endless Rivert túlnyomórészt régebbi stúdiófelvételeikből vágták össze. Ezen viszont nemrég változtattak, hogy ismét megerősítsék Ukrajna melletti kiállásukat, és egy új dallal jelentkeztek, aminek bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlják fel.

Az együttes korábban azzal tiltakozott a katonai agresszió ellen, hogy az Oroszországban, illetve Fehéroroszországban működő digitális platformokon elérhetetlenné tettek minden Pink Floyd-lemezt, amire lehetőségük volt volt. Kivételt a Roger Watersszel közös anyagok jelentenek, amiből arra lehet következtetni, (igaz, ezt nem erősítette meg és nem is cáfolta senki), hogy a korábbi lemezeket az 1985-ben kilépett basszusgitáros közbenjárása miatt nem tiltották le a két országban.

Hirdetés

A csütörtökön kiadott Hey Hey Rise Up című dalban David Gilmour és Nick Mason kettőséhez a basszusgitáros Guy Pratt és a billentyűs Nitin Sawhney csatlakoztak, illetve rendhagyó módon az éneket is külső forrásból vették Gilmour előadása helyett. A Hey Hey Rise Up ugyanis az ukrán Boombox énekese, Andrij Hlivnyuk előadására épül, aki nem sokkal országa megszállása után tett közzé egy Instagram-videót, amin Kijiv főterén ad elő egy, a huszadik században írt hazafias népdalt. Gilmour úgy nyilatkozott, hogy megérintette Hlivnyuk dala, ez motiválta, hogy ismét új Pink Floyd kislemezt adjanak ki.

Gilmour, akinek a menye egyébként ukrán nemzetiségű, így nyilatkozott:

"Sok mindenkihez hasonlóan mi is haragot és frusztrációt éreztünk annak a hitvány tettnek a láttán, hogy egy független, békés országot megszállt, és a népét gyilkolja a világ egyik nagyhatalma."

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Az énekes emellett megosztott egy történetet is, ami szerint korábban már játszott az énekes Andrij Hlivnyuk együttesével, a Boombox-szal egy koncerten 2015-ben. Nemrég pedig hallott róla, hogy a zenész hazatért amerikai turnéjáról az orosz invázió hírére, hogy segíthesse a védelmi erőfeszítéseket. Mikor Gilmour telefonon beszélt Hlivnyukkal, hogy a zenére az énekes jóváhagyását kérje, ő épp egy tüzérségi gránát okozta sérülésből lábadozott. Ennek ellenére azt remélik, egyszer közösen is előadhatják a Hey Hey Rise Up-ot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)