Hirdetés

Így zajlik a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, a világ egyik legfontosabb, legrangosabb tudományos versenye

|

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, avagy az IOI egyike annak a tizenkét tudományos olimpiának, amin minden évben több száz, a világ minden tájáról érkező diák bizonyíthat.

2023. augusztus 28. és szeptember 4. között Magyarországon, egész pontosan Szegeden rendezik meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát - ez lesz a második alkalom, hogy hazánk ad otthont a ma már 90 ország versenyzőinek részvételével lezajló megmérettetésnek, hiszen 1996-ban Veszprémben vetették össze tudásukat a programozás iránt kiemelt érdeklődést mutató fiatalok. A Neumann János munkássága előtt tisztelgő Neumann emlékév miatt különösen fontos rendezvény történelme egészen régre nyúlik vissza, jelentősége vitathatatlan.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia célja, hogy a kivételes tehetségű, az informatika iránt fogékony középiskolásoknak lendületet adjon, felhívja a figyelmet a programozásra, mint izgalmas karrierlehetőségre, továbbá segítsen a hasonló érdeklődésű, fiatal diákoknak nemzetközi kapcsolatokat kialakítani.

Hirdetés

Így zajlik a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia

A rendezvény összesen nyolc napon át tart, ám a verseny maga két napon zajlik, a többi az ismerkedésről, a szervező ország kultúrájának megismeréséről szól: idén a diákok ellátogathatnak például Szeged legérdekesebb látnivalói mellett Ópusztaszerre és Makóra is.

Augusztus 30-án és szeptember 1-jén azonban a versenyzésé a főszerep, ezeken a napokon ötórás etapokban próbál meg mindenki egyedül, bármiféle külső segítség (internet, mentorok, könyvek - semmi nem megengedett) nélkül teljesíteni három-három feladatot, megoldani három algoritmikus problémát. Az IOI során nem robotokat kell programozni, az eszközhasználat egy számítógépre korlátozódik, melyen C++ nyelven kell a lehető leggyorsabb, legoptimálisabban futó, de a feladatokat kifogástalanul teljesítő kódot megálmodni.

A verseny előtt a résztvevők lehetőséget kapnak a gyakorlásra, megismerkedhetnek a környezettel, a körülményekkel, ám ahogy a verseny közeledik, teljesen elszeparálják őket azoktól, akiknek bármiféle tudásuk van a feladatról, elvesznek tőlük minden olyan eszközt, amivel kommunikálhatnának. A versenyre saját vezetékes billentyűzetet és egeret vihetnek, illetve apró kabalákat, szótárat, snacket, vagy egyéb, szükségesnek gondolt dolgokat, de ezeket a bizottság mind-mind ellenőrzi, hogy teljesen kizárják a csalás lehetőségét. Számológéppel, vezeték nélküli perifériákkal, órával, fej- és fülhallgatóval nem érdemes próbálkozni.

A 2022-es, indonéziai Nemzetközi Informatikai Diákolimpia érmet szerző versenyzői
A 2022-es, indonéziai Nemzetközi Informatikai Diákolimpia érmet szerző versenyzői

A hivatalos oldalon azt is részletesen leírják, mi áll majd a versenyzők rendelkezésére: mindenki egy Acer Aspire 3 laptopot használhat, Ubuntu 22.04 LTS operáció rendszeren dolgozhat, de számos szövegszerkesztő és IDE közül válogathat. A használt szoftverkonfiguráció virtuális gép formájában bárki által letölthető.

Az IOI azzal is bátorítja a részvételt, hogy nem csak a legeslegjobbaknak ad elismerést. 90 országból egyenként legfeljebb 4 versenyző indulhat, és mivel lehetetlen volna 360 nevező közül kihirdetni egyetlen abszolút győztest, a diákok fele éremmel távozik, 1:2:3 arányban arany, ezüst és bronzérmet vihetnek el.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia történelmének legeredményesebb versenyzője a fehérorosz Gennady Korotkevich, akinek kivételes tehetségére már korán felfigyeltek - a fiatal, akinek szülei is programozók, 11 éves korában indulhatott először, és már akkor ezüstéremmel távozott, majd az ezt követő években 6 aranyat is szerzett. Korotkevich nemzetközileg elismert programozó, rengeteg más versenyen is kiemelkedő helyezést ért el.

Kipróbálnád magad?

Ha te is érdeklődsz a programozás iránt, és kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld, mennyire teljesítenél jól egy ilyen versenyen, a legegyszerűbb módja ennek az, ha ellátogatsz az IOI 2023 weboldalára, ahol megtalálod a korábbi évek feladatait. A szervezők bátorítják a kreativitást, és szívesen fogadják a javaslatokat - részletesen leírják, hogy milyen formában várják a kitalált feladatokat, és a tíz legjobb közül választják ki azt, amit a versenyen is használnak - természetesen nem árulják el, kinek a feladata lesz ott a megmérettetésen, de a shortlistre kerülőket mind meghívják az eseményre. (Az idei IOI-ra január 29-éig várták a beküldéseket).

Izgatottan várjuk, hogy a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia idei versenyén miként teljesítenek majd a magyar delegáció tagjai. A fejleményekről mindenképpen beszámolunk a későbbiekben. Egyébként már azt is tudni, hogy 2024-ben Egyiptom (Alexandria), 2025-ben pedig Bolívia ad otthont az eseménynek.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)