Hirdetés

BREAKING: Lezárulhat az Activision Blizzard felvásárlása, mostantól a Microsofté a Call of Duty és minden más

|

Megkapta a brit versenyhivatal áldását a videojáték-ipar történetének legnagyobb üzlete.

Hirdetés

Huszonegy hónapja, 2022. január 18-án kürtölte világgá a Microsoft, hogy szándékában áll megvásárolni az Activision Blizzardot 68,7 milliárd dollárért, és ajánlatát a másik fél el is fogadta. Ez persze nem jelentette azt, hogy azonnal a tulajdonába került a Candy Crush, a Call of Duty, a Diablo és a World of Warcraft kiadója, az üzlet kapcsán éppúgy végig kellett csinálni az engedélyeztetési eljárást, mint azt megelőzően a Bethesda anyavállalata, a ZeniMax Media bekebelezésekor.

Elemzők már akkor úgy becsülték - és a redmondiak nemkülönben -, hogy a folyamat több mint egy évet fog igénybe venni, és legkorábban 2023 nyarán zárulhat le. Az akvizícióra a legtöbb ország versenyfelügyelete gond nélkül rábólintott, sem az EU, sem pedig Japán nem kívánta megtorpedózni a PlayStation által hangosan és erőteljesen kritizált üzletet. Az amerikai és a brit versenyhivatal azonban váratlanul nehéz akadálynak bizonyult, az előbbi (FTC - Federal Trade Comission) perre ment, de veszített, az utóbbi pedig (CMA - Competition and Markets Authority) neme egyszerűséggel elgáncsolta a felvásárlást a cloud gaming piac jövője miatti aggodalmától vezérelve.

Hirdetés

A Microsoft erre válaszul fellebbezést nyújtott be, de ezzel párhuzamosan nekilátott egy olyan megállapodás kidolgozásának, amely megenyhítheti a briteket. A megoldásba végül a Ubisoftot is bevonták, így a francia kiadó megvásárolja az Activision Blizzard játékainak streaming jogait, amit továbblicencelhet harmadik félnek, a Microsoftot is beleértve. Erre nemrég előzetes értékelésében már a CMA és rábólintott, lehetőséget adva a redmondiaknak, hogy október 18-áig végigvigyék a felvásárlást, és egyúttal ígéretet is tett rá a versenyhivatal, hogy még a határidő lejárta előtt nyilvánosságra hozza végleges álláspontját.

Arról, hogy erre már ma sor kerülhet, az utóbbi napokban kezdtek el pusmogni bennfentesek, és mivel a tőzsdén a ma hajnali órákban leállították a kereskedést az Activision Blizzard részvényeivel, egyre biztosabbnak tűnt, hogy nem tévednek. Kevéssel ezelőtt aztán felvillantotta a zöld lámpát a CMA, elhárítva ezzel az utolsó akadályt is az elől, hogy a Microsoft megvehesse a kiadót.

Innentől minden formaság csupán, az FTC újabb pere érdemben már aligha változtat bármin is, szóval Phil Spencerék elkezdhetnek előretekinteni, és megtervezni azt, hogy miként is tagozódik majd be az Activision Blizzard a Microsoft Gaming alá. Valószínűleg ugyanaz a forgatókönyv fog érvényesülni, mint a Bethesda esetében, tehát önálló entitás marad, saját vezetőséggel (Bobby Kotick 2024 tavaszáig még biztosan nem távozik).

Ami pedig a Game Pass katalógusának bővítését illeti, arra érdemes számítani, hogy első körben a régebbi játékok kerülnek be, a Diablo IV és a Call of Duty: Modern Warfare III viszont csak valamikor jövőre.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)