Hirdetés

Óriási bukás a Paradox új játéka, a Game Pass se mentette meg

|

A közelében sem voltak a kiadó elvárásainak a The Lamplighters League eladásai, és eközben a fejlesztőcsapatot is leépítették.

Hirdetés

Ha évek múltán visszatekintünk a 2023-as esztendőre, akkor nemcsak a minden korábbit felülmúló játékdömpingre és a kiemelkedően sikerült alkotások nagy számára fogunk emlékezni, hanem az egész iparágon végigsöprő elbocsátási hullámokról is. Az utóbbinak esett áldozatául az a Harebrained Schemes is, amit a Paradox Interactive 2018-ban vásárolt fel több évig tartó, gyümölcsöző együttműködést követően.

A stúdiót Jordan Weisman és Mitch Gitelman alapította, miután a Microsoft bezárta a FASA Interactive-ot, és olyan jobbára licencelt alkotásokon dolgoztak a Shadowrun Returnstől a Shadowrun: Dragonfallon és a Shadowrun: Hong Kongon át a BattleTechig, de új IP-k is felbukkantak a portfóliójukban, mint a Golem Arcana, a Necropolis és legutóbb a The Lamplighters League.

Hirdetés

A pulp irodalomból gazdagon merítő taktikai RPG október 3-án jelent meg PC-re, Xbox One-ra és Xbox Series X|S-re, egy annyira sűrű időszakban, amikor még egy agyonreklámozott AAA kategóriás címnek is kemény harcot kell vívnia a játékosok figyelméért. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a kevés publicitást kapott, kissé talán felül is árazott (50 euró a Steamen), zömében vegyes (azért a pozitív vélemények voltak többségben) kritikákat kapott alkotásnak nem sok babér termett az elmúlt napokban.

Olyannyira nem, hogy a kiadó már most kudarcként könyvelte el a játékot, közleményben tudatva, hogy a fejlesztés költségei és az előzetesen becsülthöz képest drasztikusan csökkentett bevételi várakozások különbözete, azaz mintegy 248 millió svéd korona (kb. 8,3 milliárd forint) veszteség írható a The Lamplighters League számlájára.

Fredrik Wester ügyvezető szerint a Harebrainded Schemes alkotása szórakoztató játék, melynek megvannak az erősségei. Úgy látták, hogy az előfizetéses szolgáltatásokban (értsd: Game Pass) óvatos optimizmusra adnak okot a számok, de hatalmas csalódásukra a kereskedelmi fogadtatása sokkal gyengébben alakult a vártnál (a Steamen sosem ment 690 fölé az egyszerre aktív játékosok száma), amiből igyekeznek levonni a tanulságokat.

"Természetüktől fogva rizikósak a játékprojektek, de végső soron arról van szó, hogy mi nem teljesítettünk azon a szinten, amin kellett volna. Ez fájdalmas, de csak elszántabbá tesz bennünket, hogy felgyűrjük az ingujjunkat, és legközelebb jobban csináljuk."

A The Lamplighters League lehangoló szerepléséról szóló hírekkel párhuzamosan több korábbi alkalmazott is megszólalt, az egyikük szerint júliusban, tehát hónapokkal a fejlesztés vége előtt lapátra tették a Harebrained Schemes gárdájának körülbelül 80 százalékát. Az elbocsátások tényét újságírói kérdésre a kiadó is megerősítette, de a számokba és egyéb részletekbe már nem ment bele.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)