Hirdetés

Az Xbox több exkluzív játéka is megjelenhet PlayStationön és Switchen

|

Megbízható források dobták le a bombát, aminek hatására ismét fellángolt az exkluzív címek jelentőségéről folytatott vita.

Hirdetés

Még a hétvégén röppentek fel az első kósza pletykák azzal kapcsolatban, hogy rövidesen új platformon is elérhetővé válik 2023 egyik legkellemesebb meglepetése, a Hi-Fi Rush. A Tango Gameworks alkotása tulajdonképpen a semmiből érkezett, ám mégis nagyot szólt, de úgy fest, hogy a Microsoft nem elégedett az eladásokkal, ezért megpróbálna még több játékost elérni vele.

Az xboxos bennfentesek körét erősítő Nate the Hate a 2024-es jóslatait összegző YouTube-videójában félreérthetetlen utalást tett arra, hogy egy kiváló kritikákat kapott, az év játéka díjak környékén és megfordult exkluzív multiplatformmá fog válni. Noha itt nem hangzott el konkrétan, hogy a Hi-Fi Rushról van szó, a Resetera egyik fórumozója, lolilolailo erősítette meg a készülő switches verzió létezését. Ő később annyiban módosította az állásfoglalását, hogy a frissebb értesülései szerint ez a port kukában végezhette, és helyette a PS5-ös változatra fókuszál a Tango.

Erre tett rá egy lapáttal Stephen Tolito játékipari elemző, és Jeff Grubb játékújságíró, akik egymástól függetlenül állították, hogy a Microsoft a közelmúltban megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy multiplatformmá tegye a Sea of Thieves című kalózos játékát, jövőbeli kikötőként megcélozva a PlayStation 4-et és a PlayStation 5-öt. Arról viszont nem szól a fáma, hogy ez az elképzelés tényleg gyökeret vert-e.

Hirdetés

A szivárogtatók múltbéli megbízhatóságán túl az is hitelt kölcsönöz az iménti pletykáknak, hogy a Microsoft Gaming vezetői Phil Spencerrel az élen a ZeniMax Media felvásárlása óta kétértelműen fogalmaznak, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek. Ez pedig csak fokozódott az Activision Blizzard bekebelezésével, ami az engedmények sorát vállaló redmondiakat az egyik legnagyobb third party kiadóvá tette a piacon.

Mindez oda vezet, hogy azok a játékosok, akik generációk óta az Xboxba invesztálnak (értsd: a konzolcsaládon belül építették ki könyvtárukat, halmozták fel lemezes és digitális játékaikat), úgy érezhetik, a Microsoft már megint cserben hagyja őket, nem kapják meg ugyanazt a törődést, amiben a Sony és a Nintendo részesítik a maguk közösségét. Amennyiben végül igaznak bizonyulnak a hírek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy innentől fogva minden egyes, a Microsoft égisze alatt megjelenő játék kapcsán újra és újra téma lesz, hogy vajon jön-e más konzolokra, és ha igen, mikor. Hosszabb távon pedig nemcsak azt kockáztatja a Microsoft, hogy az Xbox brand elveszíti identitását, hanem hogy éppúgy eljelentéktelenedik a konzolja, mint annak idején a Segáé, és mehet vissza a balettba ugrálni, vagy választhatja a szimpla játékkiadóknak fenntartott utat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


De az sem zárható ki, hogy Redmondban úgy okoskodnak, hogy mindössze néhány gondosan kiválasztott címet portolnak át a konkurens konzolokra, megmutatva azok közösségeinek, hogy lám-lám, ilyen is van ám Xboxon. Aztán a folytatásaikat exkluzívvá teszik, hogy vegyenek "zöld" konzolt, vagy PC-t.

Egyébként a Microsoft korábban sem ragaszkodott foggal körömmel ahhoz, hogy az általa gondozott exkluzívok minden körülmények között az Xbox konzolokat, a PC-t és a cloud gamingen keresztül a mobil eszközöket is felölelő ökoszisztémáján belül maradjanak. Elég csak a Minecraft spin-offjaira, az Ori szériára, vagy az épp nemrég PlayStationre is beharangozott As Dusk Fallsra gondolni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)