Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz közelít az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlása

|

Hivatalos dokumentumból derült ki, hogy pontosan hol tart most a 70 milliárd dolláros akvizíció.

Hirdetés

Az Activision Blizzard King (ATVI) és a Microsoft még januárban jelentették be, hogy az utóbbi közel 70 milliárd dollárért felvásárolja az előbbit, s ezzel olyan szériák jogai kerülnek az Xbox szárnyai alá, mint a Call of Duty, a Diablo, vagy az egykori PlayStation-üdvöske Crash Bandicoot.

Az üzletre azonban még nem csak a versenyjogi hatóságoknak, de az Activision Blizzard részvényeseinek is rá kell bólintaniuk, most pedig már tudjuk, hogy mikor kerül sor a játékipar jövője szempontjából is nagy jelentőséggel bíró szavazásra.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentáció alapján április 28. lesz a nagy nap, a voksolás eredményét pedig május 4-én hozzák nyilvánosságra. A részvényeseknek nem kötelező igennel szavazniuk, de az igazgatótanács nem meglepő módon intenzíven lobbizik a támogatásukért.

A beadvány azt írja, hogy a testület egyhangú döntése alapján a Microsoftnak való eladás "tanácsos, tisztességes, valamint az Activision Blizzard és a részvényesei legjobb érdekeit szolgálja". Amennyiben sikerül átvinni az akvizíciót, a részvényesek papíronként 95 dolláros kompenzációt kapnak, az ATVI-t pedig kivezetik a tőzsdéről.

Ha viszont a nem-szavazatok győznek, nem lesz kompenzáció, az igazgatótanács pedig kilátásba helyezte, hogy a részvényárfolyam is megszenvedheti a dolgot:

"...nincs biztosíték arra sem, hogy az Activision Blizzard vagy részvényesei számára is elfogadható más tranzakciót ajánlanak fel, vagy hogy az Activision Blizzard üzletmenetére, kilátásaira vagy működési eredményeire nem lesz negatív hatással [az összeolvadás leszavazása]."

Magyarán a vezetőség a 95 dolláros ajánlattal egyrészt elhúzta a mézesmadzagot a részvényesek előtt, másrészt a cikkünk írásakor 79,3 dolláron álló papírok elértéktelenedésével riogat, ha nem adják áldásukat a folytatásra. Az üzlet kútba esésével a feleknek felmondási díjat is fizetniük kellene egymásnak: a Microsoft részéről 2-3 milliárd dollár, az Activision részéről 2,27 milliárd dollár értékben. A részvényesi voksolás során a tartózkodást is nem-szavazatként regisztrálják.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ahogy a bevezetőben is említettük, az Activision Blizzard jövője nem csak a részvényeseken múlik, hanem az ügyben vizsgálódó hatóságokon is. A beadványból kiderül, hogy miként állnak most ezek a vizsgálatok. Az ATVI jelenleg azon dolgozik, hogy meggyőzze a különböző amerikai szerveket, köztük a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), valamint az Európai Unió, Kína, az Egyesült Királyság és más országok illetékes testületeit. A vállalat emellett a bíróságokon is kénytelen felvenni a kesztyűt, eddig ugyanis 8 amerikai bíróságon nyújtottak be jogi panaszt az akvizíció ellen, köztük részvényesek is. Ha minden a terv szerint halad, az összeolvadásnak 2023. június 30-ig kell lezárulnia.

A 70 milliárd dolláros üzlet előkészítésével párhuzamosan pedig továbbra is zajlik az Activision Blizzard zaklatási- és diszkriminációs botránya körüli tűzoltás, nemrég a cég egyik korábbi, öngyilkosságot elkövetett alkalmazottjának családja is beperelte a vállalatot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)