Hirdetés

Lehet, hogy örökre búcsút inthetünk a Disco Elysium-szériának

|

Aggasztó hírek érkeztek a játékért felelős ZA/UM háza tájáról, időközben a stúdió is reagált a hírekre.

Hirdetés

A semmiből jött, látott és győzött a ZA/UM 2019-es szerepjáték, a Disco Elysium, amely azon felül, hogy igen pozitív kritikai fogadtatásban részesült, még számos díjat is zsebretehetett. Nagyon bíztunk a politikával erősen átitattot, egyedi és zseniális alkotás esetleges folytatásában, no meg persze a kiegészítőben is, ám az utóbbi években kifejezetten lelombozó híreket kaptunk.

2022-ben ugyanis távozott a fejlesztőcsapattól a stúdió alapítója, botrányok lobbantak fel, bonyolódott a helyzet, ami végül odáig fajult, hogy a Disco Elysium írója arra adta a fejét, hogy bepereli a játék mögött álló ZA/UM-ot.

Vészjósló az, ha sorozatos rossz híreket kapunk, de bízva a legjobbakban, próbáltuk figyelmen kívül hagyni ezeket, mondván: biztosan minden rendben lesz majd. A GLHF jelentése szerint azonban most nagyon úgy néz ki, hogy egyáltalán nem ez a helyzet, sőt, időszerű lesz megbarátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a szériának befellegzett.

Hirdetés

Mint arra ugyanis most fény derült, a ZA/UM dolgozóinak körülbelül egynegyede áll az elbocsátás szélén, ez 24 alkalmazottat jelent. Értesülések alapján továbbá kiderült, hogy a Disco Elysium önálló, X7 kódnév alatt futó kiegészítőjét törölték, a stúdió elnöke, Ed Tomaszewski állítólag azt írta egy belsős levelében ezzel kapcsolatban, hogy legalább még két-három év fejlesztésre lett volna szüksége, ezzel összességben pedig több időt vett volna igénybe, mint az eredeti játék elkészítése.

Ami pedig talán ennél is szomorúbb, hogy az értesülések alapján a Disco Elysium folytatását, a Y12 munkacím alatt futó játékot már korábban, egészen pontosan 2022-ben elengedték, mindeközben pedig P1 kódnév alatt egy új sc-fi RPG fejlesztését is megkezdték, de elvileg tavaly már ezt is parkolópályára tették.

Időközben a stúdió is reagált a hírekre. A ZA/UM megerősítette, az X7-es projektjük törlésének következtében valóban szélnek eresztik az alkalmazottjaik egy részét, de azt, hogy ez hány embert érint, továbbra sem tudni.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Egészen pontosan úgy nyilatkoztak ezzel kapcsolatban:

"Mint általában minden stúdió, mi is a folyamatban lévő munkáinkhoz igazítjuk a csapatunk méretét: növekszünk, ha új projektbe kezdünk, zsugorodunk, ha egy projektet törlünk. Mindig nehéz a tehetséges kollégák elvesztése, köszönjük a távozóknak a sok hozzájárulást, amit ZA/UM-ért tettek."

Azt, hogy az Y12 és P1 munkacím alatt futó projektekkel mi a helyzet, továbbra sem tudni, az ezzel kapcsolatos híreket nem kommentálta a stúdió.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)