Hirdetés

Cogs - iPhone/iPod Touch teszt

|

A feltalálók segítségre szorulnak.

Hirdetés

Tavaly áprilisban egy független fejlesztőcsapat, név szerint a Lazy 8 elkészítettek egy leginkább a kirakóshoz hasonlító játékot PC-re, s ahogy a független fejlesztők játékainak jelentős része, ez is elég addiktívra sikeredett ahhoz, hogy világhírnévre tegyen szert. Olyannyira sikeres lett, hogy a Chillingo-nak köszönhetően már az iPhone és iPod Touch tulajdonosok is élvezhetik.

Fogaskerekek, csövek, minden, ami kell

Az App Store tele van logikai készséget igénylő játékokkal, ám a Cogs kiemelkedik ezek közül. A játékban annyi a feladatunk, hogy egy adott rendszert kell működésbe hoznunk az alkotóelemeinek mozgatásával. A mozgatáshoz elég az ujjunkkal rábökni az üres hely mellett lévő elemre, s az máris arrébb csúszott. Bemelegítésképpen van, hogy csak fogaskerekeket kell mozgatni, hogy azok megforgassák az arany fogaskereket, vagy csöveket kell áthelyezni, hogy az azokban áramló gőz felfújjon egy lufit. Ezek a kezdő pályák, ám ahogy szépen sorban haladunk az 50 pálya mindegyikén, egyre összetettebb szerkezetekkel találjuk magunkat szemben. Van, hogy egy 3D-s objektum minden oldalán a helyére kell raknunk a csöveket és fogaskerekeket, hogy minden megfelelően működjön. Van, hogy egy 2D-s pályának két oldala van, és ha az egyik oldalon elmozdítunk egy elemet, az a másik oldalon is mozogni fog, tehát memóriánkra is szükségünk lesz.Az elemeket forgatni úgy lehet, ha két ujjunkat húzzuk a képernyőn egyszerre.

Ha mindent a helyére pakoltunk, a szerkezet működésbe lép, és egy animáció keretében megtekinthetjük alkotásunkat, és hogy tulajdonképpen mire is jó. A tökéletességhez nem elég azonban, hogy működőképessé varázsoljuk az adott tárgyat, a játék nézi, hogy mennyi idő alatt, illetve mennyi elem elmozgatásával teljesítettük a feladatot. Ha minden az elvárt szinten belülre esik, a két másik játékmódban is elérhetővé válik a pálya. Egyik játékmódban 30 másodpercünk van működésre bírni a gépezetet, míg a másikban csupán 10 elemet mozdíthatunk el. A fizika is fontos szerepet játszik, nem mindenhova tudunk berakni elemet, hiszen két ellentétesen forgó fogaskerék közé lehetetlen berakni egy harmadikat, hiszen az elég súlyos üzemi hibát okozna. Ilyenkor kell egy kanyart belevinni, hogy megtaláljuk a helyes utat. A játék grafikája a steampunk stílust idézi, és minden feladvány végén van animáció. A zene kellemes, hangulatos, és az összes többi hang illeszkedik a helyzethez. Az Achievementek a Crystal rendszernek köszönhetően itt sem hiányozhatnak, összesen tizennyolc feladat vár a játékosokra, melyek között igazán megterhelő is van. Az alap verzióban csak 10 pálya elérhető, a maradék negyvenet 10-es csomagokban vásárolhatjuk meg. A csomagok, ahogy az alapjáték is, egyenként kerülnek 0.99 dollárba.

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)