Hirdetés

Megjelenéskor csak limitált darabszámban lesz kapható a PlayStation 5?

|

Elővigyázatosan készül a PlayStation 5 konzolok megjelenésére a Sony a legújabb híresztelések szerint, az első fél évben kicsit meghúzhatják a nadrágszíjat.

Hirdetés

Folyamatos találgatások övezik a következő generációs játékkonzolok, vagyis az Xbox Series X és a PlayStation 5 megjelenését. Azt még mindig nem tudjuk, hogy napra pontosan mikor számíthatunk majd az új masinákra, de a Microsoft és a Sony eddig azt próbálta hangsúlyozni, hogy semmiféle fennakadás nem lesz majd a gyártásban és az értékesítésben a koronavírusjárvány ellenére sem. Nos, a Bloomberg belsős forrásokra hivatkozva most némileg árnyalja a képet. 

Hirdetés

Információik szerint ugyanis a 2020 végén megjelenő PlayStation 5 konzolokat huzamosabb ideig csak korlátozott darabszámban szállítják ki a boltokba. A Bloomberg konkrét számokat is tudni vél: elvileg 2021 márciusáig mindössze 5-6 millió PS5 konzol kerül majd fel az áruházak polcaira. Mivel idén év végén érkezik meg az új PlayStation, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a konzol megjelenését követő első két negyedévre (az aktuális pénzügyi év lezárásáig) terveznek ezzel a mennyiséggel.

Összehasonlításként PlayStation 4 konzolokból ugyanennyi idő alatt 7,5 milliót adtak el (4,5-öt az első, míg 3-at a második negyedében). A PS3 egyébként jóval szerényebben startolt 2006 végén, abból összesen 3,61 milliót adtak el az első két negyedében. A Sony egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a friss híresztelést.

A források mindenesetre arra is kitértek, hogy a koronavírusjárvány mindössze a Sony marketingtervein módosított, a gyártást nem érintette, szóval nem arról van szó, hogy esetleg nem lenne kapacitásuk több PS5-öt összerakni, egészen egyszerűen nem bíznak abban, hogy 6 millió feletti darabszámban el tudnának adni az új konzolból, a vásárlóerő tekintetében vannak kétségeik. 

A PS5 konzolok áráról is írt a Bloomberg: elvileg ezen is tol egy kicsit a járványhelyzet, drágulnak az alkatrészek és többe kerül a gyártás is, így végül 499 és 549 dollár (160 és 176 ezer forint) közötti árra számíthatunk az Egyesült Államokban (náluk értelemszerűen ezt megdobják a különböző adók is, illetve maga az átváltás is csalóka lehet, hiszen jelenleg kiábrándítóan pocsék a dollár-forint árfolyam).

Korábban arról lehetett hallani, hogy nagyjából 450 dollárba kerül legyártani egy PlayStation 5 konzolt, de úgy tűnik, immár lehetetlen megoldani, hogy "csak" ennyiért gördüljenek le a futószalagról - az elég valószínű, hogy nem a konzolokon akar hasznot szerezni a Sony, mivel bevett szokás, hogy az új generáció elején még akkor is örülnek a gyártók, ha egyáltalán nullszaldósra sikerül kihozni az eladásokat, de még a kisebb veszteséget is simán el szokták viselni.

Ez alól a Nindento szokott kivételt képezni, ők sokkal bátrabbak árképzés terén, nyilvánvaló haszonnal dobnak piacra egy új konzolt is, és minden hardver eleve magasabb árszinten mozog, hosszabb távon is magasan tartva a márkához kötődő felhozatal értékét.

Összehasonlításként: a PlayStation 4 konzolok 399 dolláros árral startoltak el 2013 novemberében, a PS3 20 és 60GB-os kiadásai 499 és 599 dollárba kerültek 2006-ban, míg a 2000-es PlayStation 2 és az 1995-ös PS1 egyaránt 299 dolláros árral kezdték meg pályafutásukat. Az árverseny mindig fontos tényező volt a konzolháborúban, cseppet sem véletlen, hogy az olcsóbb Xbox 360 (a 20GB-os kiadás 399, míg a HDD nélküli verzió 299 dollárba került 2005-ben) felül tudott kerekedni a PS3-on, míg a 399 dolláros PS4 simán lenyomta rövid időn belül a 499 dolláros Xbox One-t.

Remélhetőleg hamarosan fény derül az Xbox One X és a PlayStation 5 pontos megjelenési dátumára, illetve árazására, mivel ha ezeket végre elárulják nekünk, akkor sokkal okosabbak leszünk, és jobban be lehet lőni, milyen terveket dédelget a két cég, hogyan akarnak helyzeti előnybe kerülni már az új generáció legelején. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)