Hirdetés

Bajba került a Csibefutam filmek mögött álló animációs stúdió: elfogyott az agyag

|

Az Aardman Animations reagált a vállalat végét vízionáló pletykákra.

Hirdetés

December 15-én válik elérhetővé a Netflixen az Aardman Animations legújabb animációs filmje, a Csibefutam: A csirkefalatok útja. Annak a stúdiónak az újdonsága, amely a Csibefutam filmek mellett többek között olyan, a stop-motion és gyurmaanimációs technológiákat ötvöző alkotásokkal tette le a névjegyét a filmiparban, mint a Wallace & Gromit, a Shaun, a bárány és az Elvitte a víz. 

Az új film miatti izgalomba azonban némi aggodalom is vegyült, miután a The Telegraph azt jelentette, hogy a vállalat hamarosan kifogyhat az alkotásaihoz használt agyagból. A lap szerint a Newclay Products nevű gyár, amely évtizedek óta ellátja az Aardmant, 2023 elején megszűnt, és noha a cég felvásárolta a maradék agyagot, állítólag csak a következő filmhez, a 2024-re tervezett új Wallace & Gromit sztorihoz elég mennyiséget tudtak szerezni. 

Hirdetés

A jelentések alapján az Aardman egészen elképesztő mennyiségű agyagot használ fel egy-egy produkcióhoz: az Állítólag sztárja, Adam Savage néhány éve egy videójában kiderítette a stúdió egyik technikusától, hogy körülbelül fél tonna kell egyetlen film modelljeihez. Az általuk használt anyag, a Lewis Newplast egyedülállaón alkalmas a filmes munkára, mivel nagyon könnyen formázható, mégis megtartja alakját a stúdiófények pásztázásában is. 

A pletykára aztán reagált két érintett is. Egyrészt a Newclay Productions egyik igazgatója, Valerie Dearing elmondta, hogy az Aardman valóban megvásárolta a megmaradt készletük nagy részét, nagyjából két évre elegendő mennyiséget. Másrészt maga az animációs stúdió is nyilatkozott: kiadott egy közleményt Twitteren/X-en, hogy eloszlassa a rajongók azon aggodalmait, hogy veszélyben vannak a produkciók, és dolgoznak a zökkenőmentes átmeneten a beszállítók között. 

"Megérintett bennünket a közelmúltbeli aggodalom szeretett agyagalkotásaink jövőjével kapcsolatban, de szeretnénk megnyugtatni a rajongókat, hogy egyáltalán nem kell aggódni. A jelenlegi és jövőbeli produkciók kiszolgálására nagy mennyiségű modellezőgyurma-készletünk van, és akárcsak Wallace a műhelyében, mi is már jó ideje dolgozunk a színfalak mögött, és olyan tervekkel rendelkezünk, amelyek biztosítják a zökkenőmentes átmenetet az új készletekhez, hogy továbbra is elkészíthessük ikonikus produkcióinkat"."

Nincs tehát veszélyben az Aardman Animations jövője, és megmosolyogtató látni, hogy egy olyan korban, amikor gépi animációval már sok mindent meg lehet oldani, a csapat kitart a "régi" módszer mellett.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)