Hirdetés

Itt a legújabb lootbox őrület: blokkláncokba elmentett NBA-pillanatokért fizetnek vagyonokat

|

Megszületett a loot boxok legújabb inkarnációja, melyben NBA-s mozzanatokat vásárolhattok meg blokkláncokban elmentve, az egészen hajmeresztő koncepcióhoz pedig maga a liga is asszisztál.

Hirdetés

Először is egy vallomással tartozom nektek: nagyon sok mindent gyűjtök. Mint oly sok más kortársamnál, nálam is a kosaraskártyákkal kezdődött minden, majd jöttek a képregények, akciófigurák, filmes és sorozatos DVD-k, videojátékok (és a hozzájuk kapcsolódó relikviák). Gyűjteményem nagy része már egészen egyszerűen nem fér el a lakásban, bedobozolva pihennek a kincseim a szekrény mélyén. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy többé nem vásárolok filmes blu-rayeket és lemezes videojátékokat, teljes áttérek a digitális tartalomfogyasztásra, legyen szó egy Netflix vagy Amazon Prime előfizetésről, avagy a Steamen, vagy a Microsoft, a Sony és a Nintendo saját digitális piacterein megvásárolt játékokról. 

Most viszont megtanultam, hogy a világ pénzét elszórhatnám egy gyűjteményre úgy is, hogy nem kell semmiféle kézzelfogható vackokkal vesződnöm. Az egyre népszerűbb NBA Top Shot rendszer ugyanis azt a lehetőséget kínálja fel erre fogékony kosárlabda- és/vagy blockchain-rajongóknak, hogy blokkláncokba elmentve birtokoljanak egy-egy NBA meccsen megtörtént mozzanatot. Visszautasíthatatlan ajánlatnak tűnik, ugye?

Hirdetés

Pillanatok az örökkévalóságnak

Az NBA Top Shot nem kevesebbet ígér, minthogy birtokosa lehetsz egy NBA mérkőzés valamely rövidke jelenetének. Az adott mozzanatot digitalizálva eltárolják egy blokkláncban - ez a kifejezés a kriptovaluták miatt lehet ismerős. A blokklánc gyakorlatilag egy olyan osztott adatbázis, ami egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi el, ezáltal kizárható a hamisítás és módosítás. Saját kis NBA emlékünk tehát tökéletes biztonságban pihen. De hogyan lehet megszerezni egy ilyen csodás pillanatot? Nos, első kézből csak és kizárólag loot boxok bontogatása révén. Az NBA Top Shot a videojátékokban annyira népszerű (bár mostanság egyre inkább cikivé váló) loot boxok rendszerét veszi át, vagy ha a kosárlabdánál akarunk maradni, akkor olyan, mint a régi kosaraskártyák csomagjai. Előre nem tudjuk, mi lapul a csomagban/dobozban. 

Viszont a kártyákkal ellentétben semmi kézzelfoghatót nem kapunk, mégis csillagászati összegekért mennek el az egyes blokkláncba öntött pillanatok, egy LeBron James zsákolás simán érhet akár 213 ezer dollárt, azaz 64 és fél millió forintot. Igen ám, de természetesen nem minden loot boxból bontunk majd olyan pillanatokat, mint LeBron kosárra törése, simán lehet, hogy egy negyedrangú játékos lép csak előre kettőt a megszerzett NBA jelenetünkben.

Az NBA szolgáltatja az alapanyagot, a bevételen osztoznak

Nem nehéz rásütni az NBA Top Shot rendszerére a szerencsejáték billogját, mert ez egészen egyszerűen az, zsákbamacska kitalált javakért. Két dolog teszi igazán pikánssá a történetet. Egyrészt az NBA is asszisztál az egészhez, tehát maga a liga bocsátja az NBA Top Shot mögött álló cég, a Dapper Labs rendelkezésére a videórészleteket, és egyúttal a hitelesítést is elvégzi - értelemszerűen ezt nem ingyen teszi, a loot boxok megvásárlásából befolyó tetemes összeg eloszlik a két fél között.

A (legalábbis szerintem) legdurvább viszont mégiscsak az, hogy ezek az egyedinek titulált pillanatok valójában bárki számára hozzáférhetőek az interneten, nem kell a YouTube-nál messzebb menni, hogy valaki megnézze (és végtelenül egyszerűen akár le is töltse) azt a LeBron James zsákolást, amiért más egy családi ház árát kifizette. Az alábbi videón látható pontszerzésért például valaki 208 ezer dollárt, tehát 63 millió forintot fizetett.

Lehet azzal érvelni, hogy aki hajlandó ennyi pénzt elszórni, az meg is érdemli. Akár az is felhozható indoklásként, hogy a vásárlók egészen egyszerűen egyfajta tőzsdeként gondolnak a lehetőségre, és abban bíznak, hogy egyes momentumok értéke megugrik, így haszonnal tudnak majd túladni rajtuk. De hogy ez még nem vitte át a hatóságok ingerküszöbét, miközben jó pár országban indultak már perek a videojátékos loot boxok miatt, és ezekben általában annak rendje s módja szerint el is marasztalták az efféle mikrotranzkaciókkal ügyeskedő kiadókat, az valami egészen bizarr. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)