Hirdetés

Váratlanul bezárt a Pillars of Eternity 2 kiadója, karácsony előtt rúgták ki a munkatársakat

|

Az anyavállalat szerint alulteljesített az Obsidian szerepjátéka és a The Banner Saga trilógia felett is bábáskodó Versus Evil, de más oka is volt a döntésnek.

Hirdetés

Épp tíz esztendeje, 2013-ban megalapította a Versus Evilt a ZeniMax Online egykori marketingigazgatója, Steve Escalante azzal a céllal, hogy elősegítse kisebb, független fejlesztők alkotásainak piacra jutását.

A kiadót 2021-ben felvásárolta a szintén indie játékokra fókuszáló tinyBuild, ám a közös útjuknak hamar vége szakadt, mivel az új tulajdonos a 2023-as év várakozáson aluli eredményét látva a Versus Evil bezárása mellett döntött. Erről az X-re átnevezett Twitteren értesülhetett a nyilvánosság, a bejegyzést követően pedig sorra búcsúztak a játékosoktól és partnereiktől a közvetlenül karácsony előtt lapátra tett munkatársak.

Francis Fincke, a Versus Evil termékstratégiájáért felelős igazgató a LinkedInen arról írt, hogy vele együtt összesen 13 személyt érint a kiadó bezárása, vagyis annak a több mint 200 fejlesztőnek, akik a São Paulo-i Red Cerberusnál dolgoznak, egyelőre nem kell állásuk elvesztésétől tartaniuk. Az utóbbi, portolásra és bérmunkára szakosodott stúdió a Versus Evil bekebelezésekor került a tinyBuild birtokába.

Hirdetés

A bezárásra azt követően került sor, hogy a tulajdonos kudarcként értékelte a 2023-as évet, mivel a beharangozott címekből a rettenetes értékeléseket kapott Stray Souls kivételével mindegyiket 2024-re csúsztatták, köztük az új Disco Elysiumként becézett ausztrál RPG-t, a Broken Roadsot. De a Versus Evil alulteljesítése mellett az is közrejátszott, hogy a tinyBuild a pereskedést elkerülendő inkább kifizetett 3,5 millió dollárt a tulajdonost szerződésszegéssel vádoló Escalante részére. A Versus Evil alapítója szerint ugyanis nem kapták meg időben az anyavállalat által ígért tőkeinjekciókat tavaly és idén sem.

Noha erről egyelőre nem esett szó, a hirtelen kiadó nélkül maradt projekteket (Broken Roads, Lil' Guardsman, Monolith: Requiem of the Ancients, Tamarak Trail) gyaníthatóan a tinyBuild veszi majd át, amely néhány napja állapodott meg az Atarival arról, hogy az utóbbi befektet 2 millió dollárt a cégbe. A tinyBuild helyzete stabilizálása érdekében az iménti összegen felül még 12 millió dollárnyi tőkebevonást tervez részvénykibocsátásból.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)