Hirdetés

Batman: Arkham Knight előzetes - mindent a végére!

|

Batmobil, nagyobb Gotham City, új eszközök, új antihős - néhány példa a Batman: Arkham Knight újdonságaiból, amiket most be is mutatunk szépen.

Hirdetés

A Rocksteady folytatja azt, amihez a legjobban ért: a Batman Arkham sztori színvonalas tálalását. A legújabb epizód, az Arkham Knight számos meglepetést tartogat a játékosok számára. A GDC 2014 alatt néhány szerencsés külföldi kollégának lehetősége volt kipróbálni a játék félórás demóját és ennek köszönhetően rengeteg új információ derült ki. Mi ezeket szedtük most egy csokorba nektek.

Egy évvel az Arkham City eseményeit követően, vagyis Joker bukása után járunk és Gothamet ismét a káosz uralja. Scarecrow fenyegetésének hatására Gordon parancsba adta, hogy evakuálják a város lakosságát, az utcákon csak az elkeseredetten harcoló rendőri erőkkel és az alvilág kárörvendő képviselőivel futhatunk össze, akik szemmel láthatóan élvezik a helyzetet. Batman viszont gondoskodni fog róla, hogy ez a nagy gengszter piknik ne legyen olyan kényelmes móka.

A bűnös város

Az Arkham Knight egyik legnagyobb és legnyilvánvalóbb változtatása Gotham City mérete. Dax Ginn, a játék producere azzal dicsekedett, hogy a város kb. hússzor nagyobb, mint az Arkham Asylum játszható területe. Mindez könnyen megkülönböztethető, változatos kerületeket jelent, mint például a neonnal megvilágított Chinatown. Az egyedi kialakítások a látványos megjelenítés mellett praktikusak is egyben, mivel segítik a játékosokat a könnyebb tájékozódásban. A nyílt világú megvalósítás rendkívül lenyűgözően néz ki az Unreal Engine 3 grafikus motornak köszönhetően, az újságírók egyöntetű véleménye szerint ez a legszebb grafikájú Batman játék, ami valaha készült. Gyönyörűrű fény és árnyék effektek, lenyűgöző időjárásmodell, tükröződő felületek és részletgazdag megjelenítés jellemzi a város gótikus épületeit, a nyílt és zárt terek közti váltáshoz pedig nem igényel a játék töltést, zökkenőmentes az átmenet. A képregényrajongók csak úgy tobzódnak majd a nekik szánt utalásokban, Gothamet még soha nem volt ennyire szórakoztató felfedezni.

A kerékbilincsnek esélye sincs

Fontos fejlesztés még a Batmobil bevezetése, amelyre a játékosok már azóta vártak, hogy először játszották végig az Arkham Asylumot. Az új funkció miatt Gotham City utcáit szélesebbre tervezték, az épületek pedig elpusztíthatóak, így semmilyen akadálya nincs annak, hogy az erősen páncélozott négykerekűvel szabadon rombolhassunk, a Rocksteady is hasonlóra gondolt a fejlesztés alatt:

Ginn elmondta, hogy Gotham City tervezése közben ez volt az egyik legfontosabb tényező. Kellett egy olyan játszótér, amely remek alapot szolgáltat az ikonikus jármű irányításához, ehhez viszont elengedhetetlen volt az "újgenerációs lóerő". A Batmobil minden elképzelhető módon megváltoztatja a Denevérember képességeit: növeli a mozgási lehetőségeit, elősegíti a könnyebb navigációt, fokozza a támadó és védekezőképességeit. A legendával autós harcokban is részt vehetünk, persze nem gyilkos összecsapás formájában, ez amolyan elvi kérdés Denevéréknél (erről még később ejtünk pár szót).

Nem lenne teljes a móka, ha az ismét okoskodó Riddler nem tervezett volna kihívásokat új kedvencünk bevonásával is, így olyan akadályokkal egybekötött rejtvényekkel találkozhatunk, amik gondos odafigyelést és gyors reflexeket igényelnek, főleg ha a falakon vagy a mennyezeten kell vezetnünk.

A demóban kipróbálható volt egy olyan kihívás, ahol a buktatókkal teli pályán háromszor kellett áthajtani meghatározott idő alatt és az volt a trükk, hogy a terep minden alkalommal változott. A játék bizonyos pontjain az ügyességünkre és a reakcióidőnkre kell majd hagyatkoznunk, hiszen nem mindegy, hogy melyik pillanatban is nyomjuk meg a gombot. Olyan ez, mint egy nagy platformverseny, ahol minden külső hatásra időben kell majd reagálnunk, vagy a QTE elemek is szerves részei lesznek a játéknak.

Habár a Batmobil segítségével korábban nem látott sebességgel közlekedhetünk a városban, természetesen nem szűntek meg a korábbi mozgási lehetőségeink sem, pusztán csak kiegészültek. Ha meguntuk mondjuk a siklást, egyszerű gombnyomással hívhatjuk az autót, majd gyorsan lehuppanhatunk a vezetőülésre, mindezt szintén zökkenőmentesen, töltés nélkül. Ugyanez működik fordítva is: pillanatok alatt a levegőben találhatjuk magunkat kiugorva a kocsiból, és mehet szabadon a repkedés.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy ilyen brutális járművel mennyire tartható tiszteletben Batman gyilkosság nélküli harca, de Ginnek erre is volt válasza. Hiába száguldunk ugyanis egy gengszter felé maximális sebességgel az utcán, ha nem tér ki magától a veszély elől, akkor a Batmobile "auto-taser" fegyvere tesz róla, hogy ne legyen útban. Értelemszerűen ez sem halálos megoldás, Batman továbbra sem öl.

Kölcsöndenevér visszajár

Van pár új trükk is a mi bőregerünk tarsolyában, amit előszeretettel kamatoztat majd a harcok során. Noha a Rocksteady nagyon titokzatos volt ezzel kapcsolatban, az legalább kiderült, hogy a levegőből, siklás közben is tudunk majd batarangokat dobálni, de ez valószínűleg csak a kezdet, Batman a földön is új harci mozdulatokat tanult. Megragadhatjuk az egyik ellenfelet és hozzávághatjuk a másikhoz, majd felvehetjük és használhatjuk az elejtett közelharci fegyvert is. Az Arkham Cityben még ránk dobálták a falakon található tárgyakat - például az elektromos paneleket -, most viszont itt a visszavágás lehetősége: lekaphatjuk az eszközt, majd szépségesen kiüthetjük vele rosszakarónkat.

A lopakodást kedvelő játékosoknak ajánlott az új "fear takedown" képesség használata, amelyet kifejezetten több, elsősorban erősen fegyverzett ellenség ártalmatlanítására találtak ki, miközben továbbra is észrevétlenek maradhatunk.

A valódi sötét lovag

A demó a címadó vadonatúj karakter, az Arkham Knight felbukkanásával ért véget. Bár Scarecrow jelenti a városra a legnagyobb fenyegetést, a valódi főellenség (vagy antihős) ő, akinek jelentős szerepe van a történet szempontjából. Mivel a hangja direkt elváltoztatásra került, ezért sokan kételkednek benne, hogy kitalált szereplő lesz, sokan arra gyanakodnak, hogy valamilyen módon Joker mozgatja ismét a szálakat, ugyanakkor a Rocksteady ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy a DC-vel együtt közösen hozták létre a figurát (ami persze nem zárja ki egy már meglévő karakter újraértelmezését, alternatív történettel). Arkham titokzatos Lovagjáról egyébként részletesen is olvashattok korábbi cikkünkben.

Ginn állítólag azzal zárta a zárt ajtók mögötti tájékoztatást, hogy kihasználva a next-gen erejét közel vannak már az Arkham sorozat méltó lezárásához, a valamikor még ebben az évben debütáló Batman: Arkham Knight tehát izgalmas végkifejletnek ígérkezik. Szerintetek is?

Ha a PC, hardver, mobil, okoseszköz, vagy bármilyen geek téma mozgat, itt a helyed!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)