Ezt olvasd el, mielőtt a Starfielddel játszanál: tippek-trükkök kezdő felfedezőknek

|

A Bethesda új szerepjátékának titkait és rejtélyeit kifürkészni lebilincselő élmény, mi pedig veled tartunk az első lépések során, hogy közben ne remegjen az izgalomtól lábad.

Ma hivatalosan is véget ér a visszaszámlálás a Starfieldre váró játékosok azon részének, akik előrendelték a gyűjtői vagy prémium kiadást, esetleg kifizették a hasonlóképpen korai hozzáférést biztosító prémium update árát, a többiek viszont csak szeptember 6-án csatlakozhatnak a 24. század pionírjaihoz.

Bármelyik halmazba is tartozol, szíved joga úgy fejest ugrani a kalandba, hogy nem olvasol el egyetlen cikket sem (azért jelezzük, hogy a Starfield tesztünk spoilermentes), nem nézel trailereket vagy a játékmenetet bemutató videókat, és arra sincs szükséged, hogy mások megmondják neked, mit csinálj. Ha így van, akkor ezen a ponton nyugodtan abba is hagyhatod az olvasást, mi pedig jó játékot kívánunk neked.

Amennyiben viszont úgy döntenél, hogy maradsz még, akkor a továbbiakban olyan tanácsokat adunk, amelyeket ugyan megfogadni nem kötelező, de ha megspórolnál magadnak némi frusztrációt és nem kevés időt, akkor határozottan érdemes.

  • Ne aggódj a különféle előnyöket és hátrányokat jelentő traitek miatt, amikor létrehozod a karakteredet. Egyrészt opcionálisan választható, másrészt ha úgy érzed, rossz döntést hoztál, meg tudsz tőlük szabadulni - némelyiktől sebészi beavatkozás révén.
  • Miután befejezted a fő sztoriszálat, legalább egy alkalommal próbáld ki a New Game Plus opciót, amit a Bethesda egészen újszerű módon oldott meg. Az odáig vezető úton viszont ne felejts el időnként lelassítani és másfelé kalandozni. A kézifék behúzására a legjobb alkalom akkor érkezik el, amikor teljesítetted az Into the Uknown küldetést.
  • Fontos szerepet játszanak a fáradságos munkával begyűjtött nyersanyagok és a vérre-verejtékkel megkeresett kredithalmok is, ám a Starfieldben elsősorban az elsajátított skilljeid szabnak határt a lehetőségeidnek. Alaposan tanulmányozd át, hogy melyik mire való, és ha például komolyan akarsz foglalkozni az előőrsépítéssel vagy az űrhajótervezéssel, akkor annak megfelelően költsd el a képességpontokat. Tapasztalataink szerint a leghasznosabb általános skillek a necces helyzetek deeszkalációját elősegítő meggyőzés (Persuasion), az elektronikus zárak és számítógépes rendszerek feltöréséhez nélkülözhetetlen Security, valamint a tűharcok dinamikáját érdemben megváltoztató, de a felfedezés során is hasznos Boost Pack Training.
  • Első blikkre riasztóan túlbonyolítottnak tűnhet a Starfield kezelőfelülete, és kell egy kis idő, amíg az ember megszokja. Szerencsére léteznek "rövidítések", amelyeket használva hamarabb átvághatunk a menürengetegen: a pause képernyő jobb alsó sarkában található Set Course (irány meghatározása) parancsot kiválasztva egy szempillantás alatt az adott küldetés által megkövetelt bolygóra vagy helyszínre gyorsutazhatsz.

  • Minitérkép hiányában tájékozódáshoz használd az útjelzőtáblákat, illetve segítenek az épületek frontján elhelyezkedő cégérek, neonreklámok is. A kéziszkenner pedig az esetek túlnyomó részében világosan mutatja az utat a kiválasztott küldetés következő állomásához, használd ezt, ha úgy érzed, eltévedtél.
  • Ne lepődj meg, nem mindegyik zárt ajtó nyílik kulcskártyával, vagy törhető fel digitális tolvajkulccsal. Előfordul, hogy a közelben meg kell húznod egy kart, vagy egy számítógépen aktiválnod a megfelelő parancsot, esetleg áram alá helyezned (ha gyanúsan sok energiacellát látsz valahol felhalmozva, egyet-kettőt vigyél magaddal), de olyan is lesz, amikor nemes egyszerűséggel csak le kell lőnöd/vágnod a rögzítéseket.
  • Összesen tizenkét fegyvert, elsősegélycsomagot és egyebet) helyezhetsz a gyorsváltóként szolgáló D-padra, iránygombonként hármat-hármat. Ehhez az inventoryban kell őket kedvencként megjelölnöd.
  • Vigyázz a piros vagy sárga ikonnal jelzett tárgyakkal, mert az előbbi elvétele lopásnak minősül, az utóbbi pedig csempészáru, és ha nincs erre felkészítve az űrhajód (speciális tárolórekeszekre van szükség), az első ellenőrzésnél lebuksz.
  • Te is hülyén érzed magad hermetikusan zárt szkafanderben, amikor körülötted mindenki kényelmes utcai viseletben flangál New Atlantis közterein? Az inventoryban a szkafander menüjében megadhatod, hogy amikor lakott területre mész, csak az látszódjon rajtad, amit alatta viselsz (ugye több egy alsónadrágnál?). Nyugi, a szkafander és a sisak bónuszai ilyenkor is megmaradnak.
  • Ha nem akarod erőemelővé gyúrni magad, oszd meg a terhet a mindenkori társaddal (az átpakolt holmiból ki is választhatod azt, hogy mit használjon), a nyersanyagokat pedig mindig a hajó rakterében tárold. Ne aggódj, akkor is hozzájuk férsz, ha nem az űrhajó munkaállomásait használod kutatáshoz, fabrikáláshoz. Ha valamilyen konkrét nyersanyagra van szükséged egy kutatási projekthez, akkor válaszd ki a Track funkciót, és amíg az aktív, egy kék nagyító ikonja fog megjelenni minden bolygó, árus, tároló stb. mellett ahol, akinél és amiben megtalálható.
  • Ne hagyd tétlenül várakozni társaidat, amikor épp nem velük mész kalandozni, sem pedig a többi felfogadott NPC-t. Rendeld őket hozzá a hajódhoz vagy az általad felhúzott előőrsök valamelyikéhez, hogy hasznosítani tudják passzív bónuszaikat.
  • A The Elder Scrolls és a Fallout játékok öröksége, hogy bárkivel is üzletelsz, annak végesek a forrásai. Még az űrkikötők kereskedelmi kioszkjai is kifogynak a kreditből, de naponta újratöltik őket. Mellettük szól még az is, hogy nem válogatnak, még a lopott árut is átveszik, miközben egyes boltosok csak azért hajlandók fizetni, amit ők maguk is árulnak. Értsd: egy ruházati szaküzletben nem tudod elpasszolni a feleslegessé vált stukkereket.
Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


  • Bár alvás nélkül is végig lehet vinni a játékot, a pihenésnek a gyógyító hatásán túl van még egy kellemes hozadéka, aki kipihenten ébred (megkapja a Well Rested státuszt) az a következő 24 percben 10 százalékkal gyorsabban gyűjti az XP-t. Párkapcsolatban úgy tűnik, még üdítőbbek az ágyban töltött órák, mivel 15 százalékra emelkedik az XP-bónusz.
  • Amikor megpróbálsz valakit meggyőzni, ne csak a számokat nézd, és hogy hány pontot kell elérned a sikerhez három kör alatt, hanem azt is, hogy a felkínált opciók közül mi passzol az adott helyzethez, a szemben álló fél feltételezett motivációihoz.

  • Lövöldözés közben ne menj robbanásveszélyes tartályok közelébe, ellenben kíméletlenül használd ki ellenfeleid óvatlanságát. Plusz ha van jetpackjük, vedd nyugodtan célba, mert látványosat durrannak.
  • Zárt helyen is használd gyakran a szkennert, sokkal könnyebb így kiszúrni a felvehető tárgyakat, és nagyobb eséllyel veszed észre minden zsákmány legértékesebbjét: a passzív bónuszokat nyújtó füzeteket.
  • Bizonyos külső behatások (extrém hideg-meleg, mérgező gáz stb.) következményeire az elsősegélycsomag csak átmeneti megoldást jelent, használj specifikus (a színkódos ikon segít eligazodni) gyógyító eszközöket. Alternatív megoldásként keress fel egy orvost, de egy-két nap ágynyugalom is megszüntetheti a problémát.

Van még hasznos tipped? Segíts másoknak és írd meg kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)