Hirdetés

A gamerek többsége inkább régebbi játékokkal játszik, az újdonságok aránylag keveseket érdekelnek

|

2023-ban a játékkal töltött idő 60 százalékát olyan címekbe öltük, amik 6 éve vagy még régebben debütáltak.

Hirdetés

Egyre több olyan játék jelenik meg, amit fejlesztői a megjelenés után még éveken át frissen tartanak, így hát nem meglepő, hogy még most is szívesen játszunk 6 vagy több évvel ezelőtt kiadott alkotásokkal. A Newzoo 2023-ra vonatkozó jelentése szerint a PC-s és konzolos piac 2,6%-ot növekedett, ám a játékkal töltött idő csökkent.

Hiába számított 2023 erős évnek új megjelenések szempontjából, a top 10-es listákon alig látni újdonságokat. PC-n és PlayStation konzolokon egy teljesen új játék sincs a legnépszerűbbek között, Xboxon pedig egyedül a Starfield - hiába a Hogwarts Legacy elképesztő sikere, nem tudta túlszárnyalni a folyamatosan frissülő játékokat és a jól bejáratott franchise-okat.

Hirdetés

Minden platformon (PC, PlayStation, Xbox) a Fortnite lett az első, ami bizonyára senkit nem lep meg. Ezt változó sorrendben követi a Roblox, a Minecraft, a Grand Theft Auto V, a Rocket League, a Call of Duty Modern Warfare III és a Warzone összevontan (ezért nem vehetjük újdonságnak), konzolokon a Tom Clancy's Rainbow Six: Siege és az Apex Legends, PC-n meg a The Sims 4, a League of Legends, a Valorant és a Counter-Strike 2-vé alakult CS:GO szerepelnek még. PC-n átlag 9,6 évesek a top 10-es játékok, konzolon 7 év körüliek, a Switch helyzete viszont speciális, ott 3,9 év az átlag életkor.

Az éves összes játékkal töltött idő 27%-át a Fortnite-ban, a Robloxban, a League of Legendsben, a Minecraftban és a GTA V-ben töltöttük, 2 évnél újabb játékokkal 23%-ban játszottunk, de ennek 60%-ában régóta futó franchise-ok éves újdonságait választottuk. A Baldur's Gate III-mal, a Diablo IV-gyel, és más, új, nem évente frissülő sorozatok játékaival mindössze a játékidő 8%-át töltöttük.

Érdekes, hogy az új, prémium játékok közül hiába fogyott a Hogwarts Legacy a legnagyobb példányszámban, mégis többet játszottunk a Diablo IV-gyel. A Blizzard játékában töltött idő a teljes éves játékidő 1,4%-át tette ki, míg a Hogwarts Legacy 0,8%-kal lett a második, a Baldur's Gate III 0,6%-ot, az Elden Ring és a Starfield pedig 0,3-0,3%-ot értek el.

A teljes jelentést itt lehet végigböngészni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)