Hirdetés

Amióta drasztikusan megemelte a PS Plus árakat a Sony, már nem közli az előfizetői adatokat

|

Nem biztos, hogy minden úgy alakul éppen, ahogy azt a PlayStation fejesei elképzelték.

Hirdetés

Nem olyan régen történt, és neuralgikus pontnak mondható, hogy 2023 szeptemberében jelentős áremelést hajtott végre a Sony, melynek értelmében a Premium csomagért egy átlagos hazai gamer már 54.000 forintot kell, hogy kifizessen - nem nevezhető éppen magyar piaci realitást követőnek ez a lépés. De értelemszerűen világszerte nagyon fájdalmasan hatott a drasztikus drágulás.

Ennek fényében nehezen magyarázható mással, mint a csalódás okozta visszaeséssel, hogy a Sony elmulasztotta jelenteni a PlayStation Plus előfizetők utolsó két hónapját. Még a legutóbbi eredménybeszámolóban is a japán vállalat a korábbi pénzügyi évig mutatott számokat, amikor az előfizetők száma 50 millió körülire nőtt. Bár a Sony-t törvényileg nem kötelezi az előfizetői számok közlése, a legjobb gyakorlat mindig az, hogy minden konkrét információt megosszon a részvényesekkel, hogy megmaradjon a közbizalom a vállalat szolgáltatásait és árazási politikáját illetően.

Hirdetés

A Sony 2023 első három hónapjában egymillió PS Plus-előfizetőt szerzett, így a tagok száma ismét 47,4 millióra nőtt. Az év elején tapasztalt kisebb visszaesés után a növekedésnek köszönhetően a fizető fiókok száma ismét elérte a szolgáltatás általános csúcsát: valamivel 50 millió előfizető alatt volt. Ugyanakkor a 2021-es pénzügyi év harmadik negyedévében mért 48 millió aktív előfizető fölé már nem jutott.

Érdekes módon ez egybeesik azzal, hogy ugyanebben az időszakban négymillió havi aktív játékost veszített, 108 millióra csökkent a számuk az előző hónapok csúcsához képest. A Sony azonban valószínűleg a jó oldalát fogja nézni: kevesebb az aktív felhasználó, de többen fizetnek elő a PS Plus Essential, PS Plus Extra vagy PS Plus Premium előfizetésre.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Most azonban már nem tudni, hogy alakultak a számok a szeptemberi áremelés óta, és ha lehet egy tippünk, a nagy hallgatás mögött nem az elképesztő siker, és a felfelé mutató grafikonok miatti örömünnep áll. Eric Lempel, a Sony vezető alelnöke azzal védte az áremelést, hogy a cél a PS Plus szolgáltatás értékének növelése volt. Hangsúlyozta, hogy a világ legtöbb részén hosszú ideig nem volt árváltozás, jelentős, de szükséges lépés volt tehát döntésük. Feltehetően a nagyközönség nem osztotta ezt az álláspontot.

Azt azért ne felejtsük el, hogy most a Microsoft is árat emelt a nyáron, így marad a kérdés, hogy ezek a változások hosszú távon hogyan fognak lecsapódni. Vajon az áremelés egy olyan erőteljesebb és vonzóbb szolgáltatást eredményez, amely igazolja a költségeket, vagy elriasztja a potenciális és meglévő előfizetőket az amúgy is erősen árérzékeny piacon? Egyelőre úgy tűnik, a Sony nem akarja visszaesést mutató számokkal riogatni a részvényeseket, hiszen még változhat ez a trend a kínálat fényében.

Ti mit gondoltok erről? Még most is megéri az árát a PlayStation Plus?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)