Hirdetés

Méretes kártérítést fizetett egy diszkriminációs perben a Riot Games

|

Harminckétmilliárd forintnyi összeget fizet ki a Riot Games kártérítésként és jogi költségekre a női kollégákkal kapcsolatos bánásmódjuk miatt.

Hirdetés

A játékiparban elég gyakori kirekesztő kultúrával manapság leglátványosabban az Activision Blizzard küszködik, de másol sem volt rózsás a helyzet, ha valaki kicsit kilógott a sok helyen bejáratott bro kultúrából.

Ennek kapcsán a Riot Games női munkatársai panaszolták be munkaadójukat még két éve, amiért diszkriminatív módon jártak el velük szemben, a League of Legends és a Valorant fejlesztő-kiadója pedig nemrég úgy döntött, peren kívüli megegyezés keretén belül fizet kártérítést.

Hirdetés

A Riot összesen százmillió dollárt (ami nagyjából harminckétmilliárd forintnak felel meg) fizet ki, aminek egyötöde a jogi költségeket fedezi, nyolcvan százaléka pedig a kártérítést teszi ki. A magánszemélyek mellett, akik panaszt tettek, két kaliforniai állami szerv is beszállt a perbe, a lakhatás és a munkavállalás terén az egyenlőség elvét betartató Department of Fair Employment and Housing mellett egy másik munkaügyi hatóság, a Division of Labor Standards is a vádlók között volt. A kártérítés kifizetése mellett a hatóságok és a bíróság azt is elérték, hogy a Riot beleegyezzen egy külső megfigyelő cég alkalmazásába, akik a következő három évben a fizetések egyenlőségére és a dolgozói panaszok kezelésére szolgáló rendszereket ellenőrzik majd.

Egy meghallgatás még vár a stúdió és a panaszosok jogi képviselőire, ahol a bíróságnak is jóvá kell hagynia a megegyezést. Az ügy kimenetelével látszólag mindkét fél elégedett, a Riot szóvivője és a panaszosok jogi képviselője is erről nyilatkozott nemrég.

"Három éve a Riot egy nagy szembenézés közepén találta magát, amit az iparágunknak át kell élnie. Szembe kellett néznünk azzal, hogy a legjobb szándékaink ellenére nem mindig tartottuk magunkat az értékeinkhez. Vállalatként válaszút elé értünk: vagy letagadjuk a kultúránk hiányosságait, vagy bocsánatot kérünk, kijavítjuk a hibáinkat, és egy jobb Riotot építünk. Az utóbbit választottuk."

- szólt a League of Legends alkotóinak nyilatkozata.

"Ez egy nagyszerű nap a Riot Games női kollégái számára - és minden más videojátékos és tech vállalatnál dolgozó nőnek -, akik zaklatástól és diszkriminációtól mentes munkahelyet érdemelnek. Értékeljük a Riot önvizsgálatát és a 2018. óta elvégzett munkájukat, hogy egy sokszínűbb és befogadóbb vállalattá váljanak, a hajlandóságukért, hogy felelősséget vállaljanak a múltért, és elkötelezettségükért a jövőbeli igazságosságért és egyenlőségért"

- mondta a panaszosok ügyvédje, Genie Harrison.

A pert kirobbantó beszámolóban még 2018-ban huszonnyolc akkori és korábbi Riot-dolgozó panaszait gyűjtötte össze a Kotaku. Ebben szerepelt például Jessica Negron története, akire fizetésemelés vagy előléptetés nélkül osztották ki távozó felettese feladatait.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A vezetői pozíció tényleges betöltésére pedig hiába jelentkezett, soha nem interjúzhatott, helyette három férfit vett fel a Riot. Egy másik ügyben Melanie McCracken panaszkodott kollégái szexista viselkedésére, amiről a HR-osztály tájékoztatta a nő felettesét, pedig rá is vonatkozott a panasz. Ezért később (már egy másik pozícióban a cégen belül) ultimátumot kapott korábbi főnökétől, hogy vagy ismét másik szerepkört keres magának a Riotön belül, vagy kirúgják.

Ez egyébként nem az egyetlen, kirekesztő viselkedéssel kapcsolatos per a Riot Games életében, két éve szintén kártérítéssel rendeztek egy hasonló ügyet, ráadásul a vezérigazgatójuk is belekeveredett egy zaklatási ügybe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)