Hirdetés

Megint árat akar emelni a Netflix

|

Sajtóértesülések szerint csak arra vár a streamingszolgáltató, hogy véget érjen a hollywoodi színészek sztrájkja.

Hirdetés

Elmúlt a pandémia teremtette kegyelmi állapot, amikor negyedévről negyedévre drámai mértékben tudták növelni előfizetői bázisukat a streamingszolgáltatók, az utóbbi időben jellemzően inkább lemorzsolódásról és csökkenő bevételekről, ennek farvizén pedig a költségek lefaragásáról, elbocsátásokról, a tartalomkínálat szűkítéséről, a jelszómegosztás üldözéséről, reklámok bevezetéséről és áremelésekről érkeznek hírek.

A mostani is ilyen. A The Wall Street Journal szellőztette meg, hogy a Netflix pár hónappal azután, hogy véget ér a hollywoodi színészek még mindig tartó sztrájkja, világszerte több piacon árat emel. Elsőként az Egyesült Államokban és Kanadában élő előfizetők von le nagyobb összeget, bár az egyelőre nem ismert, hogy mennyivel kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, miként az sem publikus, hogy mely régiókat érinti még a drágulás.

Hirdetés

A reklámmentes csomagokat érintő döntés hátterében az állhat, hogy amennyiben sikerül az írókhoz hasonlóan a színészekkel is megállapodásra jutniuk a filmstúdiók és streamingszolgáltatók képviselőinek, az bizonyosan maga után fogja vonni a kiadásaik növekedését, és ezzel párhuzamosan mérséklődik a profitjuk. Az új szerződés alapján a Netflix, a Disney+, a Hulu és a többi szolgáltató meg kell, hogy ossza a jövőben a írócéhhel (Writer's Guild Alliance - WGA) a nyilvánosság elől gondosan titkolt streamingadatokat, hogy az írók láthassák, hogyan teljesítettek azok a tartalmak, amelyek sikeréhez hozzájárultak. Emellett 26 százalékkal nő az úgynevezett residual juttatás összege (ez az, amit a lineáris televíziózásban az ismétlések miatt kapnának), valamint legalább 18 százalékkal nagyobb kompenzáció illeti meg őket a nagy költségvetésű filmek után.

A WGA egyébként úgy számol, hogy a többletkiadások mindössze 0,2 százalékát teszik majd ki a Netflix éves bevételének, de ennél várhatóan nagyobb mértékben nőnek majd a havidíjak, elvégre a színészek követelései miatt várható pluszköltségeket is tovább kell hárítania valahogy az előfizetőkre.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)