Hirdetés

Néhányan olyan durván támadták egy aranyos játék fejlesztőit, hogy az Epic is kiadott egy közleményt

|

A téma ismét az Epic-exkluzivitás, valamint az, hogy milyen könnyű netes lázadást szítani és bemocskolni valakit.

Hirdetés

Az, hogy egy játék az Epic Games Store-on keresztül jelenik meg, nem jelenti automatikusan a bukását, mint azt a Metro Exodus példáján keresztül is láthattuk. Pedig az internet világában kevésbé jártasak azt gondolhatnák a folyamatos hisztériázás láttán, hogy mindenki bojkottálja az Epic boltját, de aki játszani akar valamivel és támogatná a fejlesztőket, azt nem tartja vissza, hogy a vásárlással nem a steames könyvtárát bővíti.

Hirdetés

A tiltakozáshoz manapság már nem kell vasvillával és fáklyákkal kivonulni a főtérre, elég a forgószék kényelméből megereszteni pár tweetet, ami nem megterhelő, a névtelenség miatt nem is kockázatos igazán. Sajnos sokan élnek a lehetőséggel, és mindig, amikor egy csapat bejelenti, hogy játéka az Epic Games Store-ba kerül, előkerülnek a magukat nagy szabadságharcosnak gondoló trollok, és elkezdik válogatott eszközökkel támadni a fejlesztőket, akiknek egyetlen "bűne", hogy racionális döntést hoztak.

Az Ooblets fejlesztői július 31-én jelentették be, hogy szerződést kötöttek az Epickel. A kétfős csapat tagjai elmondták, mennyi pénzt szeretnének keresni, hogy ne bukjanak be és folytathassák a munkát, valamint, ahogy ők fogalmaztak, ne kelljen visszaköltözniük a szüleikhez, az Epic pedig kifizette nekik a szükséges minimumot, így minden, az eladásokból befolyó pénzt további fejlesztésekre fordíthatnak. Természetesen számítottak arra, hogy ez sokaknak nem fog tetszeni, ezt már a bejelentő posztban is igyekeztek humorral kezelni, de a több ezer gyűlölködő, fenyegető üzenetre nem voltak felkészülve. Valaki ráadásul egy kamu tweetről készített screenshotot kezdett el terjeszteni, amellyel megpróbálta elhitetni, hogy az egyik fejlesztő, Ben Wasser azt írta,

"a játékosoknak jobb lenne gázkamrákban."

Ez azért különösen durva, mert Wasser zsidó, és nyilván zsidóként akkor sem írna ilyet, ha durván meg akarná sérteni a teljes gamer társadalmat. Előkerültek discordos kommentek is, amiket a fejlesztő a toxikus megszólalóknak célzott (akik valószínűleg amúgy sem fizettek volna az Oobletsért), de páran úgy értelmezték őket, hogy most, hogy az üzlet megköttetett, Wasser lekezelő és nagyképű lett, nem érdekli, ki veszi meg a játékát. Ráadásul voltak, akik ezért gondolták hihetőnek a gázkamrás tweetet is. Kering továbbá egy videó, mely állítólag azt mutatja, ahogy Wasser posztolás után törölte ezt az üzenetet, de az nyilván szintén nem valódi, és szomorú, hogy vannak, akik ilyen messzire merészkednek egy kétfős indie csapat bemocskolása érdekében.

Az Epic Games csapata közleményt adott ki, melyben elmondták, hogy támogatják a szabad véleménnyilvánítást, ugyanakkor a hazugságok irányított, szándékos terjesztését, partnereik bántalmazását, az eltérő véleménnyel rendelkezők fenyegetését elítélik. Hozzátették, továbbra is azon dolgoznak majd, hogy megtörjék a Steam egyeduralmát, és mindvégig támogatni fogják a velük együttműködő fejlesztőket.

A helyzetet egy kicsit nehezíti, hogy a fejlesztők Patreonon is kérték a közösség segítségét, ott valamivel több mint 1000-en támogatták őket. Most, hogy az Epickel kötött megállapodás miatt már nincs szükségük annyi pénzre, kérdéses, hogy mi lesz a Patreon-támogatókkal, lekapcsolják-e az aloldalt. Ennek kapcsán a támogatók véleményét is kikérték, de egyelőre próbálják túltenni magukat a támadások okozta traumán, és kitalálni, mi lenne a legjobb következő lépés.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)