Hirdetés

Bezárhat a Piranha Bytes, a Gothic és a Risen fejlesztője

|

Több forrás szerint is nagy bajban van a szerepjátékokra szakosodott német stúdió.

Hirdetés

Az 1997-ben megalapított Piranha Bytesnak sosem sikerült igazán észrevétetnie magát a tengerentúlon, játékait jellemzően jobban értékelte az európai, azon belül is a német nyelvterületen élő közönség. A 2001-es Gothic és annak egy évvel később kiadott folytatása hamar kultstátuszba emelkedett, de a későbbi alkotásokból már hiányzott az a bizonyos plusz, ráadásul a bochumi csapatnak komoly nehézséget okozott lépést tartania az iparág és az RPG-műfaj fejlődésével. 30+ fő akkor sem tud The Elder Scrolls-verő játékkal előrukkolni, ha fejre áll.

Ugyanakkor a Deep Silver, a THQ Nordic és rajtuk keresztül az Embracer Groop támogatása lehetővé tette, hogy a Piranha Bytes a saját lehetőségeihez mérten azt csinálja, amihez ért, így született meg Gothic harmadik felvonása után a három részig jutott Risen széria, és a pillanatnyilag két epizódnál tartó ELEX sorozat is. Ez a védőháló elég sokáig fennmaradt, mi több a 2019-es felvásárlást követően még stabilabbnak tűnt mint korábban, ám úgy tűnik, hogy vége a kegyelmi időszaknak. A súlyos gondokkal küszködő anyavállalat által egyre szorosabbra húzott nadrágszíj több másik után most épp ezt a stúdiót készül megfojtani.

Hirdetés

Több forrás egymástól függetlenül arról számolt be, hogy a Piranha Bytes abban a formában, ahogy eddig ismertük, már nem is létezik, mivel a tulajdonos 2023 végén szélnek eresztette a munkatársakat. Előtte ugyan megpróbált vevőt találni a stúdióra, de igyekezetét nem koronázta siker. Ezt látszik alátámasztani, hogy a hivatalos oldalon a Piranha Bytes logóján és elérhetőségein kívül a nagy büdös semmi fogadja a látogatót.

Ezen a ponton még akár arra is gondolhatnánk, hogy új honlap készül helyette, ám ahogy azt a német GameStar megerősítette, a csapat soron következő játéka ( a WIKI6 / Currywurst kódnév minden valószínűség szerint az ELEX 3-at takarta) lekerült a német szövetségi gazdasági és klímaügyi minisztérium által támogatott projektek listájáról, a munkálatok pedig teljesen leálltak. A játék számára előzetesen 3 millió euró szubvenciót ítéltek meg.

Hivatalos bejelentésre ugyan még nem került sor, de félő hogy már idő kérdése csupán, és formálisan is lehúzza a rolót a Piranha Bytes. Kérdés, hogy mi lesz a stúdió örökségével, ha valóban sor kerül erre. Esetleg a a Gothic remake-jén dolgozó barcelonai Alkimia léphet a helyébe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)