Hirdetés

Elvágja a kínai játékosokat a külföldi címektől a Tencent

|

Újabb korlátozást vezet be a pártállami szigorhoz igazodó játékipari óriás.

Hirdetés

Tavaly több cikkben is foglalkoztunk vele, hogy a tömeges játékfüggőségtől tartó kínai állam számos szigorú korlátozást vezetett be az országban, köztük a fiatalok játékkal töltött idejének drasztikus korlátozásával, melynek következtében a kiskorúak csupán heti 3 órát tölthetnek a hobbival, azt is csak hétvégeken és ünnepnapokon.

A szabályokhoz még az olyan hatalmas iparági szereplők is igazodtak, mint a Tencent, miután a helyi hatóságok büntető jellegű intézkedések sorával demonstrálták, hogy csak az állam jóindulatán múlik az üzletmenet zavartalansága. Az alkalmazkodni igyekvő Tencent több változtatást is életbe léptetett (pl. arcfelismerést, digitális zárolást, időkorlátokat) a kiskorúak játékhasználatának visszafogására, most pedig egy újabb területen hajol meg a kormányzati akarat előtt.

Hirdetés

A vállalat ugyanis hamarosan lelő egy szolgáltatást, amivel eddig a kínai játékosok is hozzáférhettek az állam által tiltott külföldi címek, például az Animal Crossing: New Horizons szervereihez.

Az ügy megértéséhez nem árt röviden tisztázni a helyzetet. Kína szigorúan szabályozza, hogy milyen játékok jelenhetnek meg az országban, azt pedig egyenesen tiltja, hogy a helyiek külföldi szervereken, külföldi játékosokkal játszanak együtt.  Ennek ellenére nincs konkrét akadálya a szerverekhez való csatlakozásnak, a kínai internet lassúsága viszont gyakran önmagában is ellehetetleníti az élvezhető játékot.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Itt jönnek képbe azok a hálózatgyorsító mobilos és asztali alkalmazások, amiket a Tencent és más vállalatok, például a NetEase is kínál. Ezek képesek elégséges sebességűre turbózni a kapcsolatot, így az utóbbi években afféle "hátsó kapuvá" váltak, amin ki-be járnak a tiltott címeket használó játékosok és az őket elérni kívánó fejlesztők. A Tencent alkalmazásai 2018 óta vannak a piacon, május 31-től azonban blokkolni fogják bennük a hozzáférést a külföldi játékokhoz, lezárva ezt a jól kitaposott kerülőutat.

A fejleményről a Reuters számolt be először, azt viszont nem írja a hírügynökség, hogy a NetEase is a Tencent nyomába lép-e. A kínai viszonyokat ismerve előbb vagy utóbb erre is sor kerül, ugyanakkor az is tény, hogy a helyiek már eddig is nagy leleményességet mutattak az akadályok leküzdésében, a Tencent által kiadott Honor of Kings időkorlátját például bérelhető fiókokkal kerülték meg.

Kína egyébként csak nemrég oldotta fel a 9 hónapig tartó, új játékok kiadására vonatkozó tilalmát, melynek következtében nagyjából 14 ezer helyi stúdió szűnt meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)