Hirdetés

Van még olyan sorozat, mint a Squid Game?

|

Egy nap alatt ledaráltad a Squid Game-et? Ha új évad még nem is lesz egy darabig, ajánlunk néhány kevésbé ismert alkotást, melyek közül többet ihletforrásként használt a sorozat kitalálója.

Hirdetés

Biztosan vannak, akiknek ezen a ponton már teljesen elegük van a Squid Game körüli felhajtásból, de ugyanakkor vitathatatlan, hogy a Netflix legújabb saját gyártású produkciója nézők millióit szegezte a képernyők elé, és igen sokan várják, hogy valamilyen formában folytatódjon a történet.

A sorozatot a megjelenése után rengetegen hasonlították a Battle Royale-hoz vagy Az éhezők viadalához, viszont aki egy kicsit jobban ismeri az ilyesfajta történetek világát, az valószínűleg jól tudja, hogy könnyen lehet találni olyan műveket, amelyekkel talán még ennél is közelebbi rokonságot ápol a Squid Game.

De az sem baj, ha járatlanok vagytok a témában, mert az alábbi összeállításunkban néhány olyan művet mutatunk be, amelyekkel érdemes tenni egy próbát, ha nem bírjátok kivárni a szinte biztosan elkészülő második évadot.

Hirdetés

Kaiji: Ultimate Survivor

Egy ilyen listát nem is indíthatnánk mással, hiszen talán semmivel sincs annyi közös vonása a Squid Game-nek, mint Fukumotó Nobujuki történetével, a hasonlóság pedig annyira észrevehető, hogy több fórumon azt is felvetették a rajongók, hogy Dong-Hyuk rendező talán egy kicsit túl sok ihletet is merített az 1996-os mangából, amire egyébként egy interjú szerint bevallottan nagyon rá is volt pörögve, amikor kitalálta a történetet:

"Amikor 2008-ban először előálltam az ötlettel, nagyon odavoltam a japán túlélős képregényeként, mint a Battle Royale, a Liar Game: Reborn vagy a Gambling Apocalypse: Kaiji, csak hogy néhányat említsek. Ahogy olvastam ezeket, arra gondoltam, játszódhatna egy ilyen történet Koreában is. A japán képregények inkább a játékokra fókuszáltak, mint a szereplőkre. A játékok részletesek és bonyolultak voltak, de a játékosok nem voltak ennyire aprólékosak."

A történet főszereplője Itó Kaidzsi, egy lecsúszott szerencsejátékos, akivel egy napon váratlanul tudatják, hogy olyan mértékű adóssága van, amit esélye sincs kifizetni. A titokzatos látogatók természetesen lehetőséget ajánlanak egy szerencsejátékos megmérettetés formájában, a részvételhez pedig csak egy szerződést kell aláírnia, amellyel gyakorlatilag az életét bízza rá a könyörtelen Teiai vállalat vezetőségére. Kaidzsinak nemcsak sunyi ellenfelekkel kell szembenéznie, hanem saját rossz szokásaival is, de a mások iránti empátiájával és kitartásával sikerül szövetségeseket gyűjtenie maga köré.

Az eredeti mangából 2007-ben készült egy kiválóan sikerült anime adaptáció, amit aztán 2011-ben egy szintén remek második évad követett, emellett pedig három élőszereplős filmet is forgattak.

Liar Game

A Squid Game-ben szereplő játékok egyszerűségük ellenére is elég izgalmasak és feszültek, de könnyen lehet, hogy sokan hiányolták az igazán csavaros észjárású szereplőket, akik higgadt sakkmesterként méltó ellenfelei lehetnek a könyörtelen játékmestereknek. Ezt az űrt voltaképp Kaitani Sinobu 2005-ös mangája tölti be, ugyanis pont ilyen szereplőkre fókuszál. Nem véletlen, hogy Dong-Hyuk szintén a kedvencei között tartja számon.

A Liar Game főszereplője egy már-már abnormálisan naiv főiskolás lány, Kanzaki Naó, akit egy titokzatos VHS kazettán invitálnak meg a Liar Game Tournament nevű játékba és amilyen szerencséje van, a felvétel megnézésével automatikusan bele is egyezik a részvételbe. Naó hamar ráébred, hogy ő egyszerűen túl őszinte egy ilyen játékhoz, így segítséget kér egy frissen szabadult szélhámostól, Akijama Sinicsitől, aki kriminálpszichológusként kiválóan érti az embereket és mindemellett remek stratéga is. Bár az elején a párosnak még viszonylag könnyű dolga van, hamar kiderül, hogy nem Sinicsi az egyetlen körmönfont résztvevő a játékban és elképesztően fordulatossá válik a történet.

Az eredeti manga 2005 és 2015 között futott, viszont közben egy japán és egy dél-koreai tévésorozat formájában is adaptálták.

Gantz

Ugyan az elején azt mondtuk, hogy nem feltétlenül Az Éhezők Viadala és a Battle Royale a Squid Game legközelebbi rokona, abban tagadhatatlanul hasonlítanak, hogy mindkettőben a részvevők élete a tét, akinek pedig fontos ez a fajta kockázat, valamint a folyamatos akció, annak valószínűleg érdemes tennie egy próbát Oku Hiroja alkotásával is.

A történet egy titokzatos, üres lakásban kezdődik, ahol az egyetlen berendezés egy óriási, teljesen fekete gömb, a Gantz. Ez a gömb képes arra, hogy másolatot készítsen emberekről a haláluk pillanatában, ám ezt egyáltalán nem puszta jóindulatból teszi, ugyanis a "szerencséseknek" életveszélyes küldetésekben kell megküzdeniük különféle földönkívüli lényekkel, akik az emberiséget fenyegetik. A túlélőket a Gantz végül pontokkal jutalmazza, amiket beválthatnak fegyverekre, vagy ha elég sikeresek, akkor akár a szabadságukra is. A cselekmény általában véve nem annyira csavaros, de a gömböt körülvevő megválaszolatlan kérdések és a feszült akciójelenetek bőven nyújtanak elég izgalmat és meglepetést ahhoz, hogy lekösse az ember figyelmét.

Ahogy a lista többi eleme, a Gantz is több adaptáció formájában létezik: először 2004-ben készült egy animációs sorozat, majd ezt követte két élőszereplős film 2011-ben, végül pedig 2016-ban jelent meg egy CGI film, amely egyébként a Netflixen is megtalálható.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors

Sokak számára a battle royale most már inkább számít videojátékos műfajnak, mint bármi másnak, de ahelyett, hogy mindenkinek elkezdenénk ajánlgatni a Fortnite-ot (amiről talán már hallottatok), inkább úgy gondoltuk, érdemes lenne keresni valamit, ami sokak figyelmét elkerülhette.

A Spike ChunSoft játékában kilenc embert zárnak össze egy titokzatos hajón, ahol aztán kilenc órájuk van arra, hogy különféle logikai feladványok megoldásán keresztül megtalálják a 9-es számú ajtót, ha pedig nem sikerül, akkor a hajó elsüllyed. Valószínűleg már ebből is érezhető, hogy nem egy akciódús alkotásról van szó, sokkal inkább egy kalandjátékról, nagyon fordulatos történettel.

A 999 néven is ismert játék először 2009-ben debütált Nintendo DS-en, majd két folytatás is követte, amelyekkel együtt alkotják a Zero Escape nevű trilógiát. Aki esetleg szeretné kipróbálni, annak nem kell leporolnia a régi kézikonzolját, mert időközben mindhárom rész megjelent újabb platformokra is.

The Running Man

Ugyan az 1999-es Battle Royale-t tekintjük az irányzat etalonjának, valójában többen is megelőzték Takumi Kósun regényét hasonló művekkel, többek között a horror mestere, Stephen King is. A The Running Man 1982-ben jelent meg az író egyik álnevén, majd 1987-ben filmet is forgattak belőle Arnold Schwarzenegger főszereplésével, aki akkoriban még közel sem volt akkora világsztár, mint amilyennek most ismerjük.

A történet a disztópikus rendőrállammá alakult USA-ban játszódik, ahol a népességet egy őrült reality műsorral tartják kordában, melyben bűnözők menekülnek az életükért azt remélve, hogy győztesként eltörlik a hátralevő büntetésüket. Külön érdekesség, hogy a filmet megjelenésekor azzal vádolták, hogy egy korábbi francia filmet plagizál, ami egyébként egy, a The Prize of Peril című 1958-as novella alapján készült.

Természetesen rengeteg további, a "battle royale" műfajt erősítő történetet lehetne még felsorolni, de ebben most inkább azokra fókuszáltunk, amelyek kifejezetten a Squid Game rajongóinak lehetnek érdekesek. Válogatásunkban helyet szorítottunk még néhány olyan alkotásnak is, amelyek többnyire elkerülik a nézők figyelmét, pedig egyébként minőségük vagy a jelentőségük alapján bőven megérdemelnének egy esélyt.

Ti mivel bővítenétek ki ezt a listát? Melyek azok a hasonló stílusú filmek, sorozatok, vagy játékok, amelyek szerintetek méltatlanul alulértékeltek?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)