Hirdetés

A Microsoft tényleg eladhatja az Xboxot? Ne vicceljünk már

|

Egy tweet miatt terjedt el a fenti állítás, ami maradjunk annyiban, elég hajmeresztő feltételezésnek tűnik.

Hirdetés

A VGC-nél dolgozó Andy Robinson szeret nagyokat mondani. Csak hogy a közelmúltból csemegézzünk: ő mondta, hogy le fog állni a nagy játékok kiadásával a Nintendo, illetve legutóbb ő kezdte el azt is pedzegetni, hogy bármelyik pillanatban jöhet a Starfielddel foglalkozó új showcase. Robinsonnak van, amikor igaza van, és persze van amikor nem, ez már csak így szokott lenni. De akadnak olyan kijelentései is, amivel nem véletlenül nem szokott foglalkozni a sajtó nagyja, inkább elegánsan átlép felettük.

És ilyen volt nemrég az a hajmeresztő állítás is, miszerint a Microsoft el fogja adni az egész Xbox brandet, ha nem tudják végül megvásárolni az Activision Blizzardot. Nem véletlen, hogy ezzel a "hírrel" csak olyan oldalakon találkozhattatok, mint az Xfire vagy a Stealth Optional, nem pedig a tényleg nevesebb, nívósabb magazinok hasábjain. 

Hirdetés

Az sem véletlen, hogy Robinson szóban forgó tweetjére (amiben azt ecsetelte, hogy Phil Spencer állításainak ellenére ő bizony ismeri olyan iparági forrásokat, akik szerint a Microsoft el fogja adni az Xboxot, ha a felvásárlás nem jön össze) egyből Tom Warren, a The Verge vezető szerkesztője reagált, és jelezte, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen. 

Warren rámutatott, hogy ha tényleg annyira rezegne a léc, hogy egy esetleges blokkolt akvizíció estében a Microsoft el akarná adni az egész Xbox üzletágat (ami ugyebár nem csak a konzolokat, hanem a PC-s játékokat, a Game Passt és az összes felvásárolt stúdiót is felöleli), akkor korábban nem költött volna brutális összegeket a Mojang vagy a Bethesda megvételére.

Lássunk tisztán: a Microsoft a világ egyik legnagyobb és legértékesebb cége, melynek nettó értéke jelenleg 1869,12 milliár dollár. Csak hogy értsük az arányokat: a Sonyé 103,45 milliárd. Nyilván a Microsoft nem csak az Xbox brandből áll, de annak önálló értékét is 500-600 milliárd dollárra becslik. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Vevőt sem lenne egyszerű találni egy ekkora portékára, még ha egyáltalán fel is merülne az eladás, de ennek gyakorlatilag nullához konvergál az esélye. A Microsoft nem elad, a Microsoft vásárol. 2011-ben 8,5 milliárd dollárt fizettek a Skype-ért. 2013-ban megvették a Nokia mobilos részlegét 7,2 milliárd dollárért, majd egy évvel később a Minecraft mögött álló Mojangot 2,5 milliárdért. 2018-ban 7,5 milliárdért lett övék a GitHub. 2020-ban 8,1 milliárdért csapták hozzá a portfólióhoz a ZeniMax Mediát (a Bethesda anyacégét), most pedig nem kevesebb mint 68,7 milliárd dollárt akarnak elkölteni az Activision Blizzardra.

Míg 2019-ig az Xbox játékszoftvereladásai folyamatosan csökkentek, azóta rohamosan növekvő tendencia mutatkozik, tavaly a 2022-es pénzügyi évben az Xbox történetének legjövedelmezőbb évét produkálta. 

Mindezek tükrében lehet bármi alapja Robinson tweetjének? Aligha. Ne hagyjátok tehát felültetni magatokat, ha erről olvastok. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)