Hirdetés

Érdekel az informatika? Ezen a területen szeretnél dolgozni? Akkor ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnod!

|

Bőthe Csabával, az Invitech vezérigazgatójával beszélgettünk arról, hogy milyen lehetőségek állnak a programozás és a szoftverfejlesztés iránt érdeklődők előtt.

Idén Szeged adott otthont a világ legrangosabb tudományos versenyei közé sorolt Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának. Az immár 35. megmérettetést korábban csak egyszer, 1996-ban látta vendégül Magyarország - akkor Veszprém volt a házigazda. A hazai delegációt is beleszámítva 90 ország 368 diákja mérte össze tudását a rendezvényen, melynek 8 napja alatt komoly kihívásokat jelentő feladatokat kellett megoldani.

Végül hat éremmel, köztük egy ezüsttel zártak a magyar középiskolások, ami az erős mezőnyt tekintve kiemelkedő eredménynek számít és arra inspirálhatja a még fiatalabb programozótehetségeket, hogy az elkövetkező évek diákolimpiáin ők is megmutassák, mire képesek. Jövőre Egyiptomba, 2025-ben Bolíviába, rá egy évre pedig Üzbegisztánba fognak utazni a résztvevők.

Még fontosabb, hogy a hazai csapat elismerésre méltó teljesítménye azokra is ösztönzőleg hathat, akik még sosem láttak közelről programkódot, és csak most ismerkednek az informatika alapjaival - elvégre nem csak olimpikon lehet fejlesztő vagy programozó.

Hirdetés

Tekintve, hogy a munkaerőpiacon belül az informatikai ágazat felvevőképessége folyamatosan nő, kevés hasznosabb befektetés létezik a szoftverfejlesztői vagy programozói szaktudás megszerzésénél. De hol és hogyan érdemes belevágni? Milyen ajtók nyílnak meg a pályakezdők előtt, és mire számíthatnak azok, akik akár eredeti szakmájukat hátrahagyva, felnőttképzés keretében lépnének be az informatika világába? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Bőthe Csaba, az Invitech vezérigazgatója segítségével, aki, amennyire ideje engedte, figyelemmel kísérte a vállalata által is támogatott 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, és büszke a magyar középiskolások sikerére.

Bőthe Csaba elmondása szerint a hazai vállalatok jelenleg is több mint 10 ezer betöltetlen informatikai állásra várják a jelentkezőket, és nem csupán szenior munkavállalókat keresnek, de junioroknak, pályakezdőknek is folyamatosan nyitnak pozíciókat. Azt javasolja, hogy az érdeklődők már középiskolát vagy gimnáziumot is úgy válasszanak, hogy ott módjukban álljon informatikai szakra jelentkezni.

"A középfokú tanulmányokat folytató diákoknak érdemes az oktatási intézményben informatikai tárgyakat választaniuk, és ezeket magasabb szinten, specializálódva tanulniuk. A gimnáziumi szak kiválasztásánál ugyancsak van lehetőség informatikai szakra jelentkezni, mert az stabil alapot ad a tudáshoz."

Szerinte a Python, az SQL, a HTML és a Java, vagyis a leghasznosabb programnyelvek elsajátításával érdemes kezdeni az ismerkedést, open source eszközök vagy akár ingyenes online platformok segítségét is igénybe véve, de szorgalmazza a gyakorlatorientált bootcampeken való részvételt is. Annak pedig, aki az érettségit követően is az IT-pályán építené karrierjét, egy színvonalas egyetem elvégzését javasolja.

Választani azonban nem olyan egyszerű, mivel a fővárosban és vidéken is több olyan egyetemet találunk, ahol kimagasló az informatikaoktatás (a legjobbakat ebben a cikkben gyűjtöttük össze). Nagyon hasznos lehet az is, ha a hallgatók az egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan gyakornoknak jelentkeznek valamelyik IT-céghez, hogy átfogóbb ismeretekre és értékes gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert.

"A magasabb szintű programozási nyelvekkel, a mesterséges intelligenciával, IT adatbiztonsággal, felhőszolgáltatásokkal csak egyetemi szinteken foglalkoznak. Sajnos itt sem tanulnak meg mindent a diákok, ami egy IT munkakör betöltéséhez szükséges. Szerencsére több lehetőség is adott a tanuláshoz és fejlődéshez: a különböző programozóiskolák széles körű ismereteket nyújtanak képzéseiken az általános és középiskolai tanulóknak, az egyetemi képzések esetében pedig az IT cégek aktív részvétele szükséges duális és kooperációs képzések formájában."

Az Óbudai Egyetemmel együttműködő Invitech szintén rendszeresen alkalmaz gyakornokokat, akiknek aztán több mint 60 százalékát fel is veszik junior pozícióba. Pozitív tapasztalataik vannak az együttműködő bootcampekkel is, melyek végzettjeit szintén várja a vállalat.

"A nálunk dolgozó kollégákat támogatjuk abban, hogy folyamatosan képezzék magukat és újabb és újabb technológiákat, módszereket próbáljanak ki. Az agilis működésben szerzett tapasztalatainkat megosztjuk más cégekkel, illetve segítjük őket saját agilis működési módszerük kialakításában is. Az Óbudai Egyetemmel éppen most építünk ki együttműködést. Terveink szerint az egyetemi oktatásban is részt veszünk előadókkal, kooperációs képzési formával és támogatással."

Az ágazat vonzerejét jelentősen növeli, hogy ma már nem szűkíthető le olyan szerepkörökre, mint a rendszergazda, az informatikus vagy a programozó. Mivel ezekből különböző pozíciók nőttek ki eltérő feladatkörökkel és követelményekkel, mindenki sokkal könnyebb találhatja meg az érdeklődésének leginkább megfelelőt. A technikai feladatokon túl sok egyéb mellett emberek, szervezetek fejlesztésével, üzleti hatékonysággal, problémamegoldással, szervezéssel és elemzéssel is lehet foglalkozni.

"Ez egy olyan terület, amelyre hosszú távon szükség van, nagyon gyorsan fejlődik, folyamatos tanulási lehetőséget hordoz magában, rengeteg ága, iránya van, és nem utolsó sorban stabil megélhetést biztosít"

- fogalmazott Bőthe Csaba, aki úgy véli, hogy a digitalizáció, az IT technológiai megoldások térnyerése a hatékony gazdaságnövekedés egyik kulcsa, egyre több szakemberre lesz szükség, a munkavállalóknak pedig új kompetenciákat kell elsajátítaniuk.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Ezt a folyamatot felgyorsítja a mesterséges intelligenciára (MI) támaszkodó megoldások szélsebes terjedése, ami az Invitech ügyvezetője szerint abból fakad, hogy a kényelmet előnyben részesítő felhasználók már nem feltétlenül akarnak megtanulni a gép nyelvén, inkább azt várják el, hogy a gép gondolkodjon és kommunikáljon emberi módon.

"A mesterséges intelligenciára eszközként, lehetőségként kell gondolni, nem pedig az embert helyettesítő konkurensként - mondom ezt annak ellenére, hogy sokak számára ijesztő lehet a lehetőség, hogy az embert számos feladatkörben kiválthatja az MI. Gondoljunk azonban arra, hogy az emberiség nagy részéből hasonló félelmet váltottak ki a gépek az ipari forradalom korában, sokan egyenesen a gépek rombolásával fejezték ki tiltakozásukat. Idővel mégis megtanultunk harmonikusan együtt élni a gépekkel, és ma már senki sem tudja elképzelni a mindennapokat nélkülük." 

És nagyot téved, aki azt hiszi, hogy a munkaerőpiacon az IT-szegmensben kizárólag a fiatalabb korosztályoknak jut hely. Bőthe Csaba elmondása szerint náluk mindenki egyenlő eséllyel indul, függetlenül attól, hogy átképezte magát, vagy a programozás az első szakmája. 

Az Invitech Megoldások Zrt. 2016-ban jött létre az Invitel cégcsoport közép- és nagyvállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelek kiszolgálásait végző, valamint a lakossági és kisvállalati üzletágainak (Invitel Távközlési Zrt.) szétválásával. A cég ma Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastruktúra megoldás-szállítója, vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfeleinek a száma meghaladja az 5 ezret. A hang- és IT-szolgáltatásoktól a szélessávú üzleti interneten át az adatközponti, IT-biztonsági és felhő megoldásokig terjed a portfóliója.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)