Hirdetés

Mi lesz a Budapest Comic Con és a PlayIT sorsa?

|

A Budapest Comic Con és a PlayIT Show főszervezőjével beszéltünk arról, hogyan élték meg a járványhelyzetet, lesznek-e idén rendezvények és mik a tervek jövőre.

Hirdetés

Eredetileg 2020. augusztus 15-16-án tartották volna meg az első Budapest Comic Cont (az attól elszeparált PlayIT-tel egyetemben), amellyel hatalmas tervei voltak a szervezőknek, hiszen azt remélték, hogy pár éven belül az egyik legjelentősebb Conná nőheti ki magát Európában.

Olyan ismert arcokkal találkozhattunk volna ott, mint Christopher Lambert vagy éppen a Trónok harca Joffrey Baratheonját alakító Jack Gleeson, viszont a járványhelyzet alaposan keresztbe tett a törekvéseknek, így jelen pillanatban nem tudni, hogy mikor látogathatunk el az első magyar Comic Conra. Többek között erről is kérdeztük a rendezvény főszervezőjét, Csanda Gergelyt, de természetesen a PlayIT-ről és a jótékonyságról is jól esett, ami már a koronavírus előtt is kiemelt fontosságú volt a rendezvény (és szervezői) életében.

GameStar: Több mint egy éve élünk együtt kényszerűen a koronavírussal, hogy éltétek meg a változásokat? Egészen merész ötletekbe is belevágtál ebben az időszakban, mint például a gyümölcs- és zöldségszállítás...

Csanda Gergely: Nem egyszerű időszakon vagyunk túl, az biztos. A sok bánat és nehézség mellett történtek jó dolgok is azért. A csapatunk megmutatta, hogy képes küzdeni egymásért, és hogy képesek vagyunk még ebben az időszakban is túlélni. Talán a legnehezebb az volt, hogy nem tudtunk azzal a közösséggel találkozni, akiknek évek óta szervezünk rendezvényeket. De nem panaszkodom, mert sokakat jóval nagyobb veszteségek értek, mint minket, sokan veszítették el családtagjaikat, barátaikat. A mi veszteségeink behozhatóak, és a mi sebeink be fognak gyógyulni. 

GS: Egy bejáratott brand (a PlayIT), és egy nagyon ígéretes brand (a Budapest Comic Con) van a kezedben, utóbbit sajnos pont a vírus gáncsolta el a nagy belépő előtt. Mit gondolsz, mikor lehetnek majd ilyen nagy rendezvények megint? Idén mire számíthatnak a látogatóitok?

CS.G.: Biztosak vagyunk abban, hogy az év második felében már lehetnek rendezvények. Hogy ezeket milyen feltételekkel lehet megszervezni, erről semmit sem tudunk jelenleg. Bármilyen szabályozás is lesz erre vonatkozóan, mi mindenre készen állunk, és gyorsan fogunk reagálni a törvényi szabályozásra.

Lesz idén Comic Con? Lesz. Lesz idén PlayIT? Valamilyen formában biztos. Jelenleg ezt a két dolgot tudom kijelenteni.

GS: Nyilván az elmúlt egy év változásai még sokáig, sok formában kísértenek minket. Szerinted mi fog változni a rendezvényes piacon? 

CS.G.: Nagy átalakulások lesznek, az biztos. Sok cég feladta a küzdelmet, sokan más pályára mentek át. Ugyanakkor a rendezvények nagyon fontos részei a kultúrának, és hatással vannak számos területen az emberek életére. Fontos találkozási pontok, a személyes kapcsolatok építésének csatornái. Ebben az egyre inkább elgépiesedő világban kiemelt szerepük volt, van és lesz. Ugyanakkor fontos újításokat kell bevezetni mindenkinek, ha a jövőben rendezvényt akar szervezni. A biztonság és az egészséges környezet biztosítása még inkább lényeges szempont lesz. A hibrid rendezvényeké a jövő, így online is sokat kell fejlődnie azoknak, akik a piacon akarnak maradni. 

GS: A PlayIT már nem csak rendezvény, a kiskereskedelemben is megjelent a márka, ugyebár több korábbi játékkisker összeolvadását egységesítette a név. Számodra most, 2021-ben mit jelent a PlayIT brand, hogyan látod a jövőjét?

CS.G.: Továbbra is a kellő alázattal kell építenünk a márkát, figyelembe véve a közösségünk igényeit. A PlayIT Store, vagy éppen a PlayIT Card is azt a célt szolgálja, hogy a látogatóink ne csak évente 1-2 alkalommal találkozzanak velünk, hanem egész évben tudjunk nekik minőségi szolgáltatásokat nyújtani.

A PlayIT brand építése a küldetésem, a magyar gamer közösség fejlődésének segítése pedig a legfőbb célom.

GS: A Meex nem csak a PlayIT szervezőjeként ismert, számos más rendezvényetek, kezdeményezésetek van, és most éppen a Magyar E-sport Fesztivál szervezőiként és partnereiként is látunk titeket. Mivel készültök erre a rendezvényre, mi az, amit ti a legjobban vártok?

CS.G.: A Magyar E-sport Fesztivál több szempontból is fontos rendezvényünk. A különleges helyszín, a stúdió (beszélgetős) programok és az e-sport kombinálása, és a fő támogató személye is különlegessé teszi ezt a rendezvényt. Nagyon örülök, hogy tavaly és idén is sikerül megszervezni, jövőre ígérem már nézők előtt fogjuk.

GS: Látod már a jövő évet? Mik a titkos terveid 2022-re? Vagy ma már egyáltalán nem lehet ennyire előre tervezni?

CS.G.: Újra kell építeni magunkat, és be kell gyógyulniuk a sebeknek. Mi évente 8-12 rendezvényt szerveztünk 2020 márciusáig, és nagyon várjuk, hogy újra kinyithassunk egy eseményt. Külföldre szeretnénk elindulni jövőre, mert a Covid ezt a tervünket is áthúzta tavaly. A magyar rendezvényeinket pedig szeretnénk nemzetközivé tenni, de ehhez sok lépést kell még megtenni. Ezt az utat kell idén kiköveznünk, és jövőre végigjárnunk. 

GS: Egy dolgot nem engedtél el, még a legkeményebb járványidőszakban sem: a jótékonykodást. Mi a fő motivációd, hogyan tudsz megmozgatni másokat egy jó ügyért?

CS.G.: Nagyon lényeges téma ez számomra. Egyrészt, mint ifjúsági rendezvényeket szervező cégnek hatalmas a felelősségünk a közönségünk iránt. Alakítói és formálói vagyunk a gamer társadalomnak, éppen ezért az élen kell járnunk a társadalmi felelősségvállalás terén. Számos programot indítottunk el az évek alatt, rengeteg támogatást sikerült a magyar gamerek segítségével összegyűjteni és célba juttatni. Én magam rendszeresen indítok gyűjtéseket, pár hete tudtunk a barátaim segítségével gyümölcsöket juttatni az egészségügyi dolgozóknak. Bejegyzés alatt van az Esély365 Alapítvány, melynek én vagyok az elnöke.

Több célkitűzésünk közül ide tartozik, hogy az alapítvány segítségével számítástechnikai eszközöket akarunk adni, illetve ingyenes oktatási lehetőséget biztosítani a rászoruló fiataloknak.

GS: Mit üzensz a MEEX rendezvényeket követők táborának?

CS.G.: Tartsatok ki, és vigyázzatok magatokra. Már pislákol a remény lángja, és vége lesz ennek a nehéz időszaknak. Addig is: tegyetek jót, ahol csak tudtok, mert ez tesz minket emberré.   

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)