Hirdetés

Megbénulhat a játékipar is? A videojátékokat szinkronizáló színészek is sztrájkot fontolgatnak

|

A SAG-AFTRA közleményben tudatta, hogy mire számíthatunk, ha nem sikerül megállapodniuk a kiadókkal. Hollywood már tudja.

Hirdetés

Szeptember végén lesz hat éve annak, hogy véget ért a videojátékos szinkronszínészek legutóbbi sztrájkja, akkor ugyanis az őket is támogató SAG-AFTRA szervezetnek sikerült olyan megállapodást kötni a játékipar kiadóival, amelyben sikerült érvényesíteni az érdekeiket.

Miután a forgatókönyvírók és a színészek összefogva jobb munkakörülményeket és az MI által jelentett fenyegetéssel szembeni védelmet szeretnének kiharcolni maguknak, a videojátékon dolgozó szinkronművészek körében is egyre feszültebb lett a hangulat a vállalatok nemtörődömsége miatt. 

Már majdnem egy éve annak, hogy a SAG-AFTRA videojátékokra vonatkozó szerződését, az Interactive Media Agreementet az eredeti lejárati dátumon túl meghosszabbították annak érdekében, hogy a tagok szempontjából kritikus feltételekről tárgyalhassanak a felek.

Hirdetés

A szervezet szerint sajnos a vállalatok nem foglalkoztak ezekkel az igényekkel, ezért a tárgyaló bizottság és a SAG-AFTRA elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy megszavaztatja a tagokkal a sztrájkengedélyt, így amikor szeptember 26-án folytatódnak a tárgyalások a cégekkel (olyanok érintettek, mint az EA, az Activision, az Epic Games, a WB Games és a Take-Two), már ezzel a kezükben egyezkednek. 

Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke a következőket nyilatkozta az ügyben: 

"Már megint itt tartunk! Most már a videojátékokra vonatkozó megállapodásunk is patthelyzetben van. Ismét szembe kell néznünk a munkáltatói kapzsisággal és tiszteletlenséggel. Ismét a mesterséges intelligencia veszélyezteti tagjainkat a munkalehetőségük csökkenésével. És a SAG-AFTRA ismét szembeszáll a zsarnoksággal a tagjai nevében".

Az Insider Gaming több érintettet is megkeresett az esetleges sztrájkkal kapcsolatban, az Interactive Media Agreement vállalati részéről pedig Audrey Cooling szóvivő reagált a SAG-AFTRA lépésére:

"Mindannyian tisztességes szerződést szeretnénk, amely tükrözi a SAG-AFTRA által képviselt előadóművészek fontos hozzájárulását egy olyan iparágban, amely világszínvonalú szórakozást nyújt játékosok milliárdjainak világszerte. Jóhiszeműen tárgyalunk, és reméljük, hogy a lehető leghamarabb sikerül kölcsönösen előnyös megállapodást kötnünk."

Ha nem sikerül megállapodniuk a feleknek, akkor az nagyban hátráltathatja számos videojáték és/vagy DLC fejlesztését és megjelenését, hiszen a színészek nem dolgozhatnak majd rajtuk. 

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)