Hirdetés

Ha programozást vagy informatikát tanulnál, ez a négy hazai egyetem lehet a legjobb számodra

|

Nem csak Budapesten, vidéki városokban is kiemelkedő az informatikaoktatás - ha ebbe az irányba lépnél tovább, elmondjuk, mely egyetemeket érdemes elsők között jelölnöd.

Hamarosan kezdetét veszi egy újabb tanév, ami az érettségi előtt álló és továbbtanulni szándékozó diákok számára igazán izgalmas lesz: hamarosan el kell dönteniük, milyen felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat, milyen karriert képzelnek el maguknak, mi érdekli őket a legjobban.

Ha például a programozás és az informatika, szerencséjük van: kiváló magyar egyetemeken tanulhatnak meg mindent, akár a szoftverfejlesztés és az appok, akár a robotok és gépek világa érdekli őket - ha mindkettő, az pláne jó. Akik érdeklődnek a számítógépek és a matematika iránt, azokat jól fizető állások várják már kezdőként is.

A programozás iránti érdeklődést, az algoritmusok alapjainak elsajátítását érdemes korán elkezdeni, felső tagozatos vagy középiskolás korban - például azért, mert a legügyesebbek esélyt kapnak arra, hogy a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) képviseljék Magyarországot közel kilencven további ország résztvevői között. Idén Szegeden tartják meg a rendezvényt, 2024-ben Egyiptom, 2025-ben pedig Bolivia ad majd otthont a megmérettetésnek, amelyen középiskolás diákok oldanak meg algoritmikus gondolkodásukat próbára tevő feladatokat, és a résztvevők fele valamilyen éremmel fog távozni - meg persze rengeteg élménnyel és hasznos nemzetközi kapcsolatokkal.

Hirdetés

Az egyetemek informatikai képzéseit osztályozó ranglistákon az alábbi négy oktatási intézmény mindig előkelő helyen szerepel, aki akár friss érettségizőként, akár a későbbiekben szeretne programozással kapcsolatos vagy egyéb informatikai ismereteket szerezni, nem hibázhat, ha ezekre adja be jelentkezését.

Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar

Több mint 100 éve, 1921 óta zajlik oktatás és 1957-ben, Magyarországon elsőként indult informatikus képzés a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán, amelyre így joggal mondható, hogy a hazai informatikai felsőoktatás bölcsője, és az IOI 2023 szervezésében is nagy szerepet vállal.

A Szegedi Tudományegyetem az ország egyik leggazdagabb informatikai képzési portfólióját nyújtja. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet képzései közül a legnépszerűbb a programtervező informatikus, emellett nagy az érdeklődés a gazdaságinformatikus és mérnökinformatikus, valamint a villamosmérnők és üzemérnök-informatikus szakok iránt is. Az alap- és mesterképzéseken túl a doktori tanulmányok folytatására is lehetőség van bármely érdeklődési területen. Az SZTE-n a hallgatók az ismeretanyagaikat gyakorlatorientált módon, a projekt szemléletet is szem előtt tartva sajátíthatják el.

A gazdaságinformatikus képzés az informatikát és a közgazdász területeket kombinálja, segít átlátni a valós üzleti folyamatokat. A diákok elsajátíthatják, hogyan találhatnak megoldást az üzleti életben felmerülő problémákra, milyen fejlesztésekkel tehetik gördülékenyebbé a vállalatok működését úgy, hogy a közgazdasági szakemberekkel is jól szót értenek.

A mérnökinformatikusok az informatikát és a villamosmérnöki területeket kombinálják, míg a programtervező informatikusok a szoftverekre fókuszálnak, amelyek minden elektronikai eszköz működését biztosítják - vállalati információs rendszerek, döntéstámogató rendszerek, multimédia alkalmazások fejlesztése, karbantartása és működtetése sem lesz akadály azoknak, akik itt végeznek.

Az info-bionika mesterképzés iránt érdeklődők bio-nano mérőeszközök, képalkotók és protézisek kapcsán szerezhetnek hasznos tudást, az ezen az szakon végzők az orvosi, gyógyszerészeti, biotechnológiai, bio-elektronikai, nanotechnológiai és számos egyéb terület kutató-fejlesztő intézeteiben, valamint ipari vállalatainál kaphatnak állást.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar

Mint az ország egyik vezető egyeteme, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nemzetközileg is elismert oktatási intézmény, kiváló informatikai karral. Budapesten és Szombathelyen is elérhető a programtervező informatikus képzés, melynek keretében szoftverrendszerek fejlesztését, működtetését, alkalmazását tanulhatják meg a hallgatók, megismerkedhetnek a legelterjedtebb, legkorszerűbb nyelvekkel, az objektumorientált programozással, a kódoptimalizálással, az agilis szoftverfejlesztéssel és a Scrummal - modern, a mindennapokban is használt eljárásokkal. Az ELTE partnercégeinél a diákok szakmai gyakorlaton vehetnek részt, megismerhetik, milyen egy munkahelyi környezet, és a képzés végeztével hamar elhelyezkedhetnek vagy továbbtanulhatnak mesterszakon. Az egyetem felsőoktatási szakképzést is kínál. A proginfó mellett a Gépészmérnök BSc és a Műszaki menedzser alapképzés érhető el, ez utóbbi Szombathelyen. 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar

A BME VIK-en a hangsúly inkább a gépekre és a technológiára helyeződik: a három alapképzés a villamosmérnöki, a mérnökinformatikus és az üzemmérnök-informatikus szak, ezekről lehet aztán továbblépni egészségügyi mérnöki, gazdaságinformatikusi vagy akár űrmérnöki irányokba. A nagy múltú egyetem az ELTE-hez hasonlóan kiváló szakembereket nevelt ki, akit a szoftverfejlesztés mellett a robotika és a technikai rész is érdekel, az itt otthon fogja érezni magát.

Budapesti Corvinus Egyetem

A Corvinuson a hét féléves Gazdaságinformatikus képzés lehet izgalmas, ami kifejezetten arra készíti fel a hallgatókat, hogy az üzleti, szakterületi igényeknek megfelelő szoftveres megoldásokkal tudjanak előállni. Az informatika mellett a gazdaság iránti érdeklődés megléte is hasznos, az innen kikerülők nemzetközi és hazai vállalatoknál, üzleti rendszerek fejlesztőjeként fogják megtalálni a helyüket, elsősorban informatikai és pénzügyi cégeknél.

Említést érdemel még a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és a Debreceni Egyetem Informatikai Kara is - ha tudni szeretnétek, ezek mit kínálnak, keressétek fel weboldalukat bővebb információkért!

Ha pedig a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia 2023-as felvonásáról szeretnél többet megtudni, olvasd el bemutatónkat a rendezvényről, és látogass el az IOI2023.hu oldalra!

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

Nyitókép: Szegedi Tudományegyetem

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)